Το σχέδιο «ειρήνη έναντι εδάφους» πέθανε, ζήτω το «ειρήνη προς την ευημερία» των ΗΠΑ. Μόνο που με 50 δις δολάρια οι Αμερικανοί δεν μπορούν να «εξαγοράσουν» αξιοπιστία. Το Κατάρ έχει εδραιωθεί ως κύριος χρηματοδότης.
«1600 ακρωτηριασμοί σε λίγους μήνες»
«Σταματήστε την αρπαγή της γης μας», είπε η σύμβουλος του παλαιστίνιου προέδρου Αμπάς. «Η Παλαιστίνη δεν ξεπουλιέται» δήλωσε από τη Γάζα εκπρόσωπος της Χαμάς. Εκεί ο κύριος χρηματοδότης είναι επί χρόνια το Κατάρ. 480 εκ. δολάρια πρόκειται να επενδύσει προσεχώς κυρίως σε έργα υποδομής.
Εκτός από δρόμους και τεμένη, χρηματοδοτεί ένα ολοκαίνουργιο νοσοκομείο αποκατάστασης από ακρωτηριασμούς και πολυτραύματα, την κλινική Hamad, η οποία περιθάλπει ασθενείς που χτυπήθηκαν από ισραηλινές σφαίρες σε διαδηλώσεις στη μεθόριο, ανάμεσα στη Λωρίδα της Γάζας και το Ισραήλ.
«Συνέβησαν πολλοί πόλεμοι τα τελευταία χρόνια και γι αυτό έγιναν πολλοί ακρωτηριασμοί κυρίως σε νέους ανθρώπους» λέει ο διευθυντής της Κλινικής Ραφάτ Λουμπάντ. «Αυτό το νοσοκομείο που χρηματοδοτείται από το Κατάρ, έχει ως στόχο να βοηθήσει αυτούς τους ασθενείς με προσθετικά μέλη». 1600 ακρωτηριασμοί έχουν γίνει μέχρι τώρα στους λίγους μήνες λειτουργίας της κλινικής. Ανεξαρτήτως της ποιότητας των προσφερόμενων υπηρεσιών του νοσοκομείου στην υγεία, χωρίς τη χρηματοδότηση από το Κατάρ, το οποίο έχει και τη διαχείριση, δεν θα γίνονταν τίποτα.
«Το Κατάρ δεν στηρίζει τη Χαμάς»
«Το Κατάρ είναι η χώρα που στηρίζει περισσότερο τη Γάζα. Οι Καταριανοί έχουν δεσμευτεί στην ανοικοδόμηση της περιοχής. Χρηματοδοτούν πολλά έργα εκπαίδευσης και υγείας» λέει ο Λουμπάντ. Και όχι μόνο. Κάθε φορά που ο κόσμος στη Γάζα χρειάζεται χρήματα, το Κατάρ είναι έτοιμο να τα δώσει. Πολλές φορές πληρώνει πετρέλαιο για την αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης, όταν πολύ συχνά γίνεται μπλακ άουτ. Μόνο πέρυσι έδωσε πάνω από ένα δις δολάρια για έργα υποδομής, όπως λέει ο Μκχάϊμαρ Αμπουζάντα, από το Πανεπιστήμιο Αλ Αζχάρ της Γάζας.
«Το Κατάρ επιμένει ότι δεν στηρίζει την Χαμάς, αλλά τους ανθρώπους της Γάζας. Ακόμη κι αν τον έλεγχο στη Γάζα έχει η Χαμάς, τα χρήματα δεν πηγαίνουν άμεσα σε αυτήν. Εκτός κι αν συμφωνήσουν οι Ισραηλινοί, όπως πέρυσι που το Κατάρ πλήρωσε για δύο μήνες τους μισθούς των υπαλλήλων της Χαμάς». Μαζί με τα χρήματα το Κατάρ επενδύει και στην ενίσχυση της επιρροής της στην ευρύτερη περιοχή, όπως η Αίγυπτος, το Ιράν, η Τουρκία και το Ισραήλ, και τα έχει καταφέρει. Σε ότι αφορά τις ΗΠΑ, παρά το φιλόδοξο οικονομικό σχέδιο «ειρήνη προς την ευημερία» για την ειρήνευση ανάμεσα στο Ισραήλ και την Παλαιστίνη, θεωρείται σχεδόν αδύνατο να επανακτήσουν την χαμένη τους αξιοπιστία, τουλάχιστον σε ότι ααφορά τους Παλαιστίνιους.
Πηγή: Deutsche Welle