Οι Αυστριακοί δεν μετανιώνουν την είσοδό τους στην ΕΕ

Οι Αυστριακοί δεν μετανιώνουν την είσοδό τους στην ΕΕ

«Όχι» απαντούν στην μεγάλη πλειονότητά τους, οι συμμετέχοντες σε δημοσκόπηση που δημοσιεύει η αυστριακή εφημερίδα Der Standard, σε ό,τι αφορά το ερώτημα «εάν ήταν λάθος η απόφαση πριν από ένα τέταρτο του αιώνα, για την ένταξη της Αυστρίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση». 

Την άποψη πως δεν ήταν λάθος η απόφαση που πήραν οι Αυστριακοί στο δημοψήφισμα της 12ης Ιουνίου 1994 υπέρ της ένταξης, εκπροσωπούν οι ερωτηθέντες στη δημοσκόπηση σε ποσοστό 63%, ενώ μόλις 24% είναι το ποσοστό εκείνων που εκτιμούν πως η ένταξη ήταν ένα λάθος.

Η εικόνα αυτή είναι αρκετά διαφορετική από εκείνη που εξαγόταν από ανάλογη δημοσκόπηση της ίδιας εφημερίδας πριν από πέντε χρόνια, όταν ως «λάθος» θεωρούσε την ένταξη ένα ποσοστό 36% των ερωτηθέντων.

Όπως επισημαίνει η Der Standard, σε δημοσκόπηση του 2004, δέκα χρόνια από το δημοψήφισμα του Ιουνίου 1994, στο ερώτημα «εάν η ένταξη της Αυστρίας στην ΕΕ έφερε πλεονεκτήματα ή μειονεκτήματα», η πλειονότητα των ερωτηθέντων σε ποσοστό 46% έβλεπε τα μειονεκτήματα για τους ίδιους από την ένταξη, να υπερτερούν των πλεονεκτημάτων, και μόνον σε ποσοστό 24% θεωρούσαν πως τα πλεονεκτήματα ήταν περισσότερα.

Στην τωρινή δημοσκόπηση και στο ίδιο ερώτημα, το 48% των συμμετεχόντων αναφέρει πως έχει προσωπικά πλεονεκτήματα από την ένταξη, ενώ για μειονεκτήματα που υπερτερούν κάνει λόγο μόνον το 22% των ερωτηθέντων, και από αυτούς οι περισσότεροι προέρχονται από το συγκυβερνών ακροδεξιό εθνικιστικό Κόμμα των Ελευθέρων, του οποίου ο ευρωσκεπτισμός είναι γνωστός.

Σε άλλο ερώτημα της ίδιας δημοσκόπησης, ως προς το «εάν η ΕΕ εξελίσσεται στη σωστή κατεύθυνση», η αρνητική απάντηση φθάνει σε ποσοστό 54%, το οποίο είναι σχετικά καλύτερο από το 70% το οποίο κατέγραφε η ανάλογη δημοσκόπηση του 2014.

Ωστόσο, σύμφωνα με τους υπεύθυνους της δημοσκόπησης, ένας στους τέσσερις Αυστριακούς θεωρεί πως η ΕΕ εξελίσσεται στη σωστή κατεύθυνση και επίσης ένας στους τέσσερις υποστηρίζει την εξέλιξη της ΕΕ σε ένα ομοσπονδιακό κράτος στο πρότυπο των ΗΠΑ.

Τέλος, σε ποσοστό 32%, οι ερωτηθέντες της τωρινής δημοσκόπησης της Der Standard επιθυμούν την αντικατάσταση των εθνικών στρατών, όπως ο Αυστριακός Ομοσπονδιακός Στρατός, από έναν κοινό ευρωπαϊκό στρατό.

Η ένταξη της Αυστρίας στην ΕΕ συντελέστηκε την 1η Ιανουαρίου 1995, ταυτόχρονα και από κοινού με εκείνες των δύο σκανδιναβικών χωρών, Σουηδίας και Φινλανδίας, αυξάνοντας τότε τον αριθμό των χωρών-μελών της ΕΕ από 12 σε 15, ενώ είχαν προηγηθεί σχεδόν διετείς δύσκολες ενταξιακές διαπραγματεύσεις και κατόπιν δημοψηφίσματα.

Στην περίπτωση της Αυστρίας, στο δημοψήφισμα της 12ης Ιουνίου 1994, η ένταξη υπερψηφίστηκε από ένα ποσοστό 66,6% των ψηφοφόρων, που ήταν το υψηλότερο ποσοστό που έχει καταγραφεί ποτέ σε δημοψήφισμα ως προς την ένταξη μίας χώρας.

Η ένταξη της Αυστρίας στην ΕΕ είχε και «ελληνικό χρώμα», καθώς η Ελλάδα, ως προεδρεύουσα τότε του Συμβουλίου της ΕΕ, το πρώτο εξάμηνο του 1994, είχε διεκπεραιώσει την τελευταία, εξαιρετικά δύσκολη φάση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Αυστρίας τον Μάρτιο του 1994, τρεις μήνες πριν από το καθοριστικό δημοψήφισμα στη χώρα, τον Ιούνιο της ίδιας χρονιάς.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading

Play