Χαμηλών (ελληνικών) προσδοκιών και αυξημένων (τουρκικών) απαιτήσεων) η συνάντηση Γεραπετρίτη-Φιντάν

Χαμηλών (ελληνικών) προσδοκιών και αυξημένων (τουρκικών) απαιτήσεων) η συνάντηση Γεραπετρίτη-Φιντάν

Η συνέχιση των ελληνοτουρκικών συζητήσεων, με τη σημερινή συνάντηση Γεραπετρίτη-Φιντάν, είναι χαμηλών (ελληνικών) προσδοκιών και αυξημένων (τουρκικών) απαιτήσεων. Πραγματοποιείται σε συνέχεια όσων (θεωρητικά) έχουν συμφωνηθεί μεταξύ του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Ταγίπ Ερντογάν, έχοντας στο τραπέζι του διαλόγου μια “γεμάτη” ατζέντα.

Σύμφωνα με την Αθήνα, σήμερα θα συζητηθούν οι προϋποθέσεις κάτω από τις οποίες θα μπορούσε να γίνει μια ουσιαστική συζήτηση για την μοναδική διαφορά μεταξύ των δυο χωρών, που είναι ο καθορισμός θαλάσσιων ζωνών. Η ελληνική πλευρά καθιστά σαφές ότι υπάρχουν δύο προϋποθέσεις από τις οποίες η ελληνική κυβέρνηση δεν πρόκειται να υποχωρήσει ούτε… χιλιοστό. Η πρώτη αφορά στο “τι συζητάμε”, με το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών να εξηγεί πως η Αθήνα συζητά μόνο τον καθορισμό ΑΟΧ και υφαλοκρηπίδας και τίποτα άλλο. Το δεύτερο είναι οι αρχές αυτής της συζήτησης. “Και εμείς συζητάμε αυτή την μόνη διαφορά, τον καθορισμό ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας, επί τη βάση του Διεθνούς Δικαίου και με κανέναν άλλο τρόπο” σημειώνουν κυβερνητικοί αξιωματούχοι. και προσθέτουν: “Αυτό άλλωστε έχει λεχθεί πολλές φορές και από τον Πρωθυπουργό και από τον Υπουργό Εξωτερικών, τον κ. Γεραπετρίτη“.

Ενδεικτική του κλίματος που υπάρχει είναι η απόφαση της Προέδρου της Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων Ντόρας Μπακογιάννη να συγκαλέσει την Τρίτη την Επιτροπή, προκειμένου ο υπουργός Εξωτερικών να ενημερώσει όλα τα κόμματα για τη συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογό του.

Τι μέλλει γενέσθαι με το Κυπριακό

Και φυσικά στο κάδρο υπάρχει πάντα το Κυπριακό. Σύμφωνα με τον Γιώργο Γεραπετρίτη η βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων ήδη δημιουργεί καλύτερες συνθήκες για το Κυπριακό. Όπως τονίζουν κυβερνητικοί αξιωματούχοι η άτυπη συνάντηση μεταξύ του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας και του τουρκοκύπριου ηγέτη, υπό την αιγίδα του Γενικού Γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, συνιστά ένα πρώτο βήμα μιας αναγκαίας επανεκκίνησης των συζητήσεων. Σημειώνουν, μάλιστα, ότι “εμείς παραμένουμε στη διάθεση του Γενικού Γραμματέα για να συμβάλλουμε στον διάλογο για μια δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργική λύση του Κυπριακού, στο πλαίσιο των σχετικών αποφάσεων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Σε έναν κόσμο γεμάτο διχασμούς, μια ενωμένη ευρωπαϊκή Κύπρος, πέρα από τις συνθήκες ευημερίας που θα δημιουργούσε για τους πολίτες της, θα αποτελούσε ένα εξαιρετικά ισχυρό οικουμενικό σύμβολο”.

Loading

Play