Την ανησυχία και τον τρόμο είχε διασπείρει στο νότιο προάστιο της βρετανικής πρωτεύουσας, στο Κρόιντον, ο επονομαζόμενος από τους πολίτες «φονιάς των γατών». Συνολικά περισσότερα από 400 θύματα, τα περισσότερα γάτες είχαν εντοπιστεί στο Λονδίνο.
Πιο συγκεκριμένα, το έντονο ενδιαφέρον πολλών πολιτών είχε κεντρίσει το γεγονός, ότι στο Λονδίνο το τελευταίο διάστημα είχαν σημειωθεί πολλά κρούσματα βίαιων θανάτων πολλών γατών. Το ζήτημα μάλιστα είχε λάβει μεγάλες διαστάσεις κυρίως μέσω τους διαδικτύου με πολλούς πολίτες να εκφράζουν φόβους μήπως ο «φονιάς» αρχίσει να σκοτώνει πέραν των γατών, και ανθρώπους.
Το γεγονός αυτό είχε αναγκάσει τη Σκότλαντ Γιάρντ να ξεκινήσει έρευνα τον Σεπτέμβριο του 2015, η οποία αποκάλυψε και την ταυτότητα του δράστη που δεν ήταν άλλος από τις… αλεπούδες.
«Αφού εξετάσθηκαν σε βάθος οι διαθέσιμες αποδείξεις, οι αστυνομικοί (…) κατέληξαν στο συμπέρασμα πως οι εκατοντάδες ακρωτηριασμοί γατών, που είχαν επισημανθεί στο Κρόιντον και αλλού, δεν διαπράχθηκαν από άνθρωπο, αλλά οφείλονταν πιθανόν σε αρπακτικά ζώα ή σε όρνεα», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η αστυνομία.
«Δεν υπήρχε μάρτυρας, δεν υπήρχε κάποιο αναγνωρίσιμο μοντέλο συμπεριφοράς και δεν υπήρχαν ιατροδικαστικές ενδείξεις για ανθρώπινη ανάμιξη», πρόσθεσε.
«Δεν υπήρχε καμιά απόδειξη ότι οι γάτες αυτές είχαν σκοτωθεί από άνθρωπο, όμως επειδή αναφέρονταν σ’ έναν “Φονιά γατών του Κρόιντον” (…) τα μέσα ενημέρωσης προκάλεσαν γενική ανησυχία στους κόλπους του κοινού», υπογράμμισε επίσης η αστυνομία.
Το 2017 εικόνες από κάμερες επιτήρησης ιδιωτών έδειξαν μια αλεπού να μεταφέρει το κεφάλι μιας γάτας και να το αφήνει στον κήπο ενός σπιτιού ή σε μια αυλή.
Άλλες νεκροψίες που πραγματοποιήθηκαν τον Ιούνιο 2018 σε τρεις γάτες και δύο κουνέλια έδειξαν πως επρόκειτο για ακρωτηριασμούς που είχαν προκληθεί από αρπακτικά ζώα ή από όρνεα. Το DNA αλεπούς εντοπίσθηκε γύρω από τραύματα.
Βάσει των πληροφοριών αυτών, οι ύποπτοι θάνατοι επανεξετάσθηκαν και οι ιατροδικαστές κατέληξαν στο ίδιο συμπέρασμα, ανακοίνωσε η αστυνομία.