«Πρώτα πρέπει να δούμε αν υπάρχουν υδρογονάνθρακες στο τεμάχιο 10»

«Πρώτα πρέπει να δούμε αν υπάρχουν υδρογονάνθρακες στο τεμάχιο 10»

Το ερευνητικό πρόγραμμα της κοινοπραξίας Exxon-Qatarν στο τεμάχιο 10 της κυπριακής ΑΟΖ, στο οποίο θα αρχίσει γεώτρηση το τέταρτο τρίμηνο του 2018, συζήτησε ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος της ExxonMobil Νέιλ Χάπμαν με τον Κύπριο Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη. Ο κ. Χάπμαν δήλωσε μεταξύ άλλων πως πρώτα από όλα θα πρέπει να επιβεβαιωθεί ότι υπάρχουν υδρογονάνθρακες εκεί και εξήγησε ότι, κι αν ακόμη ανακαλυφθούν, πρέπει να είναι σε επαρκή ποσότητα για να είναι εμπορικά ανταγωνιστικές οι ποσότητες.

Επίσης, αντικείμενο συζήτησης ήταν και το πώς βλέπει η εταιρεία τις εξελίξεις στον τομέα των υδρογονανθράκων σε διεθνές επίπεδο και τις προοπτικές που διανοίγονται τα επόμενα χρόνια, τόσο για την Κύπρο όσο και για την Ανατολική Μεσόγειο, για να μπορέσει να καταστεί η περιοχή μια εναλλακτική πηγή εφοδιασμού και διαδρομής φυσικού αερίου για την ΕΕ.

Ο κ. Χάπμαν ανέφερε ότι κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν τα σχέδια της εταιρείας για την επικείμενη γεώτρηση στο τεμάχιο 10 το τέταρτο τρίμηνο του έτους, ωστόσο, διευκρίνισε, «δεν έχουμε ακριβή ημερομηνία».

Σε ερώτηση αν υπάρχει ενδιαφέρον από την εταιρεία για το τεμάχιο 7, είπε ότι η εταιρεία εξετάζει όλες τις προοπτικές που παρουσιάζονται παγκοσμίως και κρίνει αναλόγως.

Σε ερώτηση για τις προκλήσεις της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας και πώς αυτές επηρεάζουν την εταιρεία, ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος της ExxonMobil απάντησε: «Είμαστε εμπορική οντότητα και η δουλειά μας είναι να παράγουμε και να αναπτύσσουμε φυσικούς πόρους εκ μέρους κυβερνήσεων. Οποιαδήποτε θέματα των κυβερνήσεων εναπόκεινται στις ίδιες τις κυβερνήσεις να τα συζητήσουν και να τα επιλύσουν».

Για το τεμάχιο 10 είπε ότι πρώτα από όλα θα πρέπει να δούμε αν υπάρχουν υδρογονάνθρακες εκεί. Εξήγησε ότι, κι αν ακόμη ανακαλυφθούν, πρέπει να είναι σε επαρκή ποσότητα για να είναι εμπορικά ανταγωνιστικές (οι ποσότητες), ενώ το χρονοδιάγραμμα για ανάπτυξή τους παίρνει καιρό. «Αν υπάρχουν στο τεμάχιο 10 (ποσότητες υδρογονανθράκων), πρέπει πρώτα να δούμε αν είναι εμπορικά βιώσιμες, και μετά το να τις θέσεις στην αγορά παίρνει χρόνια, μπορεί μέχρι και επτά» σημείωσε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading

Play