Το σημερινό υπουργικό συμβούλιο δεν κρύβει εκπλήξεις. Τα θέματα που θα συζητηθούν είναι γνωστά, καθώς για τον Κυριάκο Μητσοτάκη υπάρχει μια τριάδα ζητημάτων “φωτιά”, όπως είναι η φορολογία, η καθημερινότητα και η φοροδιαφυγή. Ο Πρωθυπουργός γνωρίζει ότι η πορεία σε αυτά κρίνει σε μεγάλο αποτέλεσμα το αποτέλεσμα της ευρωκάλπης, εκεί όπου θα κληθεί να δώσει μια μάχη επιβεβαίωσης της πολιτικής του κυριαρχίας.
Το πρώτο φλέγον ζήτημα είναι το φορολογικό νομοσχέδιο. Εάν το αξιολογήσει κανείς σφαιρικά θα διαπιστώσει από την πρώτη ανάγνωση ότι περιλαμβάνει σημαντικές παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος της φοροδιαφυγής. Υπήρξαν έντονες αντιδράσεις από τους ελεύθερους επαγγελματίες, ωστόσο η Κυβέρνηση απαντά ότι στην τελική μορφή ενσωματώθηκαν και παρατηρήσεις που έγιναν στη διαδικασία της δημόσιας διαβούλευσης, χωρίς όμως να αλλάξει ουσιαστικά ο πυρήνας του. Η σημαντικότερη είναι ότι δίνεται η δυνατότητα σε όσους φορολογούμενους θεωρούνται ότι αδικούνται από το τεκμήριο, να ζητήσουν οι ίδιοι φορολογικό έλεγχο για τα τελευταία 5 χρόνια.
Κοινωνική πολιτική με δανεικά…
Σαφής δέσμευση του Μεγάρου Μαξίμου είναι ότι τα πρόσθετα έσοδα από την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής θα κατευθυνθούν σε δαπάνες οι οποίες στηρίζουν το κοινωνικό κράτος, στην υγεία και στην παιδεία. Πρόκειται για μια δίκαιη ανακατανομή των πόρων της Ελληνικής κοινωνίας προς όφελος τομέων πολιτικής, οι οποίοι χρειάζονται να υποστηριχθούν υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός, στη συνάντησή του με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Ωστόσο υπάρχουν και εκείνοι που υποστηρίζουν ότι επί της ουσίας ασκεί κοινωνική πολιτική με δανεικά από τους πολίτες.
Αναφορικά με τις παρεμβάσεις στον Ποινικό Κώδικα και στον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, το Μέγαρο Μαξίμου θέλει να βάλει τέλος στη μάστιγα της ατιμωρησίας, ειδικά για τις περιπτώσεις πλημμεληματικών καταδικών και την καθυστέρηση στην απονομή της δικαιοσύνης. Και αυτό το καταφέρνει με τις νέες ρυθμίσεις. “Επιτέλους”, αναφώνησαν πολλοί.
Σαφάρι ελέγχων κατά της αισχροκέρδειας
Τέλος, το κρισιμότερο πεδίο είναι η μάχη για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της εισαγόμενης ακρίβειας, η οποία σύμφωνα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη συνεχίζεται με αμείωτη ένταση. Ήδη, περισσότεροι από 1000 κωδικοί έχουν ενταχθεί στη πρωτοβουλία “Μόνιμη μείωση τιμής”, ενώ ενόψει των Χριστουγέννων, οι έλεγχοι για την αντιμετώπιση φαινομένων αισχροκέρδειας θα συνεχίζονται αμείωτοι από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς.
Όσον αφορά στη στάση του Ρίσι Σούνακ και την απόφαση να ακυρώσει τη συνάντησή του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο Έλληνας Πρωθυπουργός έκλεισε το θέμα κάνοντας λόγο για “ατυχές γεγονός”. Πρόσθεσε, μάλιστα, πως οι ελληνοβρετανικές σχέσεις έχουν σημαντικό ιστορικό βάρος και δεν θα επηρεαστούν από αυτό. Τέλος, ανέφερε ότι το γεγονός αυτό είχε και μια θετική πλευρά: Το δίκαιο αίτημα της Ελλάδας για την επανένωση των γλυπτών του Παρθενώνα, απέκτησε ακόμα μεγαλύτερη δημοσιότητα, όχι μόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά και στην παγκόσμια κοινή γνώμη.
Δείτε επίσης: Χατζηδάκης για φορολογικό νομοσχέδιο: «Δεν είναι οριζόντιο μέτρο η φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών»