Όλα τα παιδιά που εξακολουθούν να βρίσκονται στα κέντρα κράτησης μεταναστών και προσφύγων στο Ναούρου θα έχουν απομακρυνθεί από εκεί ως το τέλος του χρόνου, σύμφωνα με ένα δημοσίευμα κι έναν Αυστραλό διπλωμάτη.
Η εφημερίδα The Australian, επικαλούμενη κυβερνητικές πηγές, γράφει στο χθεσινό της φύλλο ότι τα περίπου 40 παιδιά αιτούντων άσυλο που συνεχίζουν να βρίσκονται στο μικροσκοπικό νησί του Ειρηνικού θα έχουν μεταφερθεί στην Αυστραλία πριν τελειώσει το 2018.
Ο πρώην γενικός εισαγγελέας Τζορτζ Μπράντις, που υπηρετεί σήμερα σε διπλωματικό πόστο –είναι ισόβαθμος με πρεσβευτή– στη Βρετανία, επιβεβαίωσε ότι υπάρχει τέτοιο κυβερνητικό σχέδιο κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε σε ραδιοφωνικό δίκτυο νωρίς χτες (Πέμπτη 1 Νοεμβρίου 2018) το πρωί.
«Ελάχιστα παιδιά βρίσκονται ακόμη στο Ναούρου και στην (Παπουασία ‐) Νέα Γουινέα και αναμένουμε ότι ως το τέλος της χρονιάς δεν θα απομένει κανένα» στα κέντρα κράτησης, τόνισε ο Μπράντις.
Ως πριν από λίγους μήνες ο αριθμός των παιδιών που κρατούνταν στους καταυλισμούς ανερχόταν στα 120, τόνισαν στελέχη οργανώσεων που υπερασπίζονται τα δικαιώματα των προσφύγων στο Γερμανικό Πρακτορείο.
Η Καμπέρα δεν έχει επιβεβαιώσει το χρονοδιάγραμμα στο οποίο αναφέρθηκαν η εφημερίδα και ο διπλωμάτης.
Σύμφωνα με υπερασπιστές των δικαιωμάτων των προσφύγων, πολλά παιδιά ανθρώπων που ζητούν άσυλο διακομίστηκαν το τελευταίο διάστημα σε νοσοκομεία στην Αυστραλία.
Ο Αυστραλός πρωθυπουργός Σκοτ Μόρισον δέχεται έντονες πιέσεις, και από το εσωτερικό του κόμματός του, να δώσει εντολή να μεταφερθούν τα παιδιά στην Αυστραλία από το Ναούρου αφότου γιατροί και άλλοι προειδοποίησαν ότι ο εγκλεισμός τους έχει βαρύτατες συνέπειες στην ψυχική τους υγεία. Πολλοί πρόσφυγες και μετανάστες έχουν αυτοκτονικές τάσεις και είναι ψυχολογικά διαλυμένοι, τόνισε η ΜΚΟ Γιατροί Χωρίς Σύνορα τον περασμένο μήνα – όταν εξάλλου διώχτηκε από το Ναούρου, διότι οι αρχές έκριναν πως οι υπηρεσίες της δεν «χρειάζονται» πλέον.
Τουλάχιστον 900 αιτούντες άσυλο, οι οποίοι προσπάθησαν να φθάσουν στην Αυστραλία με πλεούμενα, εξορίστηκαν μετά το 2013 στο Ναούρου, το λιλιπούτειο νησί-κράτος των 13.000 κατοίκων.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ