(ΝΑΣΟΣ ΣΙΜΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

Αγρότες: Ξεκίνησε η κάθοδός τους στην Αθήνα για το συλλαλητήριο – Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις και αυστηρά μέτρα

Για σήμερα (20/2) είναι προγραμματισμένο στο Σύνταγμα το πανελλαδικό συλλαλητήριο όπου οι αγρότες σύσσωμοι θα διεκδικήσουν την ικανοποίηση των αιτημάτων τους από την κυβέρνηση.

Μεγάλη είναι η κινητοποίηση στον αγροτικό κόσμο ενόψει του συλλαλητηρίου στο κέντρο των Αθηνών. Το απόγευμα της Δευτέρας, στο Κάστρο Βοιωτίας, έκαναν την εμφάνισή τους τα τρακτέρ από τη Θεσσαλία και τη Φθιώτιδα με τους συναδέλφους τους στο μπλόκο του Κάστρου να τους υποδέχονται με χειροκροτήματα.

propoli

Πρώτο σημείο συνάντησης των αγροτών και των κτηνοτρόφων από τη Λάρισα και το Βόλο ήταν στη Λαμία (στο ύψος της Ανθήλης). Εκεί ενώθηκαν με συναδέλφους τους από την Καρδίτσα και μαζί με αυτούς από την Φθιώτιδα ξεκίνησαν το ταξίδι τους για το Κάστρο Βοιωτίας.

Αγρότες αναχώρησαν και από την Κρήτη, οι οποίοι θα φτάσουν στην πρωτεύουσα με τα πλοία της γραμμής από Ηράκλειο και Χανιά, εκπροσωπώντας την αγροτική φωνή της Κρήτης στο συλλαλητήριο.

Περίπου 200 αγρότες έχουν ήδη ξεκινήσει το ταξίδι τους, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των διοργανωτών της κινητοποίησης. Περίπου στις 6 το πρωί αναμένεται να έρθουν οι αγρότες από την Κρήτη.

Περιπολικά της αστυνομίας, καθ’ όλη τη διάρκεια της διέλευσης των οχημάτων κατά μήκος του εθνικού δικτύου, συνόδευαν τα αγροτικά οχήματα που δεν κινούνταν με περισσότερα από 40 χιλιόμετρα ανά ώρα σε ένα ρεύμα κυκλοφορίας.

Από τη Βόρεια Ελλάδα αγρότες και κτηνοτρόφοι από την Ημαθία έχουν ήδη φορτώσει εννέα τρακτέρ σε νταλίκες για να τα μεταφέρουν μέχρι το Κάστρο Βοιωτίας ενώ με τον ίδιο τρόπο αναμένεται να ταξιδέψουν άλλα έξι τρακτέρ.

Θα επιτραπεί στους αγρότες να σταθμεύσουν τα τρακτέρ στο κέντρο κατά τη διάρκεια της νύχτας και θα είναι υποχρεωτικά ανοιχτές οι δύο λωρίδες της οδού Πανεπιστημίου, προκειμένου να μην μπλοκάρεται η κίνηση, ενώ τους απαγορεύτηκε το να περιφέρονται άσκοπα με τα τρακτέρ στο κέντρο.

Σύμφωνα με τους διοργανωτές, το πρωί της Τρίτης, αναμένεται να προστεθούν πάνω από 30 τρακτέρ από την περιοχή του Κάστρου Βοιωτίας ενώ στο Σχηματάρι θα προστεθούν άλλα 15 τρακτέρ από την Εύβοια. Ο τελικός αριθμός των τρακτέρ δεν μπορεί να προβλεφθεί καθώς ενισχύσεις αναμένονται από σημεία της Θήβας και της Αττικής.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αντιπροσωπεία των αγροτών αναμένεται να συναντηθεί με τον Μάκη Βορίδη, καθώς ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα αναχωρήσει για προγραμματισμένο ταξίδι στην Ινδία.

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις

Με συνοδεία περιπολικών της ελληνικής αστυνομίας θα γίνει η κάθοδος των τρακτέρ από το Κάστρο Βοιωτίας όσο και από τα Μέγαρα Αττικής, όπου αναμένεται να συγκεντρωθούν πριν τη μετάβαση στην Αθήνα.

Σύμφωνα με την ελληνική αστυνομία, προκειμένου να μην υπάρξει επιπλέον επιβάρυνση της κυκλοφορίας έχει προγραμματισθεί τα λεωφορεία που θα μεταφέρουν αγρότες να σταθμεύσουν στο Ολυμπιακό Στάδιο. Λόγω των μέτρων, αναμένεται να πραγματοποιηθούν τροποποιήσεις και στα δρομολόγια και τις στάσεις των συγκοινωνιακών μέσων (Λεωφορεία – Τρόλεϊ).

Συγκεκριμένα, οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις που θα εφαρμοστούν είναι οι εξής:

-Προσωρινή διακοπή της κυκλοφορίας κατά μήκος του δρομολογίου που θα ακολουθήσουν τα αγροτικά οχήματα: Λεωφόρος Αθηνών, Αχιλλέως, πλατεία Καραϊσκάκη. Θα κινηθούν αντίθετα στην οδό Αγίου Κωνσταντίνου, την πλατεία Ομονοίας και την οδό Πανεπιστημίου, προκειμένου να φθάσουν στο Σύνταγμα. Θα υπάρξει προσωρινή διακοπή της κυκλοφορίας πέριξ της πλατείας Ομονοίας.

-Θα διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων στη Λεωφόρο Αμαλίας, την οδό Πανεπιστημίου, τη Λεωφόρο Βασιλίσσης Σοφίας και σε όλες τις κάθετες σε αυτές οδούς.

-Η Βασιλίσσης Σοφίας θα διακοπεί από το ύψος της Βουλής και η κυκλοφορία στην κάθοδο θα γίνεται μέχρι και την οδό Σέκερη.

-Τα οχήματα που θα κινούνται στην οδό Ακαδημίας θα κατευθύνονται μόνο προς την άνοδο της Βασιλίσσης Σοφίας.

«Τα δημοσιονομικά περιθώρια έχουν εξαντληθεί»

Σε πολλά από τα αιτήματα των αγροτών η κυβέρνηση έχει ανταποκριθεί, αναγνωρίζοντας ότι είναι δικαιολογημένα, δήλωσε ο πρωθυπουργός σε τηλεοπτική του συνέντευξη ενώ για το ενδεχόμενο να δώσει η κυβέρνηση κάτι επιπλέον δήλωσε: «Εμείς δεν έχουμε να δώσουμε κάτι παραπάνω. Και νομίζω ότι και οι αγρότες αυτό το αναγνωρίζουν και ξέρουν πολύ καλά ότι ήδη η κυβέρνηση μάλλον ξεπέρασε και τα όρια των προσδοκιών τους, ειδικά στο ζήτημα του ρεύματος. Κατά συνέπεια, νομίζω ότι θα είναι μία κινητοποίηση η οποία θα έχει ένα χαρακτήρα, θα έλεγα, κλιμάκωσης των κινητοποιήσεων και πιστεύω ότι μετά τα πράγματα θα ξαναμπούν στο ρυθμό τους». 

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης υπογράμμισε πως «ο πρωθυπουργός έχει αποφασίσει να συζητήσει τη μόνιμη χορήγηση της επιδότησης στα αγροτικά καύσιμα από το 2025, όπως γινόταν έως το 2016 όταν κόπηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση».

Ανέφερε ότι εντός του σχεδίου Νόμου που κατατέθηκε στη Βουλή για την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας στις παραθαλάσσιες περιοχές, περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων οι ρυθμίσεις αναφορικά με την επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης για το αγροτικό πετρέλαιο.

Οι διατάξεις που κατατέθηκαν προβλέπουν μεταξύ άλλων τα εξής:

– Καθορισμού μηδενικού συντελεστή ΕΦΚ για το πετρέλαιο εσωτερικής καύσης που χρησιμοποιείται στη γεωργία, για το διάστημα από την 1η Ιανουαρίου 2024 έως και την 31η Δεκεμβρίου 2024, με την εφαρμογή της διαδικασίας επιστροφής στους δικαιούχους αγρότες του ΕΦΚ, που καταβάλλουν κατά την αγορά του καυσίμου.

– Ότι ποσοστό επί των δικαιούμενων ποσών επιστροφής, μπορεί να καταβληθεί προκαταβολικά.

– Το ακατάσχετο και ανεκχώρητο του ποσού από την επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης.

Σημειώνεται ότι κατά την συνάντηση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη με την 15μελή επιτροπή των Μπλόκων την προηγούμενη Τρίτη, ανακοινώθηκε η επιστροφή του ΕΦΚ για το αγροτικό πετρέλαιο ύψος 82 εκατ. ευρώ.

Η προκαταβολή των 40 εκατ. ευρώ θα πιστωθεί στους λογαριασμούς των δικαιούχων έως τέλη Μαρτίου ενώ τα υπόλοιπα χρήματα έως τέλος του έτους.

Δείτε επίσης: Τα σημερινά πρωτοσέλιδα των πολιτικών εφημερίδων

Loading