Το 44% των Ρώσων ηλικίας 15-29 ετών θέλουν να μεταναστεύσουν στο εξωτερικό καθώς η ρωσική οικονομία βρίσκεται σε κατάσταση στασιμότητας, σύμφωνα με δημοσκόπηση του ινστιτούτου Γκάλοπ (Gallup).
Η δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 2000 ατόμων με την μέθοδο της απευθείας συνέντευξης το 2018, δείχνει ότι το 20% των Ρώσων γενικά θέλουν να φύγουν στο εξωτερικό, ποσοστό που είναι το υψηλότερο από το 2007, όταν την ίδια πρόθεση είχαν τότε το 17% των Ρώσων.
Οι νέοι σε ηλικία εργασίας είναι αυτοί που θέλουν περισσότερο να φύγουν από τη χώρα και αυτή είναι μια τάση, η οποία, όπως επισημαίνει το ινστιτούτο Γκάλοπ, λειτουργεί απειλητικά για το οικονομικό μέλλον της Ρωσίας και την πολιτική της επιρροή.
«Παρότι όλοι αυτοί Ρώσοι δεν θα μεταναστεύσουν, η τάση αυτή πρέπει να ανησυχήσει την Μόσχα» αναφέρει το Γκάλοπ, επισημαίνοντας παράλληλα ότι ο πληθυσμός της Ρωσίας μειώθηκε για πρώτη φορά μέσα στο διάστημα της τελευταίας δεκαετίας, φθάνοντας τα 146,8 εκατομμύρια ανθρώπους.
Μεταξύ των ατόμων ηλικίας 30-45 ετών, το 22% θέλει να μεταναστεύσει και να μείνει μόνιμα στο εξωτερικό. Οι περισσότεροι θα επέλεγαν ως χώρες προορισμού τη Γερμανία και τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Μόλις το 2014 όταν η Ρωσία προσάρτησε την Κριμαία, μόνο το 14% των ατόμων ηλικίας 15-29 ετών και το 7% των ατόμων ηλικίας 30-40 ετών δήλωναν ότι ήθελαν να μεταναστεύσουν στο εξωτερικό.
Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι τα τελευταία συνεχόμενα πέντε χρόνια διαψεύσθηκαν οι προσδοκίες των πολιτών, καθώς είδαν να μειώνονται τα εισοδήματα τους ενώ η κυβέρνηση αποφάσισε να αυξήσει τα όρια συνταξιοδότησης και τον ΦΠΑ.
Δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε τον Ιανουάριο έδειξε ότι η εμπιστοσύνη των Ρώσων πολιτών προς το πρόεδρο Πούτιν, ο οποίος επανεξελέγη τον περασμένο χρόνο, με ποσοστό μεγαλύτερο του 76%, βρίσκεται στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 13 ετών.
Παρότι το 60% τον Ρώσων εγκρίνει το έργο του, ποσοστό που θεωρείται αρκετά υψηλό για τα δυτικά πρότυπα, απέχει πολύ από το 90% που συγκέντρωνε συνήθως ο Ρώσος πρόεδρος.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ