Με εκτενή δημοσιεύματα, ο ξένος Τύπος, σχολίασε τις νεότερες πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα, που αφορούν την συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον επικεφαλής των ΑΝΕΛ, Πάνο Καμμένο, και την αποχώρηση του δεύτερου από την συγκυβέρνηση.
Ο ρωσικός Τύπος
Η παραίτηση του Έλληνα ΥΠΑΜ Πάνου Καμένου και η ανακοίνωση του ίδιου για έξοδο από την κυβέρνηση δεν σημαίνει πτώση της κυβέρνησης, αφού άλλα κυβερνητικά μέλη των ΑΝΕΛ θα παραμείνουν σε αυτή. Η παραίτηση Καμένου δε σημαίνει απαραίτητα και διενέργεια πρόωρων εκλογών, αναφέρει σε ανταπόκριση από την Αθήνα το πρακτορείο ΝΟΒΟΣΤΙ. Ο Τσίπρας μπορεί να εξασφαλίσει τον αναγκαίο αριθμό ψήφων για να επικυρώσει η ελληνική Βουλή τη συμφωνία των Πρεσπών, αναφέρεται στο σχετικό ρεπορτάζ.
Η ηλεκτρονική «Γκαζέτα» αναφέρει τη δήλωση του Έλληνα πρωθυπουργού μετά την ανακοίνωση ότι θα θέσει θέμα εμπιστοσύνης της κυβέρνησης: είμαι σίγουρος ότι η κυβέρνηση θα πάρει ψήφο εμπιστοσύνης και θα ολοκληρώσει την τετραετία το Φθινόπωρο του 2019…
Ο βρετανικός Τύπος
Στην παραίτηση του υπουργού Άμυνας, Πάνου Καμμένου, αναφέρεται η βρετανική εφημερίδα Guardian, υποστηρίζοντας ότι θέτει σε κίνδυνο την ελληνική κυβέρνηση συνασπισμού. «Ο Έλληνας υπ. Άμυνας παραιτείται για την συμφωνία ονομασίας της “Μακεδονίας”» γράφει στον τίτλο της.
Σύμφωνα με την εφημερίδα η συμφωνία βάζει τέλος στη μακροχρόνια διαμάχη της «Μακεδονίας» για την ονομασία, αλλά η παραίτηση του κ. Καμμένου, σε ένδειξη διαμαρτυρίας, επισκιάζει το μέλλον της κυβέρνησης συνασπισμού, μήνες πριν τις εθνικές εκλογές.
Ακόμη παραθέτει δηλώσεις του προέδρου των ΑΝΕΛ, αμέσως μετά τη συνάντηση που είχε σήμερα το πρωί με τον πρωθυπουργό, στις οποίες επεσήμανε ότι «το θέμα της ονομασίας της Μακεδονίας… δεν μου επιτρέπει να μην θυσιάσω την θέση του υπουργού» και ότι θα αποσύρει έξι ακόμη υπουργούς του κόμματός του από την κυβέρνηση.
«Ο κ. Καμμένος έχει χαρακτηρίσει την συμφωνία εθνικό ξεπούλημα και έχει απειλήσει επανειλημμένα με αποχώρηση από την κυβέρνηση εάν έρθει προς επικύρωση στη βουλή, όπως αναμένεται αυτό το μήνα» γράφει.
Η εφημερίδα υποστηρίζει ότι λίγο πριν τις κοινοβουλευτικές εκλογές του Οκτωβρίου, δεν είναι ακόμη σαφείς οι επιπτώσεις της παραίτησης, στην κυβέρνηση συνασπισμού του Τσίπρα με 153 έδρες, εκ των οποίων οι 145 από το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ. Επίσης, γράφει ότι η Ελλάδα «ανέτρεπε» τις φιλοδοξίες της «Μακεδονίας» για σχέσεις με την ΕΕ και το ΝΑΤΟ εξαιτίας της διαμάχης για την ονομασία.
Ακόμη εξηγεί τη θέση του κ. Καμμένου ότι οποιαδήποτε συμφωνία περιλαμβάνει τον όρο «Μακεδονία», ως ονομασία για τη Βαλκανική χώρα, είναι απαράδεκτη καθώς το όνομα σχετίζεται με τον ελληνικό πολιτισμό και τον γεωγραφικό προσδιορισμό του βόρειου τμήματος της χώρας. Επίσης, αναφέρει ότι και το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Νέα Δημοκρατία, έχει δηλώσει ότι θα εμποδίσει τη συμφωνία.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, διαμάχη για το θέμα προκάλεσε την παραίτηση του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά, τον Οκτώβριο, ο οποίος «ήταν ο αρχιτέκτονας της συμφωνίας, αλλά αποχώρησε επειδή ένιωσε ότι υποστηρίζεται ανεπαρκώς από τον πρωθυπουργό στη διαμάχη με τον Καμμένο».
Telegraph
«O Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσπιράς ζήτησε σήμερα τη διεξαγωγή «άμεσα» ψήφου εμπιστοσύνης στο κοινοβούλιο μετά την παραίτηση του υπουργού Άμυνας, λόγω της διαφωνίας του στη συμφωνία για την αλλαγή του ονόματος της “Μακεδονίας”» γράφει η Telegraph.
«Θα προχωρήσουμε αμέσως στην ανανέωση της εμπιστοσύνης στην κυβέρνησή μας από το κοινοβούλιο προκειμένου να προχωρήσουμε τα σημαντικά ζητήματα για τη χώρα μας», δήλωσε ο Τσίπρας που αποδέχθηκε την παραίτηση του υπουργού Άμυνας Πάνου Καμμένου, ο οποίος είναι επικεφαλής του εθνικιστικού Κόμματος των Ανεξάρτητων Ελλήνων» προσθέτει η βρετανική εφημερίδα.
Η Telegraph γράφει ότι «Ο κ. Κάμενος απειλούσε να αποχωρήσει από την κυβέρνηση όταν θα ερχόταν στη Βουλή για έγκριση η συμφωνία για το ονοματολογικό που υπέγραψε ο κ. Τσίπρας τον περασμένο Ιούνιο με τον Πρωθυπουργό της πΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ.
Η Βουλή της ΠΓΔΜ ψήφισε την Παρασκευή για τη μετονομασία της χώρας σε Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, αλλά η συμφωνία χρειάζεται τώρα την έγκριση της και από την ελληνική Βουλή.
Ο κ. Τσίπρας πιστεύει ότι η συμφωνία μπορεί να επικυρωθεί από τους 145 βουλευτές του κόμματος της αριστεράς ΣΥΡΙΖΑ, καθώς και από τις ψήφους του μικρού φιλοευρωπαϊκου κόμματος To Ποτάμι και από ορισμένους βουλεύτες των ΑΝΕΛ που διαφωνούν με τη θέση του κ. Καμμένου» εκτιμά η Telegraph.
Ο γαλλικός Τύπος
Ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ζήτησε ψήφο εμπιστοσύνης στο Κοινοβούλιο μετά την παραίτηση του Έλληνα υπουργού Άμυνας Πάνου Καμμένου, γράφει η Γαλλική Le Monde. H εφημερίδα τονίζει ότι «ο Π.Καμμενος παραιτήθηκε διαμαρτυρόμενος για τη συμφωνία που τερμάτισε τη διαμάχη μεταξύ Ελλάδας και “Μακεδονίας” για το όνομα της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας. Το Κοινοβούλιο της πΓΔΜ επικύρωσε την Παρασκευή (11 Ιανουαρίου) την αλλαγή της ονομασίας της χώρας, η οποία γίνεται τώρα Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, με βάση τη συμφωνία που είχε συναφθεί τον περασμένο Ιούνιο.
Ο Πάνος Καμμένος είναι ο ιδρυτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων (ΑΝΕΛ), ενός μικρού εθνικιστικού κόμματος το οποίο στήριζε την κυβέρνηση συνασπισμού υπό την ηγεσία του Τσίπρα από το 2015. Ποτέ δεν έχει κρύψει την εχθρότητα του για τη συμφωνία με τη «Μακεδονία», θεωρώντας ότι αυτό το όνομα πυροδοτεί αξιώσεις για ελληνικό έδαφος» γράφει η Le Monde.
«Ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε ότι θα ζητήσει αμέσως από το ελληνικό κοινοβούλιο ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνησή του» τονίζει η γαλλική εφημερίδα και προσθέτει ότι «Το θέμα της ονομασίας της “Μακεδονίας” είχε ήδη οδηγήσει τον Οκτώβριο στην παραίτηση του Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά, αρχιτέκτονα της συμφωνίας, ο οποίος θεώρησε ότι δεν είχε επαρκή υποστήριξη από τον Τσίπρα στις κακές σχέσεις του με τον Καμμένο. Από εδώ και πέρα, η αποχώρηση από την κυβέρνηση του αρχηγού των Ανεξάρτητων Ελλήνων προκαλεί πολιτική αβεβαιότητα, ενώ οι βουλευτικές εκλογές πρέπει να πραγματοποιηθούν τον Οκτώβριο».
Liberation
Ο Έλληνας υπουργός Άμυνας ανακοινώνει την παραίτησή του πριν την ψηφοφορία στη Βουλή για την επικύρωση της συμφωνίας με την πΓΔΜ γράφει η Liberation. Ο πρωθυπουργός Αλέξης Tσίπρας ζήτησε από την ελληνική Βουλή να προχωρήσει «άμεσα» σε ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνησή του, μετά την παραίτηση του υπουργού Άμυνας του, που είναι ένθερμος αντίπαλος του νέου ονόματος της «Μακεδονίας», γράφει η γαλλική εφημερίδα
«Οι βουλευτές στην “Μακεδονία” συμφώνησαν την Παρασκευή, με την απαιτούμενη πλειοψηφία των δύο τρίτων, να μετονομάσουν τη χώρα τους σε “Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας”. Τώρα εναπόκειται στους Έλληνες βουλευτές να αποφασίσουν για το νέο αυτό όνομα, σύμφωνα με τη συμφωνία Πρεσπών. Ο Π. Καμμένος, ο οποίος είναι αντίθετος με τη χρήση του ονόματος της Μακεδονίας στη γειτονική χώρα για ιστορικούς λόγους, έχει ήδη ανακοινώσει ότι δεν θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, λέγοντας ότι αυτό θα ισοδυναμούσε με την έγκριση της συμφωνίας Ελλάδος – ΠΓΔΜ, την οποία θεωρεί “αντισυνταγματική”. Ζητά τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος που θα συμπέσει με τις ευρωεκλογές» γράφει η Liberation.
Ο κυπριακός Τύπος
Οι πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα είναι πρώτο θέμα στα κυπριακά μέσα ενημέρωσης.
Το κρατικό ραδιόφωνο ΡΙΚ άρχισε το μεσημβρινό του δελτίο με την δήλωση του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, ότι αποδέχτηκε την παραίτηση Καμμένου και ότι θα αποδεχθεί και κάθε άλλη παραίτηση από τους ΑΝΕΛ. Οι τίτλοι του δελτίου ήταν: «Ψήφο εμπιστοσύνης ζητάει ο Τσίπρας. Ραγδαίες εξελίξεις: Ο Καμμένος αποχώρησε από την κυβέρνηση- Νέος υπουργός Εθνικής Άμυνας, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης».
Στην είδηση γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στην δήλωση του πρωθυπουργού ότι «η κυβέρνησή του θέλει καθαρές λύσεις γι’ αυτό και επικοινώνησε με τον πρόεδρο της Βουλής για να ξεκινήσουν άμεσα οι διαδικασίες για ψήφο εμπιστοσύνης», λέγοντας χαρακτηριστικά πως «ο καθένας θα πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του».
«Ο Φιλελεύθερος» στην ηλεκτρονική του έκδοση έχει τίτλο: «Τσίπρας: Ζητώ ψήφο εμπιστοσύνης-Νέος ΥΠΑΜ ο Ναύαρχος Αποστολάκης». Η εφημερίδα έχει αναρτήσει το βίντεο με τις δηλώσεις του πρωθυπουργού.
Π. Καμμένος: Ζητώ δημοψήφισμα για τη Συμφωνία των Πρεσπών
Ο «Πολίτης» γράφει: «Ραγδαίες εξελίξεις στην Ελλάδα. Αποχώρησαν οι ΑΝΕΛ από την Κυβέρνηση».
Η «Καθημερινή» Κύπρου προβάλλει τις εξελίξεις με τους τίτλους: «Τσίπρας: Ζητώ ψήφο εμπιστοσύνης-Νέος ΥΠΑΜ ο Ναύαρχος Αποστολάκης -Π. Καμμένος: Ζητώ δημοψήφισμα για τη Συμφωνία των Πρεσπών».
Η «Χαραυγή» έχει τίτλο «Αποχώρηση ΑΝΕΛ από την κυβέρνηση».
Επίσης, οι εξελίξεις στην Ελλάδα προβάλλονται ειδησεογραφικά και από τις ιστοσελίδες των ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών.
Ο γερμανικός Τύπος
Ο Έλληνας υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος παραιτήθηκε από το αξίωμά του αντιδρώντας στη συμφωνία για το όνομα της «Μακεδονίας», γράφει το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel.
«Δεν είναι σαφές τι σημαίνει η παραίτησή του για την ελληνική κυβέρνηση» γράφει το Spiegel τονίζοντας ότι «Το πόσα μέλη του Κόμματος των ΑΝΕΛ θα ακολουθήσουν τον αρχηγό τους δεν είναι ακόμη σαφές. Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ωστόσο, δεν βλέπει πάντως να κινδυνεύει η κυβέρνησή του. Ο κ. Καμμένος κάλεσε όλους τους υπουργούς του κόμματος των ΑΝΕΛ να παραιτηθούν επίσης. Ο κ. Τσίπρας είπε ότι θα αποδεχόταν αυτές τις παραιτήσεις, αν υποβάλλονταν».
Όπως αναφέρει το γερμανικό περιοδικό «Ο Τσίπρας ανακοίνωσε ότι θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης στο κοινοβούλιο. Προβλέπεται ότι έως και τέσσερις βουλευτές – μέλη του κόμματος των ΑΝΕΛ θα μπορούσαν να υποστηρίξουν τον Τσίπρα, ο οποίος μπορεί επίσης να βασίζεται σε τρεις άλλες ψήφους από άλλα κόμματα. Σε περίπτωση ήττας, οι πρόωρες εκλογές θα ήταν πιθανές πριν από την προγραμματισμένη ημερομηνία του Οκτωβρίου» εκτιμά το Spiegel.
FAZ: Δεν είναι σαφές τι θα κάνει η κυβέρνηση
Η γερμανική FAZ τονίζει από την πλευρά της ότι ενώ «η διαχρονική διαμάχη για το ονοματολογικό μεταξύ Ελλάδας και «Μακεδονίας» θα μπορούσε σύντομα να επιλυθεί καθώς το κοινοβούλιο της πΓΔΜ άνοιξε το δρόμο για μια διευθέτηση την Παρασκευή, η ελληνική κυβέρνηση είναι διασπασμένη».
«Ο Έλληνας υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος που ηγείται του δεξιού λαϊκιστικού κόμματος Ανεξάρτητοι Έλληνες παραιτήθηκε διαφωνώντας για το νέο όνομα της πΓΔΜ. Η απόφαση λήφθηκε λίγο πριν την ψηφοφορία στο ελληνικό κοινοβούλιο για την επικύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών» γράφει η FAZ και προσθέτει: «Δεν είναι σαφές τι σημαίνει αυτό για τον ελληνικό κυβερνητικό συνασπισμό. Το κόμμα ΣΥΡΙΖΑ του Τσίπρα έχει 145 έδρες στο κοινοβούλιο και μέχρι σήμερα στηρίζονταν στους βουλευτές των ΑΝΕΛ για να έχει πλειοψηφία στη Βουλή που έχει 300 έδρες. Οι βουλευτικές εκλογές πρέπει να πραγματοποιηθούν στην Ελλάδα μέχρι τον Οκτώβριο» σημειώνει η γερμανική εφημερίδα.
Handelsblatt: «Οι Έλληνες εθνικιστές παραιτούνται – ο Τσίπρας ζητά ψήφο εμπιστοσύνης»
Για «κυβερνητική κρίση στην Αθήνα» κάνει λόγο η Handelsblatt τονίζοντας ότι το «εθνικιστικό κόμμα των ΑΝΕΛ αποσύρεται από την κυβέρνηση διαφωνώντας με τη συμφωνία για το όνομα της «Μακεδονίας» και ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μετά από τέσσερα χρόνια διακυβέρνησης θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης για να συνεχίσει να κυβερνά μέχρι το τέλος της νομοθετικής περιόδου τον Οκτώβριο».
Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ