Αυξημένη εμφανίζεται η δυναμική των ακροδεξιών κομμάτων αλλά και του ΚΚΕ – Οριακή επικράτηση του «όχι» για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών με δικαίωμα τεκνοθεσίας.
Η νέα χρονιά ξεκινάει με τη Νέα Δημοκρατία (30,3%) να καταγράφει προβάδισμα 14,9 ποσοστιαίων μονάδων έναντι του ΣΥΡΙΖΑ (12,8%), σύμφωνα με τη νέα δημοσκόπηση της Interview για λογαριασμό της Politic, και με το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ να ακολουθεί στην 3η θέση με μικρή διαφορά (11,8%) διατηρώντας το ποσοστό που είχε συγκεντρώσει στις εθνικές εκλογές του Ιουνίου 2023, τη στιγμή που τα δύο πρώτα κόμματα παρουσιάζουν πτώση. Στις εθνικές κάλπες είχαν συγκεντρώσει 40,56% και 17,83% αντίστοιχα.
Φθορά και για τα τρία κόμματα στην πρόθεση ψήφου
Σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2023, όπως καταγράφει η νέα μέτρηση τα τρία πρώτα κόμματα παρουσιάζουν μια ελαφρά πτώση στα ποσοστά τους στη διαχρονική εξέλιξη πρόθεσης ψήφου. Πιο συγκεκριμένα, η Νέα Δημοκρατία από το 31,2% φτάνει στο 30,3%.
Ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ κινείται σχεδόν στα ίδια ποσοστά, αφού από το 13% έπεσε στο 12,8% ενώ μικρή φθορά παρουσιάζει και το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ από το 12,5% στο 11,8%.
Στον αντίποδα, σημαντικά ενισχυμένο εμφανίζεται το ΚΚΕ στο 7,4% (από το 6,7%) επιτυγχάνοντας να αυξάνει συνεχώς τα ποσοστά του σε μία -κατά γενική ομολογία- διασπασμένη Αριστερά. Αίσθηση προκαλεί η αύξηση που ποσοστού της νέας κοινοβουλευτικής ομάδας «Νέα Αριστερά» η οποία αν και μετρά λίγες μέρες ύπαρξης στην πολιτική ζωή του τόπου, σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, μπαίνει στη Βουλή με ποσοστό 3,5% (από 2%).
Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως παρατηρείται μια ανοδική τάση των κομμάτων που βρίσκονται δεξιά της ΝΔ με την Ελληνική Λύση να συγκεντρώνει 7,1% (από το 6,5%), τους Σπαρτιάτες να κυμαίνονται στο 2,3% (από το 2%) – δεν μπαίνουν στη Βουλή σε περίπτωση εκλογών την επόμενη Κυριακή- και τη Νίκη να προσελκύει το 4,3% (από το 4%). Εκτός Βουλής θα έμενε και η Πλεύση Ελευθερίας (2%) σημειώνοντας καίρια πτώση από την προηγούμενη δημοσκόπηση της Interview, σύμφωνα με την οποία ήταν οριακά εντός του Κοινοβουλίου (3,1%).
Αλώβητος ο Μητσοτάκης – Ούτε «γρατζουνιά» στο προφίλ του
Σταθερά πρώτος με ποσοστό 42% στην εκτίμηση των πολιτών για καταλληλότερος πρωθυπουργός εμφανίζεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης τη στιγμή που τον Στέφανο Κασσελάκη εμπιστεύεται το 12% (από το 15%) και τον Νίκο Ανδρουλάκη το 8% (από το 11%). Αξιοσημείωτο είναι πως κορυφώνεται το αίσθημα δυσπιστίας, σύμφωνα με την τελευταία μέτρηση, αφού το 38% απάντησε πως δεν εμπιστεύεται κανέναν από τους τρεις, ενώ στην προγούμενη μέτρηση το ποσοστό βρισκόταν έξι μόναδες κάτω.
Αναφορικά με τη δημοφιλία, παρόλο που οι περισσότεροι (57,2%) δηλώνουν πως έχουν αρνητική γνώμη για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο πρωθυπουργός εξακολουθεί να διατηρεί τα πρωτεία έναντι των υπολοίπων πολιτικών αρχηγών με το 40,4% να έχει θετική εικόνα για το πρόσωπό του. Θεαματικά ποσοστά καταγράφει η δημοφιλία του Δημήτρη Κουτσούμπα (31%), με τον Γενικό Γραμματέα του ΚΚΕ να αποτελεί τον βασικό «εχθρό» του Κυριάκου Μητσοτάκη. Ακολούθως ο Στέφανος Κασσελάκης και ο Νίκος Ανδρουλάκης παρουσιάζουν παρόμοια ποσοστά (στο 20% και 22%) και αμετάβλητα από την προηγούμενη μέτρηση, ενώ η Ζωή Κωνσταντοπούλου ακολουθεί και σημειώνει μείωση στη δημοφιλία της, από το 21,1% στο 18,6%. Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός πως ο Κυριάκος Βελόπουλος διατηρεί το ήδη ανεβασμένο ποσοστό του που κυμαίνεται στο 18%.
Αναλυτικά τα ποσοστά δημοφιλίας:
Μητσοτάκης: 40,4% (από 41,5%)
Κουτσούμπας: 31% (από 35,5%)
Ανδρουλάκης: 22,6% (από 22,6%)
Κασσελάκης: 20% (από 20%)
Κωνσταντοπούλου: 18,6 (από 21,1%)
Βελόπουλος: 18 (από 18,3%)
Νατσιός: 12,1% (από 9,8%)
Στίγκας: 4,6% (από 3,8%)
Διχασμένη η κοινωνία για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών – «Ναι» στην αξιολόγηση εκπαιδευτικών
Σε επίκαιρες ερωτήσεις κλήθηκαν να απαντήσουν οι συμμετέχοντες και οι συμμετέχουσες στην έρευνα της Interview με τον πολιτικό γάμο ομόφυλων ζευγαριών με δικαίωμα στην τεκνοθεσία -χωρίς τη δυνατότητα απόκτησης παιδιού με παρένθετη κύηση- να είναι αναμφίβολα το πιο διχαστικό θέμα αφού το 51% διαφωνεί, το 45% εμφανίζεται σύμφωνο και μια μικρή μερίδα (4%) δεν παίρνει θέση. Ωστόσο, ξεκάθαρα αρνητικοί (70%) είναι οι πολίτες στην εισαγωγή του όρου «Γονέας Ι» και «Γονέας ΙΙ», θέση που προβλέπεται στην πρόταση νόμου που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ και φαίνεται πως δε βρίσκει απήχηση στην κοινωνία.
Το μεγαλύτερο ποσοστό σύμφωνης γνώμης των πολιτών εντοπίζεται στα δύο ζητήματα περί Παιδείας καθώς το 86% τίθεται υπέρ της αξιολόγης εκπαιδευτικών και το 57% συμφωνεί με την ίδρυση μη κρατικών Πανεπιστημίων.
Στον τομέα της οικονομίας, «χαμένοι» στη μετάφραση είναι οι πολίτες μετά την εφαρμογή των χρωματιστών τιμολογίων ρεύματος, με το 20% να απαντάει πως δεν γνωρίζει αν ο χρωματισμός των τιμολογίων ρεύματος ενίσχυσε τον ανταγωνισμό, ενώ ένας στους δύο πιστεύει πως δεν έχει συμβάλει στο να γίνουν πιο ανταγωνιστικές οι τιμές.
Αναφορικά με τη συνεχιζόμενη καλπάζουσα ακρίβεια, 7 στους 10 πολίτες πιστεύουν πως η κυβέρνηση δεν προσπαθεί να την αντιμετωπίσει, ενώ μόλις το 26% εντοπίζει κυβερνητικές κινήσεις διαχείρισης του πληθωρισμού.
Ισόπαλοι ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές | Πλησιάζει το ΚΚΕ
Παρά τους «τριγμούς» στο εσωτερικό της ΝΔ το τελευταίο διάστημα, στην ερώτηση αν είχαμε ευρωεκλογές την επόμενη Κυριακή ποιο κόμμα θα ψηφίζατε, η κυβέρνηση υπερέχει ξεκάθαρα με 27,1% (από 29,2%).
Η μάχη για τη δεύτερη θέση όμως εξελίσσεται στο απόλυτο θρίλερ αφού ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ σχεδόν ισοβαθμούν με 12,2% (από 12,4%) και 12,1% (από 13,8%) αντίστοιχα.
Σημαντικά αυξημένο ποσοστό λαμβάνει το ΚΚΕ το οποίο από το 6,8% ανεβαίνει στο 9,3% και πλέον απειλεί τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και τον ΣΥΡΙΖΑ. Η Ελληνική Λύση κινείται περίπου στα ίδια ποσοστά με 6,9% (από 6,4%) ενώ μέσα είναι και η Νέα Αριστερά η οποία από το 2,5% ανεβαίνει στο 3,5%.
Η Νίκη παρουσιάζεται στο 4,5% (από 3,3%), η Πλεύση Ελευθερίας στο 2% (από 2,6%) οι Σπαρτιάτες στο 2,2% (από 2%), ενώ το 6,2% απάντησε άλλο (από 6,8%) και οι αναποφάσιστοι είναι στο 14% (από 14,1%).
Όπως φαίνεται, το ΚΚΕ εκμεταλλεύεται την αδυναμία τόσο του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ όσο και του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ να ανεβάσουν τα ποσοστά τους και να απειλήσουν τη Νέα Δημοκρατία, και η Νέα Αριστερά «παίζει» πλέον σε ποσοστά που της επιτρέπουν την εκλογή ευρωβουλευτή. Ταυτόχρονα Ελληνική Λύση και Νίκη καρπώνονται τις διαρροές της ΝΔ.