Ενδοκυβερνητικές τριβές και οικονομικές εξαγγελίες – Η στρατηγική Μητσοτάκη
(ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI)

Ενδοκυβερνητικές τριβές και οικονομικές εξαγγελίες – Η στρατηγική Μητσοτάκη

Παρόλο που ο πρωθυπουργός επιδιώκει να προβάλλει τα θετικά της οικονομικής πολιτικής, διαμορφώνοντας το έδαφος για τις εξαγγελίες στη ΔΕΘ, τα εσωκομματικά προβλήματα συνεχίζουν να δημιουργούν προσκόμματα

Το Μέγαρο Μαξίμου, μέσω του κυβερνητικού εκπροσώπου Παύλου Μαρινάκη, εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για τη στάση κορυφαίων υπουργών, όπως ο Βασίλης Κικίλιας και ο Άδωνις Γεωργιάδης, σχετικά με το μισθολογικό ζήτημα των ενστόλων.

Ο κ. Μαρινάκης ξεκαθάρισε ότι η δημοσιονομική πολιτική δεν διαμορφώνεται μέσα από τηλεοπτικές παρεμβάσεις και αναρτήσεις στα social media, στέλνοντας σαφές μήνυμα προς όσους επιδιώκουν να πιέσουν την κυβέρνηση μέσω δημόσιων τοποθετήσεων.

Στροφή στην οικονομία – Ο Μητσοτάκης στο Υπουργείο Εργασίας

Με το μήνυμα να έχει φτάσει στους αποδέκτες του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιχειρεί να αλλάξει την ατζέντα, εστιάζοντας στην οικονομία. Σήμερα το πρωί επισκέπτεται το υπουργείο Εργασίας, καθώς από σήμερα τίθεται σε ισχύ ο νέος κατώτατος μισθός των 880 ευρώ, όπως και η αύξηση των 30 ευρώ τον μήνα στους δημοσίους υπαλλήλους.

Ο πρωθυπουργός θέλει να αναδείξει τα θετικά στοιχεία της οικονομικής πολιτικής, προετοιμάζοντας το έδαφος για τις ανακοινώσεις που θα κάνει στη ΔΕΘ σχετικά με φορολογικές ελαφρύνσεις για τη μεσαία τάξη. Παράλληλα, η κυβέρνηση προβάλλει ως επιτυχία τη διατήρηση της ανεργίας σε μονοψήφιο ποσοστό, ενώ συζητά πιθανές παρεμβάσεις για τους συνταξιούχους.

Η υπουργός Εργασίας Νίκη Κεραμέως έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο επαναφοράς της 13ης σύνταξης, εφόσον το επιτρέπουν τα δημοσιονομικά δεδομένα. Ένα εναλλακτικό σενάριο που εξετάζεται είναι η σταδιακή κατάργηση της προσωπικής διαφοράς στις συντάξεις. Ο υπουργός Οικονομικών Κυριάκος Πιερρακάκης τόνισε πως όλες οι αποφάσεις θα ληφθούν με «χαρτί και μολύβι», ανάλογα με την πορεία των δημοσιονομικών.

Αναταράξεις για τους ένστολους – Διεύρυνση της πίεσης προς την κυβέρνηση

Παρά τις διαβεβαιώσεις του Μαξίμου, το θέμα του μισθολογίου των ενστόλων εξακολουθεί να προκαλεί αναταράξεις στη Νέα Δημοκρατία. Ο βουλευτής Έβρου και πρώην αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ., Τάσος Δημοσχάκης, κατέθεσε ερώτηση προς τα υπουργεία Οικονομικών, Άμυνας, Προστασίας του Πολίτη, Κλιματικής Κρίσης και Ναυτιλίας, ζητώντας την επέκταση της μισθολογικής ενίσχυσης σε όλα τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας.

Η πρωτοβουλία αυτή βρίσκει υποστηρικτές εντός της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ, με περίπου 20 βουλευτές να τάσσονται ανοιχτά υπέρ των αυξήσεων σε αστυνομικούς, πυροσβέστες και λιμενικούς. Αντιλαμβανόμενη τη δυσαρέσκεια που επικρατεί, η κυβέρνηση, μέσω των κ. Μαρινάκη και Πιερρακάκη, προανήγγειλε νέες αυξήσεις για τους ένστολους, ωστόσο αυτές θα εξεταστούν μετά τη ΔΕΘ και μόνο εφόσον το επιτρέψουν τα δημοσιονομικά περιθώρια.

Κυβερνητικές πηγές αναγνωρίζουν ότι οι αυξήσεις στους ένστολους είναι νομικά αναγκαίες λόγω του ενιαίου μισθολογίου, αλλά πλέον και πολιτικά επιβεβλημένες. Παράλληλα, εντός του κυβερνητικού επιτελείου εκφράζονται ανησυχίες για τον τρόπο που ορισμένοι υπουργοί επιλέγουν να πιέσουν για αυξήσεις, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να υπογραμμίζει ότι «οι νεότερες γενιές πλήρωσαν πολύ ακριβά τη λογική της πλειοδοσίας και των μαξιμαλιστικών αιτημάτων, που στο τέλος κατέληξαν να είναι μη βιώσιμα».

Εκτόνωση ενόψει συνεδρίασης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας

Με την υπόθεση των ενστόλων να έχει δημιουργήσει εσωκομματικές τριβές, το Μαξίμου επιδιώκει την εκτόνωση της κατάστασης ενόψει της συνεδρίασης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ την Παρασκευή. Στην ατζέντα βρίσκεται η εκλογή νέου γραμματέα της Κ.Ο., με τον Απόστολο Βεσυρόπουλο να είναι το φαβορί.

Για να αποφευχθούν περαιτέρω εντάσεις, προγραμματίζονται συναντήσεις βουλευτών με κυβερνητικά στελέχη. Αν και υπήρχαν σκέψεις από ορισμένους βουλευτές να ζητήσουν μυστική ψηφοφορία για την εκλογή του νέου γραμματέα, εκτιμάται ότι τελικά δεν θα επιμείνουν σε αυτό.

Αίσθηση, πάντως, προκάλεσε το γεγονός ότι στην πρόσκληση που εστάλη στους βουλευτές για τη συνεδρίαση αναφέρεται πως «αποκλειστικό και μοναδικό αντικείμενο» είναι η εκλογή γραμματέα της Κ.Ο. Αν και συνεργάτες του πρωθυπουργού διαβεβαιώνουν ότι η διατύπωση αυτή είναι τυπική, ορισμένοι βουλευτές εκφράζουν την ανησυχία ότι ενδέχεται να μην τους δοθεί η δυνατότητα να τοποθετηθούν γενικότερα. Πάντως, η ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι προγραμματισμένη, ενώ συνεργάτης του πρωθυπουργού υποστηρίζει πως «αν κάποιος βουλευτής θέλει να πάρει τον λόγο, δεν φαντάζομαι να του το αρνηθεί κανείς».

Η «ομάδα των 11» και οι νέες παρεμβάσεις

Παράλληλα, οι «11» βουλευτές της ΝΔ που είχαν καταθέσει ερώτηση για τις αγορές ακινήτων από Τούρκους σε ακριτικές περιοχές φαίνεται πως αποκτούν πιο σταθερή παρουσία. Σύμφωνα με πηγή που γνωρίζει τις διεργασίες, η ομάδα των 11 θα διατηρήσει τον ίδιο αριθμό βουλευτών στις ερωτήσεις που θα καταθέτει, αν και τα πρόσωπα μπορεί να εναλλάσσονται.

Η ομάδα αυτή είχε ξεκινήσει την κοινοβουλευτική της δράση με ερώτηση για τα κόκκινα δάνεια πριν από μερικούς μήνες και φαίνεται ότι επιδιώκει να λειτουργήσει ως σταθερός «πυρήνας» πίεσης εντός της ΝΔ. Μέσα σε αυτό το κλίμα, η κυβέρνηση καλείται να διαχειριστεί όχι μόνο τις πιέσεις για αυξήσεις, αλλά και τις εσωτερικές δυναμικές που διαμορφώνονται στο κόμμα.

Loading

Play