Οι ΗΠΑ απειλούν με κυρώσεις για τον nord-stream 2

Οι ΗΠΑ απειλούν με κυρώσεις για τον nord-stream 2

Οι Ηνωμένες Πολιτείες αυξάνουν την πίεση κατά του σχεδίου του γερμανο-ρωσικού αγωγού φυσικού αερίου, που έχει εξελιχθεί σε ενεργειακό και διπλωματικό μήλον της έριδος ανάμεσα στην κυβέρνηση Τραμπ και την Μόσχα και πολλές ευρωπαϊκές χώρες ανάμεσά τους η Γερμανία και η Γαλλία.

Ο Αμερικανός πρεσβευτής στο Βερολίνο Ρίτσαρντ Γκρενέλ, άνθρωπος του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, απείλησε ευθέως μέσω επιστολής με την επιβολή κυρώσεων τις γερμανικές εταιρείες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα, με βάση αμερικανικό νόμο που βάζει στο στόχαστρο την Ρωσία, την Βόρεια Κορέα και το Ιράν.

«Η επιστολή υπενθυμίζει σε όλες τις εταιρείες του τομέα των αγωγών εξαγωγής ρωσικού φυσικού αερίου ότι είναι εκτεθειμένες σε αμερικανικές κυρώσεις», ανέφερε σήμερα ο εκπρόσωπος της αμερικανικής πρεσβείας στο Βερολίνο επιβεβαιώνοντας την πληροφορία που δημοσίευσε η εφημερίδα Bild.

Ο νόμος Caatsa (Countering America’s Adversaries Through Sanctions Act), υιοθετήθηκε από το αμερικανικό Κονγκρέσο το 2017 και είχε ως στόχο να τιμωρήσει την Ρωσία για την στάση της στην Ουκρανία και την ανάμειξή της στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές του 2016.

Προβλέπει την επιβολή κυρώσεων κατά κάθε εταιρείας ή χώρας που κλείνει συμβόλαια στους τομείς της άμυνας, της κυβερνοασφάλειας, αλλά και της μεταφοράς πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Το διακύβευμα εν προκειμένω είναι το σχέδιο του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2, ο οποίος θα επιτρέψει την αύξηση των απευθείας αποστολών ρωσικού φυσικού αερίου στην Γερμανία και σε άλλες χώρες της Ευρώπης μέσω της Βαλτικής Θάλασσας, παρακάμπτοντας την Ουκρανία, του βασικού διαμετακομιστικού κόμβου του ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη.

«Σαφές μήνυμα»

Οι υποστηρικτές του σχεδίου δηλώνουν ότι θα διασφαλίσει την τροφοδοσία της Ευρώπης σε φυσικό αέριο και σε χαμηλότερες τιμές. Και υποψιάζονται ότι η αιτία της κατηγορηματικής αντίθεσης των ΗΠΑ είναι η επιδίωξη πώλησης του αμερικανικού φυσικού αερίου στους Ευρωπαίους.

Για τους πολέμιούς του, το σχέδιο Nord Stream 2 έχει ως στόχο από την πλευρά της Μόσχας την περαιτέρω απομόνωση της Ουκρανίας και την αύξηση της εξάρτησης της Ευρώπης από το ρωσικό φυσικό αέριο.

Ο νέος αγωγός φυσικού αερίου ακολουθεί την ίδια διαδρομή με τον Nord Stream 1, μέσα από τα χωρικά ύδατα πέντε χωρών: της Ρωσίας, της Φινλανδίας, της Σουηδίας της Δανίας και της Γερμανίας. Στόχος είναι ο διπλασιασμός του όγκου του φυσικού αερίου που μεταφέρεται προς την Ευρώπη.

Το σχέδιο Nord Stream 2 συνδέει τον ρωσικό κολοσσό Gazprom με πολλές ευρωπαϊκές εταιρείες: τους γερμανικούς ομίλους Wintershall και Uniper, την ολλανδο-βρετανική Shell, την γαλλική Engie, την αυστριακή OMV.

Η επιστολή που τους απευθύνεται, με πρωτοβουλία της αμερικανικής κυβέρνησης, «δεν έχει ως στόχο να εκληφθεί ως απειλή, αλλά ως σαφές μήνυμα της αμερικανικής πολιτικής», τόνισε ο εκπρόσωπος της αμερικανικής πρεσβείας στο Βερολίνο.

Αρνήθηκε ότι η Ουάσιγκτον ασκεί πίεση και δήλωσε ότι ο μοναδικός «εκβιασμός» στην υπόθεση αυτή θα προέρχεται από το Κρεμλίνο και τον έλεγχο που θα ασκεί επί της τροφοδοσίας της Ευρώπης σε φυσικό αέριο στο μέλλον.

Δυσαρέσκεια σε Γερμανία και Ρωσία

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν επανειλημμένα διατυπώσει επικρίσεις κατά το παρελθόν, αλλά στην περίπτωση αυτή κάνουν ένα βήμα ακόμη διατυπώνοντας απειλές προς συγκεκριμένες εταιρείες με την επιβολή εξωεδαφικών κυρώσεων.

Η απειλή θυμίζει την στάση που τήρησε η Ουάσινγκτον απέναντι στις ευρωπαϊκές εταιρείες που δραστηριοποιήθηκαν στο Ιράν.

Ο εκπρόσωπος της αμερικανικής πρεσβείας στο Βερολίνο αναφέρθηκε με δηλώσεις του στο Γαλλικό Πρακτορείο (AFP) στην υποστήριξη που έχει το πρόγραμμα Nord Stream 2 από «είκοσι ευρωπαϊκές χώρες».

Είναι αλήθεια ότι οι Ευρωπαίοι είναι και αυτοί διαιρεμένοι ως προς το θέμα. Η Πολωνία και άλλες χώρες, κυρίως της ανατολικής Ευρώπης, υποστηρίζουν πλήρως την Ουκρανία.

Υπό πίεση, η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ απαντά δηλώνοντας ότι τα ουκρανικά συμφέροντα πρέπει να διαφυλαχθούν και ένα μέρος του ρωσικού φυσικού αερίου πρέπει να συνεχίσει να περνά από το ουκρανικό έδαφος όταν θα τεθεί σε λειτουργία ο Nord Stream 2.

Το Βερολίνο είναι οργισμένο από τις αμερικανικές επεμβάσεις στην υπόθεση, σε μία συγκυρία επιδείνωσης των διμερών σχέσεων με την Ουάσινγκτον.

«Τα θέματα της ευρωπαϊκής ενεργειακής πολιτικής πρέπει να αποφασίζονται στην Ευρώπη και όχι στις Ηνωμένες Πολιτείες», δήλωσε την Πέμπτη ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας.

Το επιχείρημα υιοθέτησε σήμερα και ο Ρώσος γερουσιαστής Αλεξέι Πουσκόφ, ο οποίος κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι αγνοούν «την αρχή του ελευθέρου εμπορίου» και «την κυριαρχία της Γερμανίας».

«Στόχος είναι η επιβολή πάση θυσία του ακριβότερου αμερικανικού φυσικού αερίου», πρόσθεσε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading

Play