Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν εξέφρασε «λύπη» για την απόφαση των Ηνωμένων Πολιτειών να σταματήσουν να χρηματοδοτούν την UNRWA η οποία παρέχει τις υπηρεσίες της σε εκατομμύρια Παλαιστίνιους πρόσφυγες και «σημείωσε τη δέσμευση» της Γαλλίας να βοηθήσει την υπηρεσία του ΟΗΕ να εξέλθει από αυτή τη χωρίς προηγούμενο κρίση.
Σε τηλεφωνική συνδιάλεξη που είχε την Τρίτη με τον Ύπατο Αρμοστή των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες, Φιλίπο Γκράντι, ο Μακρόν είπε πως οι υπηρεσίες που παρέχει η Υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες (UNRWA) είναι «απαραίτητες για την τοπική και περιφερειακή σταθερότητα», σύμφωνα με ανακοίνωση της γαλλικής προεδρίας.
Ο πρόεδρος «σημείωσε τη δέσμευση της Γαλλίας να συνδράμει στην απαραίτητη συλλογική ανταπόκριση προκειμένου να βοηθηθεί η UNRWA να εξέλθει από αυτή την κρίση και να βελτιωθεί περαιτέρω η αποτελεσματικότητα της δράσης της», προστίθεται στην ανακοίνωση.
Σε διάστημα μερικών εβδομάδων η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ έλαβε σειρά μέτρων, περιλαμβανομένης της κατάργησης διμερούς βοήθειας ύψους τουλάχιστον 200 εκατομμυρίων δολαρίων και της διακοπής της χρηματοδότησης της UNRWA, την οποία ανακοίνωσε στα τέλη Αυγούστου.
Εξάλλου, οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν τη Δευτέρα το κλείσιμο του γραφείου της παλαιστινιακής αντιπροσωπείας στην Ουάσινγκτον, κατηγορώντας τους Παλαιστίνιους ηγέτες ότι αρνούνται να μιλήσουν στην κυβέρνηση Τραμπ και να δεσμευθούν σε διαπραγματεύσεις ειρήνης με το Ισραήλ.
Από την πλευρά τους, οι Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι, που έχουν παγώσει κάθε επαφή με την αμερικανική κυβέρνηση μετά τη μονομερή αναγνώριση από τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, στα τέλη του 2017, της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ, κατήγγειλαν αμέσως τις νέες «αμερικανικές απειλές».
Η UNRWA, που προσφέρει βοήθεια σε περισσότερα από τρία εκατομμύρια Παλαιστίνιους πρόσφυγες, υποστηρίζει πως αντιμετωπίζει μια «οικονομική κρίση χωρίς προηγούμενο» και πως χρειάζεται περίπου 200 εκατομμύρια δολάρια ώστε να μπορέσει κυρίως να κρατήσει ανοικτά τα σχολεία και τα κέντρα υγείας μέχρι τα τέλη του έτους.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες ήταν μακράν η χώρα με τη μεγαλύτερη συμβολή σε αυτή την υπηρεσία του ΟΗΕ έχοντας εισφέρει 350 εκατομμύρια δολάρια (300 εκατομμύρια ευρώ) το 2017.
Η UNRWA δημιουργήθηκε πριν από σχεδόν 70 χρόνια μετά τη σύγκρουση που οδήγησε στη δημιουργία του κράτους του Ισραήλ.
Η αμερικανική απόφαση έχει χαρακτηριστεί «απάνθρωπη και ανεύθυνη» από αξιωματούχο της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (ΟΑΠ), τη Χανάν Ασράουι, και έχει χαιρετιστεί από το Ισραήλ, που κατηγορεί την UNRWA ότι «διαιωνίζει τη σύγκρουση» Ισραηλινών-Παλαιστινίων.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ