Ο Ύπατος Αρμοστής των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες Φιλίπο Γκράντι, ο οποίος επισκέπτεται τη Λιβύη, τάχθηκε χθες (Τρίτη 19 Ιουνίου 2018) υπέρ της «συνεργασίας» για την επίλυση της μεταναστευτικής κρίσης στην Ευρώπη.
«Αυτό το πρόβλημα μπορεί να επιλυθεί με τη συνεργασία και όχι από κάθε χώρα ξεχωριστά» είπε ο Γκράντι σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην Τρίπολη. «Έγραψα χθες (σ.σ. τη Δευτέρα) στην προεδρία της ΕΕ, προσφέροντας την εμπειρία της Ύπατης Αρμοστείας στην αναζήτηση νέων λύσεων αλλά και πρακτικών για την αντιμετώπιση αυτής της ροής και αυτό θα πρέπει να περιλαμβάνει τη διάσωση στη θάλασσα και την αποβίβαση» των ανθρώπων, είπε.
«Πρέπει να βρούμε το σύστημα εκείνο που θα γίνει αποδεκτό από όλες τις μεσογειακές χώρες» επέμεινε ο Ιταλός διπλωμάτης.
Η Ιταλία προκάλεσε μια νέα κρίση πρόσφατα στους κόλπους της ΕΕ, όταν ο υπουργός Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι αρνήθηκε να επιτρέψει τον ελλιμενισμό ενός πλοίου μη κυβερνητικής οργάνωσης που μετέφερε εκατοντάδες Αφρικανούς μετανάστες. Μετά από μια οδύσσεια στη Μεσόγειο, οι 630 μετανάστες του πλοίου Aquarius έφτασαν τελικά την Κυριακή στην Ισπανία.
«Είναι σαφές ότι, όποιος και αν είναι ο πολιτικός αντίλογος, αν οι άνθρωποι κινδυνεύουν στη θάλασσα, πρέπει να τους σώσουμε […] Αυτό λέει το δίκαιο της θάλασσας» σχολίασε ο Γκράντι. «Μολονότι δεν πιστεύω ότι το κλείσιμο των λιμανιών, όπως έκανε η Ιταλία, είναι η σωστή αντίδραση, νομίζω επίσης ότι η Ιταλία έχει δίκιο όταν λέει ότι έχει παραλάβει τους περισσότερους από τους ανθρώπους που διαπλέουν τη Μεσόγειο» και όταν ζητά «μια πιο ισότιμη κατανομή» των μεταναστών.
Ο Ύπατος Αρμοστής μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψής του στη Λιβύη θα μεταβεί στο Νίγηρα, συνοδευόμενος από 131 πρόσφυγες. Η Ύπατη Αρμοστεία έχει δημιουργήσει ένα διαμετακομιστικό κέντρο στο Νίγηρα, όπου οι φάκελοι των προσφύγων οι οποίοι απομακρύνονται από τη Λιβύη θα εξετάζονται επί τόπου από τις χώρες υποδοχής τους. Ο Γκράντι κάλεσε επίσης τις χώρες αυτές να επιταχύνουν τη διαδικασία εγκατάστασης των αιτούνταν άσυλο.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ