Ο Λευκός Οίκος προσπάθησε σήμερα να υποβαθμίσει την ιδέα ενός διαλόγου της Ουάσινγκτον με το “μαύρο πρόβατο” της Βενεζουέλας, τον Νικολάς Μαδούρο, διαβεβαιώνοντας ότι οι επαφές “σε πολύ υψηλό επίπεδο”, τις οποίες αποκάλυψε ο ίδιος ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ στοχεύουν στην πραγματικότητα στην “αποχώρηση” του Σοσιαλιστή προέδρου.
Την Τρίτη, ο Αμερικανός πρόεδρος ρωτήθηκε από δημοσιογράφους για τις επαφές που έχει η κυβέρνησή του με “το νούμερο 2 του καθεστώτος Μαδούρο”, τον πρόεδρο της Συνταγματικής Εθνοσυνέλευσης Ντιοσντάντο Καμπέγιο.
“Είμαστε σε επαφή. Μιλάμε με πολλούς αντιπροσώπους της Βενεζουέλας”, απάντησε ο Τραμπ. “Δεν θέλω να πω με ποιον, αλλά μιλάμε σε πολύ υψηλό επίπεδο”, πρόσθεσε.
Αμέσως μετά, ο Μαδούρο “επιβεβαίωσε” ότι “εδώ και μήνες” υπάρχουν επαφές με υψηλόβαθμους αξιωματούχους της αμερικανικής κυβέρνησης. «Επιβεβαιώνω ότι γίνονται εδώ και μήνες επαφές ανάμεσα σε ανώτερους λειτουργούς της κυβέρνησης των ΗΠΑ, του Ντόναλντ Τραμπ, και της μπολιβαριανής κυβέρνησης της οποίας προεδρεύω, με τη ρητή έγκρισή μου», είπε ο σοσιαλιστής πρόεδρος σε δηλώσεις του που μεταδόθηκαν από τη δημόσια ραδιοφωνία και τηλεόραση της χώρας του.
Σήμερα ωστόσο, η Ουάσινγκτον έδωσε διευκρινίσεις, μέσω αναρτήσεων στο Twitter του Τζον Μπόλτον, του συμβούλου του Τραμπ για θέματα εθνικής ασφάλειας.
“Όπως έχει πει κατ’ επανάληψη ο πρόεδρος (Τραμπ), για να μπει ένα τέλος στην κλοπή των πόρων του λαού της Βενεζουέλας και τη συνεχιζόμενη καταπίεση του λαού, ο Μαδούρο πρέπει να φύγει”, έγραψε. “Αυτοί που έρχονται σε επαφή μαζί μας πίσω από την πλάτη του Μαδούρο δεν μιλούν παρά για την αποχώρησή του για και ελεύθερες εκλογές”, υποστήριξε, αφήνοντας να εννοηθεί ότι γίνονται συνομιλίες αλλά μόνο με στελέχη που θέλουν να ρίξουν τον πρόεδρο της Βενεζουέλας.
Η Βενεζουέλα διέκοψε τις διπλωματικές σχέσεις της με τις ΗΠΑ όταν η κυβέρνηση Τραμπ αναγνώρισε, τον Ιανουάριο, τον Χουάν Γκουαΐδό ως μεταβατικό πρόεδρο. Τον Μάρτιο, η Ουάσινγκτον απέσυρε όλους τους διπλωμάτες της από τη χώρα.
Η αμερικανική κυβέρνηση έχει παραδεχτεί και στο παρελθόν ότι διατηρεί έναν διπλωματικό δίαυλο με το καθεστώς του Μαδούρο. “Έχουμε επαφές με το ντε φάκτο καθεστώς, εννοώ με το καθεστώς του Μαδούρο, έχουμε επαφές μαζί του επειδή ανησυχούμε για ορισμένα ζητήματα, όπως για την ασφάλεια των Αμερικανών”, ανέφερε για παράδειγμα ο ειδικός απεσταλμένος για τη Βενεζουέλα, Έλιοτ Άμπραμς.