Από 1η Απριλίου 2025, ο νέος κατώτατος διαμορφώνεται στα 880 ευρώ μικτά, από 830 ευρώ.
Σε τρεις βασικές κατηγορίες χωρίζονται οι εργαζόμενοι με βάση την αύξηση του κατώτατου μισθού που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
Οι κερδισμένοι: Εργαζόμενοι με κατώτατο μισθό
Η πρώτη και πιο ωφελημένη κατηγορία αφορά όσους αμείβονται με τον κατώτατο ή ελαφρώς υψηλότερο μισθό. Ανάλογα με την προϋπηρεσία, οι αυξήσεις κυμαίνονται από 50 έως 65 ευρώ, φτάνοντας μέχρι και τα 1.144 ευρώ μικτά για όσους έχουν 9ετή προϋπηρεσία.
Μερικώς ωφελημένοι: Δημόσιοι υπάλληλοι
Οι δημόσιοι υπάλληλοι θα λάβουν οριζόντια αύξηση 30 ευρώ μικτά. Το ποσοστό διαφέρει: από 3,5% για τους χαμηλόμισθους, έως 1,3% για τους υψηλόμισθους. Ωστόσο, η αύξηση θεωρείται περιορισμένη, ειδικά αν συνυπολογιστούν τα επιδόματα που έχουν ήδη λάβει και η απουσία 13ου και 14ου μισθού.
Χωρίς αύξηση: Οι “μεσαίοι” του ιδιωτικού τομέα
Αντίθετα, οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα με αποδοχές πάνω από 1.144 ευρώ μικτά δεν επηρεάζονται καθόλου. Δεν λαμβάνουν αύξηση, παρότι διαθέτουν ενδεχομένως υψηλότερα προσόντα. Μάλιστα, η ψαλίδα μεταξύ εξειδικευμένων και ανειδίκευτων εργαζομένων μικραίνει, προκαλώντας έντονο αίσθημα μισθολογικής αδικίας.
Τι λείπει; Συλλογικές διαπραγματεύσεις
Η συρρίκνωση των διαφορών στις αποδοχές αναδεικνύει την ανάγκη για ενίσχυση των κλαδικών συμβάσεων, που το υπουργείο Εργασίας έχει θέσει ως στόχο μέχρι το τέλος του 2025. Προς το παρόν, όσοι δεν βρίσκονται στον “κατώτατο”, βλέπουν αλλαγές μόνο μέσω της μείωσης των εισφορών την τελευταία πενταετία.