Στα άκρα οι σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας

Στα άκρα οι σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας

Οι διαπραγματευτές των ΗΠΑ και της Κίνας συναντώνται ξανά σήμερα στην Ουάσινγκτον για να συνεχίσουν τις συνομιλίες τους σε κλίμα μεγάλης έντασης και με έκβαση πλέον εντελώς αβέβαιη, καθώς οι κυβερνήσεις των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του πλανήτη ανταλλάσσουν απειλές για νέα μέτρα προστατευτισμού.

Αυτός ο γύρος διαπραγματεύσεων, σήμερα και αύριο, παρουσιαζόταν μέχρι πριν από μερικές ημέρες ως ο τελευταίος πριν από τη σύνοδο του Ντόναλντ Τραμπ και του Σι Τζινπίνγκ στην οποία υποτίθεται πως θα επικύρωναν μια ιστορική διμερή συμφωνία με το εμπόριο.

Αλλά ο άνεμος άλλαξε και η αισιοδοξία έδωσε τη θέση της στην αβεβαιότητα.

Η κυβέρνηση Τραμπ διατείνεται ότι το Πεκίνο υπαναχώρησε όσον αφορά βασικές δεσμεύσεις. Με εμφανή εκνευρισμό, οι αμερικανός πρόεδρος ανακοίνωσε ότι η αύξηση των τελωνειακών δασμών σε κινεζικά εισαγόμενα προϊόντα αξίας 200 δισεκ. δολαρίων, που είχε ανασταλεί στις αρχές του Ιανουαρίου, θα τεθεί σε ισχύ αύριο Παρασκευή.

«Θα αυξήσουμε τους τελωνειακούς δασμούς που επιβάλλουμε στην Κίνα ωσότου να σταματήσει να κλέβει τους εργαζομένους μας», πέταξε ο Τραμπ σε μια συγκέντρωση στη Φλόριντα χθες, «η εποχή της οικονομικής συνθηκολόγησης τερματίστηκε».

Αλλά το Πεκίνο δεν μοιάζει να έχει πρόθεση να υποχωρήσει ακόμη κι αν οι Αμερικανοί όντως αυξήσουν τους δασμούς από το 10% στο 25% αύριο εν μέσω των διαπραγματεύσεων. Η Κίνα «δεν θα έχει καμία άλλη επιλογή παρά να λάβει τα απαραίτητα αντίμετρα», προειδοποίησε χθες εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εμπορίου.

Μολαταύτα το Πεκίνο δεν ακύρωσε το ταξίδι των κινέζων διαπραγματευτών όπως ήθελαν πληροφορίες που είχαν δημοσιεύσει μέσα ενημέρωσης και επιβεβαίωσε πως ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Λίου Χε, που θεωρείται στενός συνεργάτης του προέδρου Σι Τζινπίνγκ, θα είναι επικεφαλής της ομάδας. Θα συναντηθεί με τον ομόλογό του, τον Ρόμπερτ Λάιτχαϊζερ, αντιπρόσωπο της αμερικανικής κυβέρνησης για το εμπόριο (USTR) στα γραφεία του το απόγευμα.

Οικονομολόγοι και πολυμερείς θεσμοί όπως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προειδοποιούν εδώ και μήνες ότι εάν ο εμπορικός πόλεμος ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Κίνα διαρκέσει, το οικονομικό σοκ κάθε άλλο παρά θα περιοριστεί εντός των συνόρων τους. Η ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας μετά την ύφεση του 2008 άλλωστε τροφοδοτήθηκε από τις διεθνείς εμπορικές συναλλαγές.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading