ΠΟΥ: Υπερβολική ζάχαρη στις βρεφικές τροφές

ΠΟΥ: Υπερβολική ζάχαρη στις βρεφικές τροφές

ΠΟΥ: Υπερβολική ζάχαρη στις βρεφικές. Προσοχή πρέπει να δίνεται στις επεξεργασμένες τροφές για τα μωρά καθώς συχνά περιλαμβάνουν υπερβολική ζάχαρη και οι ενδείξεις τους μπορεί να είναι παρ…. ΠΟΥ: Υπερβολική ζάχαρη στις βρεφικές. Προσοχή πρέπει να δίνεται στις επεξεργασμένες τροφές για τα μωρά καθώς συχνά περιλαμβάνουν υπερβολική ζάχαρη και οι ενδείξεις τους μπορεί να είναι παρ…. ροη

Προσοχή πρέπει να δίνεται στις επεξεργασμένες τροφές για τα μωρά καθώς συχνά περιλαμβάνουν υπερβολική ζάχαρη και οι ενδείξεις τους μπορεί να είναι παραπλανητικές, προειδοποίησε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).

Ο ΠΟΥ αφού εξέτασε 8.000 προϊόντα σε περισσότερα από 500 καταστήματα στη Βιέννη, τη Σόφια, τη Χάιφα και τη Βουδαπέστη από το Νοέμβριο του 2017 έως τον Ιανουάριο το 2018 βρήκε πως σχεδόν στα μισά από τα προϊόντα που εξετάστηκαν πάνω από το 30% των θερμίδων προέρχονται από ζάχαρη και περίπου το ένα τρίτο των προϊόντων περιλαμβάνει προσθήκη ζάχαρης και άλλων γλυκαντικών.

Συγκεκριμένα, σε ένα ποσοστό μεταξύ 18 και 57% των προϊόντων περιλαμβάνουν ζάχαρη και πάνω από το 30% των θερμίδων σε αυτά προέρχονται από τη ζάχαρη. Επιπρόσθετα, σχεδόν το ένα τρίτο των προϊόντων που εξετάστηκαν περιέχουν ζάχαρη, συμπυκνωμένους χυμούς φρούτων ή άλλα γλυκαντικά, συστατικά που δεν πρέπει να περιλαμβάνονται στα προϊόντα που προορίζονται για τα μικρά παιδιά.

Τα υψηλά επίπεδα ζάχαρης στα προϊόντα εγκυμονούν ποικίλους κινδύνους για τα μικρά παιδιά. Τα βρέφη που καταναλώνουν τέτοια προϊόντα είναι πιο πιθανό να γίνουν υπέρβαρα μεγαλώνοντας ή να εμφανίσουν προβλήματα στα δόντια (τερηδόνα). «Παράλληλα δημιουργείται μια βλαβερή προτίμηση στα προϊόντα με ζάχαρη η οποία μπορεί να διατηρηθεί σε όλη τη ζωή του παιδιού», προειδοποιεί ο ΠΟΥ.

Το 2018, ο ΠΟΥ υπογράμμισε ότι τα αυξανόμενα ποσοστά των ατόμων που είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα δύναται να αντιστρέψουν την σύγχρονη τάση αύξησης του προσδόκιμου ζωής

Η κατανάλωση σακχαρούχων ποτών, συμπεριλαμβανομένου και των χυμών, μπορεί να μειώσει την κατανάλωση τροφών πλούσιων σε θρεπτικά συστατικά.

«Η καλή διατροφή κατά την νεογνική και την προσχολική περίοδο είναι ουσιώδης για να διασφαλίσει βέλτιστη ανάπτυξη και εξέλιξη του παιδιού και καλύτερη υγεία μακροπρόθεσμα στη ζωή του», τονίζει η τοπική διευθύντρια του ΠΟΥ της Ευρώπης, Σουζάνα Τζακάμπ.

© ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.

Προσοχή πρέπει να δίνεται στις επεξεργασμένες τροφές για τα μωρά καθώς συχνά περιλαμβάνουν υπερβολική ζάχαρη και οι ενδείξεις τους μπορεί να είναι παραπλανητικές, προειδοποίησε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).

Ο ΠΟΥ αφού εξέτασε 8.000 προϊόντα σε περισσότερα από 500 καταστήματα στη Βιέννη, τη Σόφια, τη Χάιφα και τη Βουδαπέστη από το Νοέμβριο του 2017 έως τον Ιανουάριο το 2018 βρήκε πως σχεδόν στα μισά από τα προϊόντα που εξετάστηκαν πάνω από το 30% των θερμίδων προέρχονται από ζάχαρη και περίπου το ένα τρίτο των προϊόντων περιλαμβάνει προσθήκη ζάχαρης και άλλων γλυκαντικών.

Συγκεκριμένα, σε ένα ποσοστό μεταξύ 18 και 57% των προϊόντων περιλαμβάνουν ζάχαρη και πάνω από το 30% των θερμίδων σε αυτά προέρχονται από τη ζάχαρη. Επιπρόσθετα, σχεδόν το ένα τρίτο των προϊόντων που εξετάστηκαν περιέχουν ζάχαρη, συμπυκνωμένους χυμούς φρούτων ή άλλα γλυκαντικά, συστατικά που δεν πρέπει να περιλαμβάνονται στα προϊόντα που προορίζονται για τα μικρά παιδιά.

Τα υψηλά επίπεδα ζάχαρης στα προϊόντα εγκυμονούν ποικίλους κινδύνους για τα μικρά παιδιά. Τα βρέφη που καταναλώνουν τέτοια προϊόντα είναι πιο πιθανό να γίνουν υπέρβαρα μεγαλώνοντας ή να εμφανίσουν προβλήματα στα δόντια (τερηδόνα). «Παράλληλα δημιουργείται μια βλαβερή προτίμηση στα προϊόντα με ζάχαρη η οποία μπορεί να διατηρηθεί σε όλη τη ζωή του παιδιού», προειδοποιεί ο ΠΟΥ.

Το 2018, ο ΠΟΥ υπογράμμισε ότι τα αυξανόμενα ποσοστά των ατόμων που είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα δύναται να αντιστρέψουν την σύγχρονη τάση αύξησης του προσδόκιμου ζωής

Η κατανάλωση σακχαρούχων ποτών, συμπεριλαμβανομένου και των χυμών, μπορεί να μειώσει την κατανάλωση τροφών πλούσιων σε θρεπτικά συστατικά.

«Η καλή διατροφή κατά την νεογνική και την προσχολική περίοδο είναι ουσιώδης για να διασφαλίσει βέλτιστη ανάπτυξη και εξέλιξη του παιδιού και καλύτερη υγεία μακροπρόθεσμα στη ζωή του», τονίζει η τοπική διευθύντρια του ΠΟΥ της Ευρώπης, Σουζάνα Τζακάμπ.

Loading