Το «πλωτό Τσέρνομπιλ» της Ρωσίας

Το «πλωτό Τσέρνομπιλ» της Ρωσίας

Η ναυπήγηση του πλωτού πυρηνικού σταθμού, γνωστού και ως «πλωτό Τσέρνομπιλ» της Ρωσίας, προκάλεσε μεγάλες αντιδράσεις, καθώς οι περιβαλλοντολόγοι τον χαρακτηρίζουν «πυρηνικό Τιτανικό».

«26 Απριλίου. Κράτησε δύο μέρες -οι δύο τελευταίες μου μέρες στην πόλη. Το Πριπιάτ δεν υπάρχει πια. Ό,τι απέμεινε δεν είναι η πόλη όπου ζήσαμε. Εκείνη την ημέρα, ένας γείτονας καθόταν στο μπαλκόνι με τα κιάλια και παρατηρούσε τη φωτιά στον αντιδραστήρα. Την ίδια ώρα, εμείς τα παιδιά τρέχαμε με τα ποδήλατά μας γύρω από το σταθμό. Όσοι δεν είχαν ποδήλατο μας ζήλευαν.

Κανείς δεν μας μάλωνε. Ούτε οι γονείς ούτε οι δάσκαλοί μας. Το μεσημέρι, όλοι οι ψαράδες είχαν φύγει από το ποτάμι. Γύριζαν στα σπίτια τους μαυρισμένοι. Τέτοιο μαύρισμα ούτε με έναν μήνα διακοπές στο Σότσι δεν έκανες. Πυρηνικό μαύρισμα! Ο καπνός πάνω από τον σταθμό δεν ήταν ούτε μαύρος ούτε κίτρινος. Ήταν μπλε. Κανείς όμως δεν μας μάλωνε» ένα απόσπασμα από το συγκλονιστικό βιβλίο της Λευκορωσίδας, Σβετλάνα Αλεξίεβιτς «Τσέρνομπιλ. Ένα χρονικό του μέλλοντος».

Κανείς δεν μάλωνε τα παιδιά που έπαιζαν τριγύρω, κανείς δεν θεώρησε σωστό να εκκενωθούν την ίδια στιγμή οι πόλεις που ήταν δίπλα στον πυρηνικό αντιδραστήρα, κανείς δεν είπε στις εγκύους να μην καταναλώσουν τίποτα από τη μολυσμένη γη, κανείς δεν είπε στις γυναίκες να μην αγκαλιάσουν τους άνδρες τους που είχαν σπεύσει στον όλεθρο…

Οι μαρτυρίες… μαχαίρι στην καρδιά. «Στον πόλεμο τρώγαμε τσουκνίδες και αγριόχορτα. Μπορεί να είχαμε πρηστεί από την πείνα αλλά δεν πεθάναμε… Βρίσκαμε βατόμουρα και μανιτάρια στο δάσος… Τώρα όμως… Δεν μπορούμε να πιούμε γάλα. Δεν μπορούμε να μαγειρέψουμε φασόλια. Μας απαγόρεψαν τα μανιτάρια και τα βατόμουρα. Μας ζητούν να μουλιάζουμε τρεις ώρες το κρέας στο νερό. Να αλλάζουμε δύο φορές το νερό όταν βράζουμε τις πατάτες. Ποιος όμως μπορεί να τα βάλει με τον Θεό;»

Οι άνθρωποι είχαν απέναντι τους έναν τρομακτικό αόρατο εχθρό που δεν μπόρεσαν να τον νικήσουν… Οι Σοβιετικοί κατάφεραν να σταθούν εμπόδιο στους Ναζί, μα το Τσέρνομπιλ «θέρισε» τον κόσμο! Ήταν 26 Απριλίου 1986 η μέρα που η ανθρωπότητα δέχθηκε ένα τεράστιο χτύπημα, η μέρα που η πίστη σε πολλά πράγματα κλονίστηκε, η μέρα που… δυστυχώς δεν έβαλε τέλος στα πειράματα!

Ένας… πυρηνικός Τιτανικός

Η Ρωσία που αποκαλείται «πυρηνικός Τιτανικός» κάνει κινήσεις προς την δυτική Ευρώπη, κάτι που έχει θορυβήσει τις ΗΠΑ και τους συμμάχους της. Το Akademik Lomonosov, όπως λέγεται, είναι ο πρώτος πλωτός πυρηνικός σταθμός της Μόσχας. Σχεδιάστηκε για να παράγει πυρηνικά και να τροφοδοτεί τις παράκτιες περιοχές της Ρωσίας και ειδικά εκείνες κοντά στην Αρκτική.

Η χάραξη της πορείας του έχει δημιουργήσει τεράστιες ανησυχίες για περιβαλλοντικά θέματα ακόμα και στην Greenpeace.

«Η λειτουργία πυρηνικών αντιδραστήρων κοντά στον αρκτικό ωκεανό θα δημιουργήσει μία τεράστια απειλή για το ευαίσθητο περιβάλλον που βρίσκεται ήδη κάτω από μεγάλη πίεση μετά τις τρομερές κλιματικές αλλαγές», λέει ο ειδικός επί των πυρηνικών της Greenpeace της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, Γιαν Χαβερκαμπ.

Το συγκεκριμένο σχέδιο των Ρώσων θα μπει σε πλήρη λειτουργία το 2019 και θα μπορεί να λειτουργεί δύο πυρηνικούς αντιδραστήρες. Με αυτόν τον τρόπο η Ρωσία θέλει να ισχυροποιηθεί ακόμα περισσότερο. Όταν ολοκληρωθούν οι δοκιμές η Ρωσία θα μπορεί να έχει τον πλωτό αυτόν πυρηνικό σταθμό ενέργειας σε όλη την ακτογραμμή της Σιβηρίας.

Η Ρωσία σκοπεύει να κάνει τα τεστ της στην Αγία Πετρούπολη και σε νερά που… μοιράζεται με Εσθονία, Φινλανδία, Λετονία, Λιθουανία και Σουηδία, σύμφωνα με την Greenpeace. Πρόκειται για μία θαλάσσια περιοχή που μπορεί να επηρεάσει όλες τις παραπάνω χώρες.

Μετά την γενική κατακραυγή ο πλωτός αυτός σταθμός προς το παρόν μετακινείται δίχως να έχει πυρηνικά πάνω του. Την τελευταία χρονική περίοδο ήταν στη Βαλτική και ετοιμαζόταν για τις τελικές δοκιμές.

Ο Χάβερκαμπ συνεχίζει και λέει πόσο ανεύθυνο και επικίνδυνο είναι να γίνουν οι δοκιμαστικές λειτουργίες στην Αγία Πετρούπολη. Υπογραμμίζει βέβαια παράλληλα πως και κάπου απόμερα να γίνουν δεν θα είναι λιγότερο επιζήμιες ή επικίνδυνες…

Ανησυχία για ένα νέο Τσέρνομπιλ

Οι περιβαλλοντολόγοι και όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς φοβούνται ένα νέο Τσέρνομπιλ. Αυτήν τη φορά στη θάλασσα ή στον πάγο, το οποίο θα προκαλέσει ακόμα μία μεγάλη σοβιετική πυρηνική καταστροφή. Οι Ρώσοι πάντως φροντίζουν να διαψεύδουν κάθε ισχυρισμό όσων αντιδρούν υποστηρίζοντας πως όλα γίνονται με την απαιτούμενη ασφάλεια. Επίσης ότι ο τελικός προορισμός θα είναι κάπου πολύ προσεγμένα. «Δεν υπάρχει τίποτα νέο ή τίποτα επικίνδυνο για τα πυρηνικά στην Αρκτική», επιμένει ο εκπρόσωπος της εταιρείας Rosatom, ξεκαθαρίζοντας πως η Greenpeace δεν έχει καμία απόδειξη για τους ισχυρισμούς της.

Το Akadeim Lomonosov θα πλεύσει από την πόλη του Μουρμανσκ προς τα… στενά που βγάζουν στη Δανία και τη Σουηδία και από εκεί θα πάει στις ακτές της Νορβηγίας. Ήδη, οι Εσθονοί έκαναν παράπονα πως ο πλωτός σταθμός περνώντας από την δική τους θαλάσσια περιοχή επέφερε προβλήματα, ενώ είχε και στρατιωτική συνοδεία με σκάφη από την Ρωσία.

Ο πλωτός αυτός σταθμός θα είναι στη Σουηδία την άλλη εβδομάδα. Οι Σουηδοί και οι Δανοί είναι ήδη σε εγρήγορση για το θέμα και προβληματίζονται έντονα. Η Ρωσία είναι μία από τις πέντε χώρες που έχουν δικαιώματα και διεκδικούν μέρος των νερών της Αρκτικής για δικός τους όφελος. Με μία τέτοια κίνηση και με τον συγκεκριμένο σταθμό θεωρείται πως οι Ρώσοι κάνουν μία στρατηγική κίνηση και εδραιώνονται στην περιοχή…

 


Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Politik την Παρασκευή 11 Μαΐου 2018

Loading

Play