Πρέπει να «παρακολουθείται» η AfD;

Πρέπει να «παρακολουθείται» η AfD;

Πρέπει οι γερμανικές υπηρεσίες για την προστασία του Συντάγματος να παρακολουθούν το ακροδεξιό κόμμα AfD; Το ερώτημα επανέρχεται δριμύτερο μετά τις βίαιες ταραχές στο Κέμνιτς.

Καταφατική απάντηση δίνει ο Τζεμ Έτζντεμιρ, στέλεχος και πρώην επικεφαλής των Γερμανών Πρασίνων. Σε πρόσφατες δηλώσεις του στο Κέμνιτς, υπενθυμίζει ότι η «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AfD) μπορεί να ιδρύθηκε προ ετών από «αιρετικούς» οικονομολόγους ως κόμμα διαμαρτυρίας για την κρίση του ευρώ, αλλά σήμερα εξελίσσεται σε ιδεολογικό καταφύγιο για ξενοφοβικές πεποιθήσεις που φτάνουν στα όρια του ρατσισμού.

Το συμπέρασμα του Τζεμ Έτζντεμιρ είναι ότι οι υπηρεσίες για την προστασία του Συντάγματος πρέπει να αρχίσουν να παρακολουθούν συστηματικά την AfD: «Μόνο αίτηση για να την παρακολουθήσουν δεν έχει κάνει ακόμη η AfD. Τι άλλο πρέπει να κάνει;» διερωτάται ο γερμανός πολιτικός. «Αν δείτε την AfD τα τελευταία χρόνια, δεν είναι πλέον το κόμμα κάποιων μυστήριων καθηγητών που έχουν γραφικές απόψεις για το ευρώ, είναι το κόμμα του Πόκενμπουργκ και του Χέκε».

Ιδιαίτερα ο Μπιορν Χέκε, επικεφαλής της AfD στο κρατίδιο της Θουριγγίας, θεωρείται από τους ακραίους του κόμματος. Κατά καιρούς παραφράζει ναζιστικά ρητά, απαξιώνει το Ολοκαύτωμα, εξυμνεί το παρελθόν του γερμανικού στρατού. Ακόμη και στο ίδιο του το κόμμα κάποιοι είχαν προσπαθήσει να τον περιθωροποιήσουν παλαιότερα, αλλά χωρίς επιτυχία. Το Σάββατο ο Μπιορν Χέκε βρέθηκε στην πρώτη γραμμή της πορείας που διοργάνωσε στο Κέμνιτς η «Εναλλακτική για τη Γερμανία”».

Ο αντίλογος: Κι αν γίνουν «μάρτυρες»;

Σε πρόσφατη δημοσκόπηση η μεγάλη πλειοψηφία των Γερμανών υποστηρίζει ότι η AfD πρέπει να τεθεί υπό παρακολούθηση. Ωστόσο υπάρχει και η άλλη άποψη: ο χριστιανοδημοκράτης πρωθυπουργός του κρατιδίου Σλέσβιγκ-Χόλσταιν, Ντάνιελ Γκύντερ, υποστηρίζει ότι μία τέτοια εξέλιξη στην πραγματικότητα θα οφελούσε το ξενοφοβικό κόμμα, γιατί θα του απέδιδε τον ρόλο του «μάρτυρα».

Η Αντρέα Λίντχολτς, επικεφαλής της επιτροπής Εσωτερικών Υποθέσεων στο γερμανικό κοινοβούλιο, αμφιβάλει ότι η παρακολούθηση θα έλυνε το πρόβλημα. Αλλά και ο υπουργός Εσωτερικών, Χορστ Ζέεχοφερ, λέει ότι «δεν βλέπει λόγο» για την παρακολούθηση της AfD.

Σε διαφορετικό μήκος κύματος ο γενικός γραμματέας των σοσιαλδημοκρατών (SPD), Λαρς Κλίνγκμπαιλ, δηλώνει σήμερα ότι «όποιος απειλεί ανοιχτά το κράτος, πρέπει να παρακολουθείται», ενώ ο σοσιαλδημοκράτης αντιπρόεδρος της Βουλής, Τόμας Όπερμαν, υποστηρίζει ότι πρέπει να εξεταστούν πιθανές διασυνδέσεις ανάμεσα στην AfD και σε νεοναζιστικές οργανώσεις.

Για τον Τζεμ Έτζντεμιρ είναι σαφές ότι «τα στελέχη της AfD θέλουν μία άλλη χώρα. Δεν θέλουν το Σύνταγμα που έχουμε σήμερα. Αισθάνονται αφοσιωμένα στον Βλάντιμιρ Πούτιν, όχι στη Γερμανία. Θέλουν να εγκαθιδρύσουν ένα αυταρχικό καθεστώς».

Ο λόγος στους… ψηφοφόρους

Για τον Τζεμ Έτζντεμιρ είναι σημαντικό να υπάρξει ηχηρή αντίδραση όχι μόνο από τον πολιτικό κόσμο, αλλά και τους απλούς πολίτες. Παρά τις όποιες κομματικές διαφορές, επισημαίνει, πρέπει όλοι να δείξουν ότι αποστασιοποιούνται από τα όσα πρεσβεύει η AfD. Από την πλευρά της η Αντρέα Λίντχολτς από το Χριστιανοκοινωνικό Κόμμα της Βαυαρίας (CSU) υπενθυμίζει: «Σε λίγο θα έχουμε εκλογές στη Βαυαρία και στο κρατίδιο της Έσσης. Και εκεί οι πολίτες θα έχουν την ευκαιρία να επιλέξουν ποια ακριβώς πολιτική θέλουν».

Πηγή: Deutsche Welle

Loading