Πριν 45.000 χρόνια οι άνθρωποι είχαν αρχίσει να ζουν στα βουνά της Αιθιοπίας

Πριν 45.000 χρόνια οι άνθρωποι είχαν αρχίσει να ζουν στα βουνά της Αιθιοπίας

Μία διεθνής διεπιστημονική ομάδα ανακάλυψε σε ένα ορεινό καταφύγιο στη νότια Αιθιοπία τις αρχαιότερες μέχρι σήμερα ενδείξεις προϊστορικής διαβίωσης σε μεγάλο υψόμετρο στην Αφρική.

Η ραδιοχρονολόγηση οδηγεί στην εκτίμηση ότι η κατοίκηση στο καταφύγιο Φίντσα Χαμπέρα στα αφιλόξενα όρη Μπέιλ, σε υψόμετρο περίπου 3.500 μέτρων, άρχισε πριν από 31.000 έως 47.000 χρόνια, στη διάρκεια της τελευταίας εποχής των πάγων. Επίσης, βρέθηκαν πολύ πιο πρόσφατες ενδείξεις διαμονής ανθρώπων στην ίδια περιοχή (πριν περίπου 12.000 χρόνια), αλλά παραμένει ασαφές αν η κατοίκηση του καταφυγίου στο μεταξύ υπήρξε συνεχής ή όχι.

Οι Ευρωπαίοι και Αιθίοπες ερευνητές (αρχαιολόγοι, βιολόγοι, γεωχημικοί, παλαιοοικολόγοι κ.ά.) των πανεπιστημίων Χάλε-Βίτενμπεργκ, Κολωνίας, Βέρνης, Μάρμπουργκ, Ροστόκ και Αντίς-Αμπέμπα, με επικεφαλής τον Γερμανό Γκετζ Όσεντορφ του Ινστιτούτου Προϊστορικής Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου της Κολωνίας, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Science».

Η ζωή σε μεγάλο υψόμετρο συνιστά μεγάλη πρακτική και βιολογική πρόκληση ακόμη και σήμερα, ενώ στρεσάρει το ανθρώπινο σώμα. Γι’ αυτό, μέχρι πρόσφατα οι επιστήμονες πίστευαν ότι η επέκταση των προγόνων μας σε υψόμετρα άνω των 2.500 μέτρων έγινε σχετικά πρόσφατα.

Όμως, τα τελευταία χρόνια νέα στοιχεία που έχουν έλθει στο φως από τις Άνδεις μέχρι το Θιβέτ (σε υψόμετρο 4.600 μέτρων) έχουν ανατρέψει αυτήν την πεποίθηση, δείχνοντας ότι, αν και σπάνια, ο Homo sapiens είχε καταφέρει να φθάσει στα ψηλά βουνά και να εγκατασταθεί εκεί. Η ανακάλυψη στην Αιθιοπία έρχεται να το επιβεβαιώσει.

 

© ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.

Loading

Play