Ως μια ημέρα με έντονη συμβολική και διπλωματική αξία περιγράφουν κυβερνητικά στελέχη τη χθεσινή, λίγες ώρες μετά την επίσημη υποβολή από την Ελλάδα του εθνικού θαλάσσιου χωροταξικού σχεδίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Το σχέδιο αυτό περιλαμβάνει τον χάρτη που απεικονίζει τα εξώτατα δυνατά όρια της ελληνικής υφαλοκρηπίδας – τα σημεία δηλαδή μέχρι τα οποία η χώρα μας μπορεί, βάσει Διεθνούς Δικαίου, να ασκήσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα.
«Η Ελλάδα ψηλώνει, επιδιώκει σχέσεις καλής γειτονίας, λέει ναι στον διάλογο χωρίς να κάνει βήμα πίσω» δήλωσε ο Γιώργος Γεραπετρίτης στον ΣΚΑΙ, τονίζοντας πως η χώρα προχωρά στην άσκηση των δικαιωμάτων της με απόλυτο σεβασμό στις διεθνείς νομικές αρχές.
Οι χάρτες που εστάλησαν στις Βρυξέλλες καταγράφουν με σαφήνεια τη σταθερή θέση της Ελλάδας ότι τα νησιά διαθέτουν πλήρη επήρεια, σε αντίθεση με τις τουρκικές αξιώσεις. Παράλληλα, επισημαίνεται ρητά η δυνατότητα της χώρας να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια, όταν και εφόσον το αποφασίσει. Η κατάθεση του φακέλου πραγματοποιήθηκε λίγες μέρες πριν λήξει η προθεσμία που είχε θέσει η Κομισιόν, μετά και την επιβολή χρηματικού προστίμου για την καθυστέρηση.
«Πολιτικά είναι ένα χαρτί. Κατοχυρώνονται οι θέσεις μας στην Ευρώπη, αποκτώντας μία ευρωπαϊκή σφραγίδα» ανέφερε πηγή από το Μέγαρο Μαξίμου, διευκρινίζοντας ωστόσο πως η οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών με γειτονικές χώρες – όπως η Τουρκία – εξακολουθεί να αποτελεί αντικείμενο διαπραγμάτευσης. «Μία οδός θα μπορούσε να επιλύσει την διαφορά μας για τις θαλάσσιες ζώνες. Το συνυποσχετικό», επανέλαβε ο Γιώργος Γεραπετρίτης στην ίδια συνέντευξη.
Αναφορικά με την καθυστέρηση στην ολοκλήρωση του σχεδίου, ο υπουργός Εξωτερικών απέδωσε την καθυστέρηση σε τεχνικές δυσκολίες, λόγω της γεωγραφικής πολυπλοκότητας της Ελλάδας και της ύπαρξης περισσότερων από 8.500 νησιών. Παράλληλα, διέψευσε κάθε σύνδεση της κατάθεσης του σχεδίου με την υπόθεση του υποθαλάσσιου καλωδίου, το οποίο όπως ανέφερε έχει «σκαλώσει».
«Οι εργασίες θα συνεχιστούν στον κατάλληλο χρόνο», υπογράμμισε ο Υπουργός, επισημαίνοντας ότι η Αθήνα επιδιώκει συνέχιση του διαλόγου με την Άγκυρα. Σχετικά με τον ρόλο των Ηνωμένων Πολιτειών στην προσέγγιση Ελλάδας-Τουρκίας ή στην επίλυση της μεταξύ τους διαφοράς, ο κ. Γεραπετρίτης υποστήριξε πως είναι προτιμότερο οι δύο χώρες να διατηρούν άμεσους διαύλους επικοινωνίας, χωρίς εξωτερικές παρεμβάσεις, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «στο ζήτημα των θαλάσσιων ζωνών, οι ΗΠΑ δεν έχουν λόγο».
Συνεδρίαση ΚΥΣΕΑ και θέμα εξοπλισμών
Μερικές ώρες μετά τις ανακοινώσεις των υπουργείων Εξωτερικών και Ενέργειας για την κατάθεση του θαλάσσιου σχεδιασμού, συνεδρίασε το ΚΥΣΕΑ, όπου ο υπουργός Εθνικής Άμυνας εισηγήθηκε την πιθανή απόκτηση μιας επιπλέον φρεγάτας Belhara – πρόταση για την οποία δεν ελήφθη απόφαση. Αντιθέτως, εγκρίθηκε ο Μακροπρόθεσμος Προγραμματισμός Αμυντικών Εξοπλισμών για την περίοδο 2025-2036.
Σε δηλώσεις του μετά τη λήξη της συνεδρίασης, ο Νίκος Δένδιας – σε μια ασυνήθιστη για τον ίδιο κίνηση – αντέδρασε στις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης περί ελλιπούς ενημέρωσης για τα εξοπλιστικά ζητήματα.
«Με ιδιαίτερη έκπληξη παρατήρησα τις τελευταίες δύο μέρες τις ανακοινώσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης ότι δεν έτυχαν ενημέρωσης ως προς το θέμα της τετάρτης φρεγάτας Belhara. Νομίζω ότι στην παρουσία μου τόσο στο Υπουργείο Εξωτερικών όσο και στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας θα μπορούσα ίσως να κατηγορηθώ και για υπερβολική ενημέρωση, όχι πάντως για μη ενημέρωση», ανέφερε χαρακτηριστικά, καλώντας τα κόμματα να αφήσουν «εκτός της υπαρξιακής τους αγωνίας τα θέματα της εθνικής άμυνας, στα οποία πρέπει να ομονοούμε».