Αφού δεν απειλείται από “αριστερά” ο Μητσοτάκης κοιτάζει στα “δεξιά” του
(ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI)

Αφού δεν απειλείται από “αριστερά” ο Μητσοτάκης κοιτάζει στα “δεξιά” του

Αφού ο Κυριάκος Μητσοτάκης αντιλήφθηκε ότι μετά τις εσωκομματικές εκλογές στο ΠΑΣΟΚ δεν απειλείται από τα “αριστερά” του, κοιτάζει όλο και πιο έντονα στα “δεξιά” του, εκεί που το ποσοστό που συγκεντρώνουν τα διάφορα κόμματα αγγίζει το 20%.

Σχολιάζοντας το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών στο ΠΑΣΟΚ, υψηλόβαθμα στελέχη του Μεγάρου Μαξίμου εκτιμούν ότι δεν θα υπάρξει αλλαγή του πολιτικού σκηνικού, αφού η Χαριλάου Τρικούπη δεν θα έχει στο τιμόνι της κάποιον ισχυρό αντίπαλο. Η πεποίθηση που υπάρχει στην κυβέρνηση είναι ότι Νίκος Ανδρουλάκης και Χάρης Δούκας δεν κάνουν “γκελ” στον κόσμο και ως εκ τούτου δεν μπορούν να αποτελέσουν ισχυρό πολιτικό αντίπαλο του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Προσθέτουν, μάλιστα, ότι το ταβάνι του ΠΑΣΟΚ θα είναι η δεύτερη θέση στις εκλογές όποτε και αν αυτές γίνουν.

Αντίθετα, θα ανησυχούσαν περισσότερο εάν στον δεύτερο γύρο συμμετείχαν ο Παύλος Γερουλάνος ή η Άννα Διαμαντοπούλου, αφού η πεποίθηση που υπήρχε στο πρωθυπουργικό επιτελείο είναι ότι αποτελούσαν τους μόνους υποψήφιους προέδρους του ΠΑΣΟΚ που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν ζήτημα στην πολιτική ηγεμονία του Κυριάκου Μητσοτάκη λόγω του μετριοπαθούς κεντρώου προφίλ τους. Από την στιγμή που αυτό δεν συνέβη, στο Μέγαρο Μαξίμου σχεδιάζουν ατάραχοι τις επόμενες κινήσεις τους με ορίζοντα τις εθνικές εκλογές του 2027.

Στοιχίζει στη ΝΔ η απουσία ισχυρής αντιπολίτευσης

Ωστόσο, το ερώτημα που γεννάται είναι πόσο καλό κάνει στη Νέα Δημοκρατία η απουσία ισχυρής αντιπολίτευσης που θα πιέσει με τον τρόπο της την κυβέρνηση να παράξει καλύτερο και ποιο ουσιαστικό έργο προς όφελος των πολιτών. Η απάντηση θα δοθεί στην κάλπη, αν και από το Μέγαρο Μαξίμου προσπαθούν να δώσουν έμφαση στην οικονομία, όπως προκύπτει από το προσχέδιο του Προϋπολογισμού για το 2025. Σε αυτό προβλέπονται 12 μειώσεις φόρων και 12 αυξήσεις μισθών από 1ης Ιανουαρίου, όπως είναι η μείωση κατά μια ποσοστιαίας μονάδας των ασφαλιστικών εισφορών , η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος στους ελεύθερους επαγγελματίες, η επέκταση της επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο για το 2024 και η μονιμοποίησή της από το 2025, καθώς και η αύξηση των συντάξεων με βάση τον ρυθμό μεταβολής του πληθωρισμού.

Ο λόγος είναι προφανής και έχει να κάνει με την πίεση στα δεξιά που δέχεται η κυβέρνηση, η οποία με την σειρά της θέλει να προσεγγίσει εκ νέου κοινωνικές ομάδες που έχουν απομακρυνθεί από τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Αγρότες και ιδιωτικοί υπάλληλοι είναι εξ αυτών, με τον κυβερνητικό σχεδιασμό να προβλέπει ένα οικονομικό και πολιτικό “μασάζ”, ώστε να τους φέρει ξανά κοντά στη Νέα Δημοκρατία.

Loading

Play