Σε άνοδο ο αντισημιτισμός στην Ευρώπη βάσει νέας έρευνας

Σε άνοδο ο αντισημιτισμός στην Ευρώπη βάσει νέας έρευνας

Άνοδο του αντισημιτισμού στην Ευρώπη καταγράφει νέα έρευνα του Οργανισμού Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ (FRA) σχετικά με τις εμπειρίες εβραϊκής κοινότητας σε 12 χώρες (Αυστρία, Βέλγιο, Δανία, Γαλλία, Γερμανία, Ουγγαρία, Ιταλία, Κάτω Χώρες, Πολωνία, Ισπανία, Σουηδία και Ηνωμένο Βασίλειο).

Σύμφωνα με την εν λόγω έρευνα, 9 στους 10 Εβραίους της Ευρώπης αισθάνονται ότι ο αντισημιτισμός έχει αυξηθεί κατά την τελευταία πενταετία. Επίσης, το 85% των Εβραίων της Ευρώπης θεωρούν τον αντισημιτισμό το μεγαλύτερο κοινωνικό ή πολιτικό πρόβλημα στην πατρίδα τους, ενώ το 89% των Εβραίων θεωρούν τον αντισημιτισμό πιο προβληματικό στο διαδίκτυο και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Σε ό,τι αφορά την ασφάλεια των Εβραίων στην Ευρώπη, το 28% των ερωτηθέντων ανέφεραν ότι παρενοχλήθηκαν τουλάχιστον μία φορά κατά το περασμένο έτος, το 34% αποφεύγουν να παρευρίσκονται σε εβραϊκές εκδηλώσεις ή τοποθεσίες διότι δεν αισθάνονται ασφαλείς και το 38% έχουν εξετάσει το ενδεχόμενο να μεταναστεύσουν διότι δεν ένιωθαν ασφαλείς ως Εβραίοι στην Ευρώπη.

Επίσης, το 70% θεωρούν ότι οι προσπάθειες των κρατών μελών για την καταπολέμηση του αντισημιτισμού δεν είναι αποτελεσματικές.

«Δεκαετίες μετά το Ολοκαύτωμα, τα σοκαριστικά και αυξανόμενα επίπεδα αντισημιτισμού συνεχίζουν να πλήττουν την ΕΕ», δήλωσε ο επικεφαλής του FRA Mάικλ Ο Φλάχερτι, καλώντας τα κράτη μέλη «να το λάβουν υπόψη και να εντείνουν τις προσπάθειές τους για την πρόληψη και την καταπολέμηση του αντισημιτισμού». «Οι Εβραίοι έχουν το δικαίωμα να ζουν ελεύθερα, χωρίς μίσος και χωρίς φόβο για την ασφάλειά τους», υπογράμμισε.

Την ανησυχία του για την άνοδο του αντισημιτισμού στην Ευρώπη εξέφρασε και ο πρώτος αντιπρόεδρος της Επιτροπής, Φρανς Τίμερμανς. «Έχουμε χρέος να καταπολεμήσουμε αυτή τη μάστιγα αποφασιστικά και συλλογικά. Η εβραϊκή κοινότητα πρέπει να αισθάνεται ασφαλής και οικεία στην Ευρώπη. Εάν δεν μπορούμε να το επιτύχουμε αυτό, η Ευρώπη παύει να είναι Ευρώπη», δήλωσε.

Εξάλλου, σύμφωνα με ανακοίνωση της Επιτροπής, το 2015 διορίστηκε συντονιστής για την καταπολέμηση του αντισημιτισμού, που λειτουργεί ως σύνδεσμος με τις εβραϊκές κοινότητες, ενώ από το 2016, η Επιτροπή έχει λάβει πρωτοβουλίες για την καταπολέμηση της παράνομης ρητορικής μίσους στο διαδίκτυο. Συγκεκριμένα, οι μεγαλύτερες εταιρίες, όπως Twitter, Facebook, YouTube και Microsoft συμφώνησαν να εξετάζουν εντός 24 ωρών τις περιπτώσεις παράνομης ρητορικής μίσους που τους επισημαίνονται και να τις αφαιρούν, όπου είναι αναγκαίο. Επίσης, το 2016 η Συμμαχία για τη Μνήμη του Ολοκαυτώματος, στην οποία ανήκουν 25 κράτη μέλη της ΕΕ, ενέκρινε ορισμό του αντισημιτισμού.

Ωστόσο, η Επιτροπή επισημαίνει πως η υποχρέωση προστασίας των πολιτών της ΕΕ εναπόκειται κατά πρώτο και κύριο λόγο στα ίδια τα κράτη μέλη. Υπό το πρίσμα αυτό, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι στις 6 Δεκεμβρίου 2018 όλες οι χώρες της ΕΕ υιοθέτησαν ομόφωνα «Δήλωση για την καταπολέμηση του αντισημιτισμού και την ανάπτυξη κοινής προσέγγισης για την ασφάλεια με σκοπό την καλύτερη προστασία των εβραϊκών κοινοτήτων και ιδρυμάτων στην Ευρώπη», η οποία, σύμφωνα με την Επιτροπή, αποτελεί ένα ηχηρό μήνυμα που αποδεικνύει ότι η ΕΕ και καθένα από τα κράτη μέλη της στέκονται στο πλευρό της εβραϊκής κοινότητας, ώστε να εγγυηθούν την ασφάλεια και την ευημερία τους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading

Play