Το δικό τους δράμα διανύουν τις τελευταίες ημέρες τόσο ο προπονητής, όσο και τα παιδιά και οι οικογένειές τους, που εγκλωβίστηκαν σε σπηλιά στην Ταϊλάνδη. Οι αρχές της χώρας από την πλευρά τους εξετάζουν κάθε ώρα που περνάει νέα σενάρια για τον τρόπο με τον οποίο θα μπορούσαν να τους απεγκλωβίσουν.
Την Παρασκευή φαίνεται πως ήταν όλα έτοιμα από τις αρχές οι οποίες είχαν εκπονήσει σχέδιο για τον απεγκλωβισμό των 13 αυτών ατόμων. Οι επιχειρήσεις διάσωσης αναμένονταν να ξεκινήσουν το βράδυ της Παρασκευής, ενώ το σχέδιο προέβλεπε τη διάσωση δύο παιδιών κάθε φορά, με τη συνοδεία έξι δυτών που θα τα βοηθούσαν να καταδυθούν και να κατευθυνθούν προς την έξοδο.
Μάλιστα, η όλη επιχείρηση απαιτούσε την ετοιμότητα όλων των πλευρών καθώς ο χρόνος στην προκειμένη περίπτωση θα μπορούσε να αποβεί μοιραίος, καθώς η πρόβλεψη που ήθελε ισχυρές βροχοπτώσεις να πλήττουν την περιοχή, σε συνδυασμό με την έλλειψη οξυγόνου λόγω της ανόδου της στάθμης του νερού απαιτούσαν γρήγορες κινήσεις.
Προκειμένου να ενημερώσουν την κοινή γνώμη για τις ενέργειες που αναμένονταν να λάβουν τα συνεργεία διάσωσης, η κυβέρνηση διοργάνωσε και σχετική συνέντευξη Τύπου. Ωστόσο, τα σχέδια άλλαξαν καθώς η πρόβλεψη του καιρού άλλαξε, δίνοντας χρονικό περιθώριο δύο με τριών ημερών στις αρχές να εκπονήσουν ένα πιο ασφαλές σχέδιο διάσωσης.
Το νέο σχέδιο
Εν τέλει με τον καιρό να είναι προς το παρόν σύμμαχος της κατάστασης, και με τη συνδρομή των χιλιάδων ειδικών και των συνεργείων απ’ όλον τον κόσμο που χρησιμοποιούν υπερσύγχρονες μεθόδους, οι αρχές της χώρας αναμένεται να απαντλήσουν τα νερά, προκειμένου τα παιδιά αλλά και ο προπονητής να μη χρειαστούν καν να κάνουν κατάδυση αλλά απλώς να περπατήσουν ως την έξοδο. Σε δηλώσεις τους προς τον τύπο οι αρχές ανέφεραν ότι η στάθμη του νερού πέφτει έναν πόντο την ώρα.
Προς το παρόν το σχέδιο διάσωσης φαίνεται να ευδοκιμεί, τον τελευταίο όμως λόγο αναμένεται να τον έχει η τύχη, τα σωστικά συνεργεία, ο καιρός, αλλά και τα παιδιά που είναι εγκλωβισμένα στο κτήριο.
Το μόνο που προς το παρόν φαίνεται να ανησυχεί τις αρχές, είναι το γεγονός πως το επίπεδο του οξυγόνου μέχρι αυτή την ώρα στη σπηλιά, αγγίζει το 21%. Ωστόσο όταν δράσουν τα σωστικά συνεργεία το επίπεδο αναμένεται να υποχωρήσει στο 15%, ενώ κόκκινη γραμμή αποτελεί το ποσοστό του 12% κάτω του οποίου επηρεάζεται σημαντικά το ανθρώπινο σώμα.
Ξεκίνησε η μεγάλη επιχείρηση
«Σήμερα είναι η μεγάλη ημέρα… Τα αγόρια είναι έτοιμα να αντιμετωπίσουν όλες τις προκλήσεις», δήλωσε το πρωί της Κυριακής (8/7) ο Ναρονγκσάκ Οσοτανακόρν, επικεφαλής της ομάδας που διαχειρίζεται την κρίση.
«Ο πρώτος αναμένεται να βγει γύρω στις 21:00» (17:00 ώρα Ελλάδας), διευκρίνισε ο αξιωματούχος, ο οποίος είναι επίσης κυβερνήτης της επαρχίας Τσιάνγκ Ράι, ανακοινώνοντας ότι στις 10 π.μ. (06:00 ώρα Ελλάδας) αναχώρησαν για να φθάσουν στα παιδιά «δεκατρείς ειδικοί παγκοσμίου επιπέδου που ήλθαν από χώρες που διαθέτουν εμπειρογνωμοσύνη» στη σπηλαιολογία και πέντε μέλη της επίλεκτης μονάδας SEAL του Πολεμικού Ναυτικού της Ταϊλάνδης.
Ο Ναρονγκσάκ διευκρίνισε πάντως ότι «δεν υπάρχει χρονικό όριο» και ότι η επιχείρηση διάσωσης μπορεί να πάρει μέρες ή να και σταματήσει ανά πάσα στιγμή.
Συγκινούν τα μηνύματα των παιδιών
Νωρίτερα, ήρθαν στο φως της δημοσιότητας, ορισμένα γράμματα τόσο του προπονητή, όσο και των παιδιών προς τα οικεία τους πρόσωπα.
Από την πλευρά του, ο προπονητής ζητάει συγγνώμη από τους γονείς των παιδιών για την ατυχή αυτή περιπέτεια που θέτει σε κίνδυνο την ζωή των μικρών μαθητών.
«Ευχαριστώ για όλη την ηθική υποστήριξη, ζητώ συγγνώμη απ’ όλους τους γονείς», γράφει ο 25χρονος προπονητής Εκαπόλ Τσανταουόνγκ.
Ρίγη συγκίνησης προκαλεί παράλληλα και το μήνυμα ενός μικρού μαθητή, του Μπιού, οι γονείς του οποίου έχουν ένα μικρό παντοπωλείο, στους οποίους γράφει: «Μην ανησυχείτε, μπαμπά και μαμά, πάνε δύο εβδομάδες που έφυγα, αλλά θα ξανάρθω να σας βοηθήσω στο μαγαζί».
Εικόνες με τα γράμματα των μικρών μαθητών:
Παράλληλα, οι διασώστες σε δηλώσεις τους προς τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, γνωστοποίησαν πως πραγματοποιήθηκαν μέχρι στιγμής πολλές γεωτρήσεις προκειμένου να μπορέσουν να απεγκλωβίσουν τα παιδιά.
«Πραγματοποιήσαμε περισσότερες από εκατό γεωτρήσεις. Όμως δεν έχουμε ακόμα εντοπίσει τη θέση τους», δήλωσε ο επικεφαλής του πυρήνα διαχείρισης της κρίσης Ναρονγκσάκ Οσοτανακόρν, ο οποίος είναι επίσης ο κυβερνήτης της επαρχίας Τσιάνγκ Ράι.
«Η υγεία των παιδιών μέσα στο σπήλαιο είναι καλή», διαβεβαίωσε ο ίδιος, παρά τις ανησυχίες ότι πέφτουν τα επίπεδα του οξυγόνου.