Το 2018 το Βερολίνο επέστρεψε περισσότερους αιτούντες άσυλο σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες από όσους εισήλθαν στην Γερμανία από γειτονικές χώρες, για πρώτη φορά μετά το 2015, όποτε και η προσφυγική κρίση κορυφώθηκε στην Γηραιά ήπειρο, ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών.
Τους πρώτες ένδεκα μήνες του 2018, συνολικά 9.209 άνθρωποι εστάλησαν σε άλλες χώρες με βάση τον κανονισμό του Δουβλίνου, ενώ η Γερμανία δέχθηκε 7.580, τόνισε ένας εκπρόσωπος του υπουργείου, έπειτα από ερώτηση που κατέθεσε στο κοινοβούλιο η Ουλα Γέλπκε, από το κόμμα de Linke.
Ο εκπρόσωπος σημείωσε ότι ο μεγάλος αριθμός των ανθρώπων που εισήλθαν στην Γερμανία το 2015 και το 2016 σήμαινε ότι αξιωματούχοι δεν ήταν σε θέση να τηρήσουν τις καθορισμένες προθεσμίες. Αν οι πρόσφυγες δεν επέστρεφαν εντός έξι μηνών, η ευθύνη για τους πρόσφυγες μεταφερόταν στη χώρα που βρίσκονταν.
Το 2016, μόλις 3.968 πρόσφυγες επέστρεψαν σε άλλες χώρες που έχουν υπογράψει τον κανονισμό του Δουβλίνου, ενώ 12.091 εισήλθαν στην Γερμανία.
Πέρσι, έξι πρόσφυγες επέστρεψαν στην Ελλάδα, για πρώτη φορά, καθώς αυτή η διαδικασία είχε ανασταλεί κατά την περίοδο 2011 – 2017 με βάση ότι τα προσφυγικά κέντρα ήταν πλήρη και οι συνθήκες φτωχές.
Οι περισσότεροι από τους αιτούντες άσυλο, επέστρεψαν στην Ιταλία, η οποία φιλοξενεί σχεδόν το 1/3 του συνολικού αριθμού με βάση τον κανονισμό του Δουβλίνου
Η Γέλπκε επέκρινε την αυξημένη «αποτελεσματικότητα» του συστήματος του Δουβλίνου. «Η ανθρωπότητα και η νομιμότητα χάνονται στην ανελέητη εφαρμογή του συστήματος του Δουβλίνου που είναι άδικο στον πυρήνα του», είπε.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ