Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Αδέσποτων Ζώων το Politic.gr φέρνει στο προσκήνιο την ιστορία της Νίκης, μιας σκυλίτσας από τη Χαλκιδική, που βίωσε την απόλυτη φρίκη.
Ρεπορτάζ: Χρίστος Φιλιππούδης
Η Νίκη βασανίστηκε βάναυσα από άγνωστο που αποφάσισε να της δέσει διπλό σύρμα στην κοιλιά, να το σφίξει με πένσα σφιχτά και στην άλλη άκρη του να δέσει τενεκεδάκι για να το σέρνει καθώς περπατάει.
Η πληγή του ζώου ήταν τόσο βαθιά που φαινόταν το οστό από τη σπονδυλική του στήλη ενώ άγνωστο παραμένει για πόσο καιρό βρισκόταν το άτυχο ζώο σε αυτή την κατάσταση.
Το περιστατικό συνέβη στην περιοχή μεταξύ Μεταμόρφωσης και Μεταγγιτσίου Χαλκιδικής όταν διαπιστώθηκε από περίοικο αυτή η αποτρόπαια πράξη, ο οποίος ειδοποίησε το Φιλοζωικό, Πολιτιστικό & Περιβαλλοντικό Σωματείο Πολυγύρου.
Δείτε το βίντεο
Οι εθελοντές του Φιλοζωικού Σωματείου φρόντισαν τις πληγές της Νίκης ενώ χρειάστηκε να ακολουθήσει φαρμακευτική αγωγή και θεραπεία η οποία καλύφθηκε από τις δωρεές του κόσμου που ανταποκρίθηκε στις εκκλήσεις του Φιλοζωικού Σωματείου Πολυγύρου.
Η άτυχη σκυλίτσα αποδείχτηκε τελικά τυχερή και πλέον είναι χαρούμενη καθώς απέκτησε το δικό της σπίτι αφού υιοθετήθηκε από μια οικογένεια που της προσφέρει απέραντη αγάπη.
Γιατί να υιοθετήσετε ένα αδέσποτο ζώο
Η Πρόεδρος του Φιλοζωικού Πολιτιστικού και Περιβαλλοντικού Σωματείου Πολυγύρου Ελευθερία Κοτσιαρή τονίζει την σημασία της υιοθεσίας ενός αδέσποτου ζώου αναφέροντας ότι:
«Μέσα στα, χωρίς υπερβολή, εκατομμύρια αδέσποτα ζώα που ζουν στα καταφύγια και στους δρόμους της Ελλάδας μπορεί κάποιος να βρει ένα πολύτιμο φίλο, μια συντροφιά. Κάθε αδέσποτο γατάκι ή σκυλάκι είναι μοναδικό σε εμφάνιση και χαρακτήρα. Υπάρχουν ζωάκια που λατρεύουν τα χάδια, απολαμβάνουν τις αγκαλιές, άλλα είναι πιο ανεξάρτητα. Υπάρχουν ζώα με πολλή ενέργεια, ιδανικά για συντροφιά σε εξορμήσεις στην εξοχή, για μεγάλες βόλτες και πολύ παιχνίδι. Άλλα ζώα είναι χαμηλότερης ενέργειας, ιδανικά για πολυάσχολους ή μεγαλύτερης ηλικίας ανθρώπους.
Μεγάλη αξία έχει να μεγαλώνει ένα παιδί με κατοικίδια καθώς μαθαίνει να είναι υπεύθυνο, κοινωνικοποιείται, αποκτά ενσυναίσθηση. Οι παραπάνω είναι ιδιότητες που δεν περιορίζονται μόνο στην αλληλεπίδραση του παιδιού με το ζώο άλλα θα επηρεάσουν και τις διαπροσωπικές του σχέσεις. Να μην ξεχνάμε τη χαρά που νιώθουν τα παιδιά όταν βρίσκονται με ζώα. Όλα αυτά με τη σημείωση ότι η προσέγγιση πρέπει να γίνεται βάσει κανόνων ώστε το παιδί να καταλαβαίνει τα όρια του ζώου.
Επίσης, παραδείγματα και πρακτικές από χώρες του εξωτερικού δείχνουν τις ευεργετικες συνέπειες που έχει η ενασχόληση ηλικιωμένων ή χρόνια πασχόντων με κατοικίδια. Η αίσθηση ότι ένα πλάσμα εξαρτάται από εσένα κάνει αυτούς τους ανθρώπους να κινητοποιουνται, να μην παραιτούνται. Η χαρά που παίρνουν από την επαφή με ένα ζώο που θα ζητήσει τα χάδια τους, που θα γουργουρίσει από ευχαρίστηση έχει ευεργετικά αποτελέσματα στην ψυχολογία τους.
Πέρα από τα παραπάνω, η υιοθεσία ενός ζώου που είτε ζει σε ένα καταφύγιο η στους δρόμους με ο,τι αυτό συνεπάγεται (κινδύνους, έλλειψη τροφής, ασθένειες, απομόνωση) , είναι μια πράξη ανθρωπιάς και ευθύνης.
* ΦΩΤΟ: Φιλοζωικό Πολιτιστικό & Περιβαλλοντικό Σωματείο Πολυγύρου
Δείτε επίσης: Χαλκιδική: Επισκέψιμος και πάλι ο Βυζαντινός Πύργος της Γαλάτιστας