Η κυβέρνηση από την πλευρά της βλέπει έναν ενορχηστρωμένο πόλεμο σε βάρος της από πολιτικές δυνάμεις και οικονομικά συμφέροντα. Μάλιστα ο Παύλος Μαρινάκης μίλησε για μία αντικυβερνητική εκστρατεία με στόχο την αποσταθεροποίηση της χώρας.
Πολιτικό σεισμό, με πόλεμο ανακοινώσεων και δηλώσεων προκάλεσε δημοσίευμα της εφημερίδας “Το Βήμα” που κάνει λόγο για αλλοίωση των διαλόγων μεταξύ του σταθμάρχη Λάρισας και του μηχανοδηγού του μοιραίου Intercity το βράδυ της τραγωδίας των Τεμπών.
Αν και πριν από ένα χρόνο υπήρξαν μέσα ενημέρωσης που μιλούσαν για δύο διαφορετικές συνομιλίες, γεγονός που είχαν καταγγείλει και συνδικαλιστές του ΟΣΕ, το δημοσίευμα του Βήματος καταγράφει μία αντίφαση που δεν περνάει απαρατήρητη. Ότι ενώ υπήρξε κατάθεση στελέχους του ΟΣΕ στην εξεταστική επιτροπή ο οποίος υποστήριξε ότι πήγε ο ίδιος συνοδεία αστυνομικού στον χώρο των καταγραφών στη Λάρισα και πήρε σε στικάκι τις συνομιλίες, υψηλόβαθμα στελέχη της ΕΛΑΣ δήλωναν στην εφημερίδα οτι ουδέποτε παρελήφθη το στικάκι από το στέλεχος παρουσία του αστυνομικού, αλλά πως στις 3 Μαρτίου υπάλληλος του σιδηρόδρομου το παρέδωσε ο ίδιος στην αστυνομία στις 2 το μεσημέρι. Μόνο που οι συνομιλίες είχαν δει το φως της δημοσιότητας την 1η Μαρτίου, λίγες ώρες μετά το τραγικό δυστύχημα, και όπως φαίνεται αυτός που τις είχε στην κατοχή του προχώρησε και σε μία… κοπτοραπτική, ενώνοντας δύο διαφορετικές συνομιλίες και δίνοντας τις στην δημοσιότητα. Σύμφωνα με την εφημερίδα, στόχος ήταν η ενίσχυση του ανθρώπινου λάθους, που πάντως είχε αναλάβει ο μοιραίος σταθμάρχης.
Την Τρίτη η κατάθεση της πρότασης δυσπιστίας
Η κατάθεση της πρότασης δυσπιστίας αναμένεται να γίνει από την Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ την Τρίτη το πρωί 26/3. Αυτό σημαίνει ότι η συζήτηση θα ξεκινήσει λογικά αμέσως και θα ολοκληρωθεί με ψήφο εμπιστοσύνης που θα ζητήσει ο πρωθυπουργός το βράδυ της Πέμπτης. Στην διάρκεια των δύο πρώτων ημερών θα μιλήσουν όλοι οι υπουργοί και την τρίτη μέρα οι πολιτικοί αρχηγοί.
Σύμφωνα με πληροφορίες έχουν ήδη βρεθεί οι 50 υπογραφές που απαιτούνται για να κατατεθεί η πρόταση δυσπιστίας, καθώς το ΠΑΣΟΚ έχει 32 βουλευτές, ενώ την πρόταση αναμένεται να συνυπογράψουν ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Αριστερά. Το ΚΚΕ αναφέρει ότι εφόσον κατατεθεί πρόταση μομφής απέναντι στην κυβέρνηση, «θα τη στηρίξει με το δικό του σκεπτικό, όπως κάνει πάντα», ωστόσο δεν αναμένεται να την υπογράψει. Η Ελληνική Λύση τονίζει ότι «θα συνταχθεί με οποιαδήποτε πρωτοβουλία που θα απαλλάξει την Ελλάδα από την ολέθρια κυβέρνηση Μητσοτάκη», ενώ την πρόταση θα στηρίξει πιθανότατα και η Πλεύση Ελευθερίας, αν και δεν υπάρχει ακόμα επίσημη ανακοίνωση από την Ζωή Κωνσταντοπούλου.
Σε κάθε περίπτωση, είναι δεδομένο πως στην τελική ευθεία για τις ευρωεκλογές η πόλωση θα είναι στα ύψη.
Η διαδικασία της πρότασης δυσπιστίας
Με τον όρο «πρόταση δυσπιστίας» καλείται η πρόταση που καταθέτει κάποιο από τα κόμματα της αντιπολίτευσης στη Βουλή των Ελλήνων, με σκοπό το Σώμα να άρει την εμπιστοσύνη του από την κυβέρνηση ή από μέλος της.
Σύμφωνα με τον κανονισμό της Βουλής: Η Bουλή μπορεί με απόφασή της να απoσύρει την εμπιστοσύνη της από την Κυβέρνηση ή από μέλος της ύστερα από πρόταση δυσπιστίας. H πρόταση δυσπιστίας πρέπει να υπογράφεται από τo ένα έκτο (1/6) τουλάχιστον των Βουλευτών και να περιλαμβάνει σαφώς τα θέματα για τα oπoία θα διεξαχθεί η συζήτηση.
H πρόταση δυσπιστίας υπoβάλλεται στον Πρόεδρο σε δημόσια συνεδρίαση της Βουλής.
Μετά την κατάθεση η Βουλή διακόπτει τις εργασίες της για δύο ημέρες εκτός αν η κυβέρνηση ζητήσει να αρχίσει αμέσως η συζήτηση. Με αυτή την επιφύλαξη, η συζήτηση για την πρόταση αρχίζει δύο ημέρες μετά την υποβολή της και τελειώνει το αργότερο στις 24.00 της τρίτης ημέρας με ονομαστική ψηφοφορία. Η συζήτηση αρχίζει με ομιλία δύο βουλευτών από όσους υπογράφουν την αίτηση και διεξάγεται με ομιλίες κατ’ αναλογία της δύναμης των κομμάτων.
Προκειμένου να γίνει δεκτή η πρόταση δυσπιστίας εναντίον της κυβέρνησης εν συνόλω ή κατά κάποιου μέλους, θα πρέπει να έχει υπερψηφιστεί από την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών (151 βουλευτές).
Μαρινάκης: Καλοδεχούμενη η πρόταση δυσπιστίας
«Το σημερινό πρωτοσέλιδο του “Βήματος της Κυριακής” και η αυτόματη αποδοχή του από την αντιπολίτευση σχεδόν ταυτόχρονα με τη δημοσίευσή του δηλώνει πολλά. Η εξέλιξη αυτή, μάλιστα, γίνεται ακόμη πιο αποκαλυπτική με την πρόταση του ΠΑΣΟΚ, λίγο αργότερα, για την από κοινού πρόταση δυσπιστίας προς την κυβέρνηση», επισημαίνει σε ανακοίνωσή του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης.
Σύμφωνα με τον κ. Μαρινάκη «οι μάσκες έπεσαν! Και τώρα γίνεται φανερό ότι αυτή η αντικυβερνητική εκστρατεία με αιχμή μία εθνική τραγωδία και όχημά της την κυνική εκμετάλλευση του πόνου, δεν ήταν παρά ένα μέρος της προσπάθειας να αποσταθεροποιηθεί η ίδια η χώρα. Εκστρατεία όπου συμμετέχουν, μάλιστα, οι πιο διαφορετικές πολιτικές δυνάμεις».
Ο κ. Μαρινάκης εγκαλεί τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ ότι «έσπευσε να υιοθετήσει αμέσως την προπαγάνδα ενός δημοσιεύματος με ανυπόστατα στοιχεία, που πήραν αμέσως απάντηση. Εκείνος, όμως, προτίμησε να μετατρέψει το κόμμα του σε πράσινη εκδοχή του ΣΥΡΙΖΑ. Σε ουρά του κ. Βελόπουλου. Και σε βοήθημα των “Σπαρτιατών”».
Δείτε επίσης: Τρία νέα στοιχεία για την διαχείριση των ηχητικών ντοκουμέντων της τραγωδίας των Τεμπών