Στόουνχεντζ: Επεστράφη έπειτα από 60 χρόνια πέτρα που εκλάπη

Στόουνχεντζ: Επεστράφη έπειτα από 60 χρόνια πέτρα που εκλάπη

Κομμάτι του αρχαίου μνημείου Στόουνχεντζ που είχε εξαφανιστεί προ δεκαετιών επεστράφη στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπως ανακοίνωσε η βρετανική υπηρεσία που συντηρεί μνημεία πολιτισμικής κληρονομιάς.

Οι αρχαιολόγοι ελπίζουν πως το αντικείμενο θα συμβάλει στη μελέτη για την προέλευση των πετρών που χρησιμοποιήθηκαν στη δόμηση του νεολιθικού μνημείου.

Η «εξαφάνιση» χρονολογείται από το 1958, όταν οι αρχαιολόγοι αποφάσισαν να αναστηλώσουν ένα πεσμένο τρίλιθο. Κατά τις εργασίες, εντόπισαν ρωγμές σε έναν από τους δύο κάθετους λίθους και προκειμένου να τους ενισχύσουν άνοιξαν μικρές τρύπες ώστε να εισάγουν μεταλλικές ράβδους.

Πώς τον «εξαφάνισε»

Οι εργασίες έγιναν από μία εταιρεία, η οποία ειδικεύεται στην επεξεργασία διαμαντιών. Ένας από τους υπαλλήλους της, ο Ρόμπερτ Φίλιπς, αποφάσισε να κρατήσει ως ενθύμιο το κομμάτι πέτρας που αφαιρέθηκε, ώστε να τοποθετηθεί η μεταλλική ράβδος, χωρίς να ενημερώσει κανέναν.

Το 1976, ο Φίλιπς μετανάστευσε στις Ηνωμένες Πολιτείες και πήρε αυτόν τον πέτρινο «πυρήνα» -μήκους 108 εκατοστών και φάρδους 25 χιλιοστών- μαζί του, εκθέτοντάς τον στο γραφείο του.

Καθώς, όμως, πλησίαζαν τα 90ά του γενέθλια, ο Φίλιπς εξέφρασε την επιθυμία η πέτρα να επιστραφεί στο Στόουνχεντζ. Την ευχή του πραγματοποίησαν οι γιοί του, οι οποίοι παρουσίασαν την πέτρα στους φροντιστές του μνημείου πέρυσι.

Η πέτρινη ράβδος, που φαντάζει άφθαρτη σε σχέση με τους γιγαντιαίους λίθους του μνημείου που είναι εκτεθειμένοι στη φύση, μπορεί να βοηθήσει τους συντηρητές του Στόουνχεντζ να εντοπίσουν την τοποθεσία από όπου προήλθε η πέτρα.

 

Loading