Κυρ. Μητσοτάκης: «Έλαβα πλήρη στήριξη από την ΕΕ»

42
K. Μητσοτάκης: Συνεχίζει τις αξιολογήσεις υπουργών
«Εχουμε σιγουριά, έχουμε αυτοπεποίθηση, έχουμε σχέδιο. Οχι γιατί έχουμε μόνο το δίκιο με το μέρος μας αλλά και γιατί έχουμε ισχυρούς συμμάχους που στέκονται δίπλα στην Ελλάδα», δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στην συνέντευξη τύπου που παραχώρησε μετά το πέρας της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες.

“To Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επιβεβαιώνει την αλληλεγγύη του προς την Ελλάδα και την Κύπρο έναντι των ενεργειών της Τουρκίας”

“Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υπενθυμίζει τα προηγούμενα συμπεράσματα της 22ας Μαρτίου και της 20ης Ιουνίου σχετικά με την Τουρκία. Επαναβεβαιώνει τα συμπεράσματά του της 17ης και 18ης Οκτωβρίου σχετικά με τις παράνομες δραστηριότητες γεώτρησης της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κύπρου. Το μνημόνιο συνεννόησης Τουρκίας-Λιβύης για την οριοθέτηση περιοχών θαλάσσιας δικαιοδοσίας στη Μεσόγειο, παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων κρατών, δεν συνάδει με το δίκαιο της θάλασσας και δεν παράγει έννομες συνέπειες για τρίτα κράτη. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επιβεβαιώνει απερίφραστα την αλληλεγγύη του προς την Ελλάδα και την Κύπρο έναντι των συγκεκριμένων ενεργειών της Τουρκίας», δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Όπως τόνισε «Ζήτησα και έλαβα από όλους τους ομολόγους μου την πλήρη στήριξη προς την Ελλάδα από όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ. απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα. Ενημέρωσα αναλυτικά τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων για την εντός εισαγωγικών συμφωνία μεταξύ Λιβύης και Τουρκίας, γιατί για εμάς είναι ένα μνημόνιο παντελώς άκυρο, και ως προς την ουσία του, γιατί καταπατά τα αναφαίρετα δικαιώματα των ελληνικών νησιών σε θαλάσσιες ζώνες, αλλά και ως προς την τυπική διαδικασία νομιμοποίησής του γιατί δεν έχει την επικύρωση του λιβυκού κοινοβουλίου».

“O δίαυλος με την Τουρκία είναι και θα πρέπει να είναι ανοιχτός”

«Θέλω να στείλω ένα μήνυμα σιγουριάς και αυτοπεποίθησης σε όλους τους Ελληνες, σε όλες τις Ελληνίδες, από το Καστελλόριζο ως την Κέρκυρα και από τη Γαύδο ως τον Έβρο, να γνωρίζουν όλες και όλοι ότι έχουμε ψυχραιμία και αυτοπεποίθηση, έχουμε σχέδιο, όχι μόνο επειδή έχουμε το δίκιο με το μέρος μας αλλά γιατί έχουμε και πολύ ισχυρούς συμμάχους που θα στέκονται πάντα στο πλευρό της Ελλάδας όταν πρόκειται αυτή να υπερασπιστεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.

Ερωτηθείς σχετικά με το αν θα πραγματοποιηθεί κάποια συνάντηση με τον Τούρκο Πρόεδρο, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι δεν είναι κάτι που προγραμματίζει αυτή τη στιγμή, συμπληρώνοντας εντούτοις ότι ο δίαυλος επικοινωνίας με την Τουρκία είναι, και πρέπει να είναι ανοικτός.

Συνάντηση Μητσοτάκη – Τραμπ στις 7 Ιανουαρίου

«Δεν σταματάμε ποτέ να συζητάμε, όμως δεν συζητάμε για τις κάμερες και την επικοινωνία. Αν υπάρχει σοβαρός διάλογος και δυνατότητα να κάνουμε πρόοδο, είμαι ανοικτός να συναντήσω τον Πρόεδρο Ερντογάν ανα πάσα στιγμή. Αλλά αυτή τη στιγμή με το βαθμό κλιμάκωσης από την Τουρκία, δεν θεωρώ ότι θα ήταν κάτι τέτοιο παραγωγικό» συμπλήρωσε.

Σχετικά με την προσεχή συνάντησή του στο Λευκό Οίκο (7 Ιανουαρίου) με τον Ντόναλντ Τραμπ, ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε ην πεποίθηση ότι σε αυτή θα εκπεμφθεί το ίδιο μήνυμα που εκφράζεται από τις ΗΠΑ για τη συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης. Πρόσθεσε πως στο τετ α τετ με τον Αμερικανό πρόεδρο θα συζητηθούν και θέματα για την οικονομική ανάπτυξη της χώρας.