Σπάνια ράτσα βοοειδών στη Κίνα αποτελεί την πλέον γευστική απόλαυση

Σπάνια ράτσα βοοειδών στη Κίνα αποτελεί την πλέον γευστική απόλαυση

Ο ξεναγός της κτηνοτροφικής μονάδας Λίου Γιμίνγκ στην Κίνα την ώρα που πατάει ένα κουμπί ρωτάει: «Είστε έτοιμοι;» Ακούγοντας ένα δυνατό μουγκάνισμα οι γυναίκες επισκέπτες ξεφωνίζουν καθώς δεκάδες ταύροι κάνουν την εμφάνισή τους μόλις ανάβει η οθόνη προβολής.

Οι ταύροι, με βαριά οστά, μυώδεις λαιμούς και μεγάλα και οστεώδη κεφάλια στέκονται σε έναν αχυρώνα τον οποίο χωρίζει ένας γυάλινος τοίχος από το ακροατήριο. Περιστασιακά τα σκοτεινά τους μάτια παρατηρούν πονηρά τους επισκέπτες με τα λευκά σακάκια.

Πρόκειται για τη νέα ράτσα ταυροειδών-βοοειδών που προωθεί η Κίνα – τα κίτρινα Γιανμπιάν. Ο κάθε ταύρος ζυγίζει έναν περίπου τόνο και ανατρέφεται για αναπαραγωγικές έρευνες και ως πηγή καλής ποιότητας κατεψυγμένου σπέρματος για τους κτηνοτρόφους.

Η Γιανμπιάν, που βρίσκεται υπό τη δικαιοδοσία της επαρχίας Τσιλίν, είναι ο μοναδικός αυτόνομος νομός όπου ζει η κορεατική εθνοτική ομάδα της Κίνας. Τα βοοειδή, που χρησιμοποιούνταν πρωτίστως ως υποζύγια στην περιοχή, έχουν γίνει πλέον πικάντικες λιχουδιές σε πεντάστερα ξενοδοχεία και κλαμπ ποδοσφαίρου στην Κίνα, λόγω της υπέροχης αρωματικής γεύσης του κρέατός τους και της μοναδικής υφής του.

Τα κίτρινα ταυροειδή – βοοειδή της Γιανμπιάν είναι μία διασταύρωση της γαλλικής ράτσας Limousin και της τοπικής ράτσας του νομού. Η πρώτη γενιά της διασταύρωσης είναι μισή γαλλική/μισή κινεζική. Εκτράφηκε με άλλα βοοειδή της Γιανμπιάν με σκοπό να παράξουν βοοειδή δεύτερης γενιάς τα οποία είναι ένα τέταρτο γαλλικά και τρία τέταρτα κινεζικά. Σύμφωνα με τους αρμόδιους η ιστορία της γενετικής των βοοειδών αντικατοπτρίζει την ανθρώπινη ιστορία, καθώς τα βοοειδή Γιανμπιάν προέρχονται από τη βόρεια Κίνα και συνδέονται στενά με το διάσημο κορεατικό μοσχάρι hanwoo και το ιαπωνικό ουαγκιού (wagyu), έχοντας διαφοροποιηθεί από έναν κοινό τους πρόγονο.

Αποτελώντας ένα σημαντικό γεωργικό εργαλείο στον αγροτικό πολιτισμό, τα βοοειδή Γιανμπιάν παραδοσιακά τύγχαναν υψηλής εκτίμησης. Στο παρελθόν, μοιράζονταν ένα σπίτι με τους ιδιοκτήτες τους και δίνονταν ως ανταμοιβή στον νικητή αγώνων πάλης, γεγονός που θεωρείτο ως η υψηλότερη τιμή. Τις δεκαετίες του ΄60 και του ΄70 ήταν ακόμα παράνομη η σφαγή των βοοειδών.

Η Κίνα ήταν το πρώτο έθνος στον κόσμο που καλλιέργησε το ρύζι ως πρωτογενή καλλιέργεια. Ως η μεγαλύτερη γεωργική χώρα έχει τροφοδοτήσει το ένα πέμπτο του παγκόσμιου πληθυσμού κυρίως με καλλιέργειες όπως το ρύζι. Η μεταρρύθμιση και η πολιτική του οικονομικού ανοίγματος που εγκαινιάσθηκε στα τέλη της δεκαετίας του ΄70 επίλυσαν τα προβλήματα που υπήρχαν με τη διατροφή και τα είδη ένδυσης που στοίχειωσαν τον κινεζικό λαό χιλιάδες χρόνια. Καθώς πλέον χρησιμοποιούνται περισσότερες μηχανές στη γεωργία και υπάρχουν περισσότερα χρήματα στις τσέπες των ανθρώπων, οι καταναλωτικές προτιμήσεις εξακολουθούν να διευρύνονται, περιλαμβάνοντας λιγότερο παραδοσιακές πηγές πρωτεϊνών, όπως το βόειο κρέας. Η εκτροφή βοοειδών στην Κίνα με σκοπό τη διατροφή άρχισε να επεκτείνεται. Οπως λένε οι ειδικοί, πριν από περισσότερα από 60 χρόνια ήταν δύσκολο για τους Κινέζους να αποκτήσουν αρκετά τρόφιμα, πόσο μάλλον το κρέας. Σήμερα που τα εισοδήματά τους είναι πολύ καλύτερα, έχουν αλλάξει και οι διατροφικές τους επιλογές. Στην αρχή δεν έδιναν και τόση σημασία στην ποιότητα, τα τελευταία όμως χρόνια, όλο και περισσότεροι Κινέζοι στρέφονται σε πλούσιες και ποικίλες δίαιτες αναζητώντας βόειο κρέας υψηλής ποιότητας. Στατιστικά στοιχεία από την Ένωση Κρεοπωλών της Κίνας έδειξαν ότι η ετήσια κατανάλωση βοείου κρέατος στην Κίνα αυξήθηκε από 5,69 εκατ. τόνους το 2006, σε περισσότερους από 7,95 εκατ. τόνους το 2017.

Αν και η κατά κεφαλή κατανάλωση εξακολουθεί να είναι χαμηλή σε σύγκριση με τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Αυστραλία, η Κίνα, ο μεγαλύτερος καταναλωτής χοιρινού κρέατος στον κόσμο, βιώνει μία αυξανόμενη αγορά βοείου κρέατος κυρίως από τη συνεχώς διευρυνόμενη μεσαία τάξη. Δεδομένου ότι τα βοοειδή Γιανμπιάν έχουν αργό ρυθμό ανάπτυξης, Κινέζοι ερευνητές άρχισαν να εισάγουν εξωτικές φυλές με τις μικρότερες γενετικές διαφορές και τη δεκαετία του ΄80 ξεκίνησαν έρευνες στη διασταύρωση. Τα υβριδικά βοοειδή διατηρούν την υψηλή ποιότητα του βοείου κρέατος των κινέζων γονέων τους και έχουν βελτιώσει την παραγωγικότητα.

Στις εγκαταστάσεις της κτηνοτροφικής μονάδας κάθε ταύρος ζει σε ένα ευρύχωρο κατάλυμα με ξύλινα χαλάκια στο πάτωμα. Τα γεύματά τους περιλαμβάνουν φρέσκα χόρτα, καρότα και αυγά, κοστίζοντας περίπου 120 γιουάν (περίπου 18 δολάρια ΗΠΑ) ανά κεφάλι ημερησίως. Οι υπάλληλοι τα βγάζουν για βόλτα σε έναν υπαίθριο αθλητικό χώρο που καλύπτεται από ασημένια άμμο, ενώ καθημερινά μετά το γεύμα τους βουρτσίζουν τις πλάτες τους για να διευκολύνουν την κυκλοφορία του αίματος. Η συνεργασία με τη Marriott, τη μεγαλύτερη διεθνή ξενοδοχειακή αλυσίδα, αποτελεί ορόσημο για την προώθηση αυτής της ράτσας.

Από το 2011 που υπογράφηκε η συμφωνία με τον ξενοδοχειακό κολοσσό, πλέον τα κίτρινα βοοειδή της Γιανμπιάν καταλήγουν μπριζόλες και χάμπουργκερ σε περισσότερα από 50 ξενοδοχεία πέντε αστέρων σε ολόκληρη την Κίνα. Το κρέας στοιχίζει περίπου 200 γιουάν το κιλό, τρεις φορές επάνω η τιμή του απλού βοδινού κρέατος στη εγχώρια αγορά της Κίνας.

Σήμερα στη Γιανμπιάν εκτρέφονται πάνω από 600.000 βοοειδή ενώ το 1/3 εξ αυτών είναι τα κίτρινα βοοειδή. Η τοπική κυβέρνηση στη Γιανμπιάν έχει εκδώσει κανονισμούς για την προστασία και την ανάπτυξη των βοοειδών, ενώ για την ενθάρρυνση της εκτροφής τους έχουν δοθεί δάνεια στους αγρότες.

Στην ερώτηση ποιο είναι το μυστικό για την αναπαραγωγή των βοοειδών, οι ειδικοί απαντούν:«Διαφορετικά βοοειδή έχουν διαφορετικές προσωπικότητες. Κάποια είναι ευγενικά και κάποια άλλα επιθετικά. Η ενασχόληση μαζί τους είναι ίδια με τους ανθρώπους».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading