(ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

Γιατί οι ευρωεκλογές αναδεικνύονται σε πολλαπλό στοίχημα του Κυριάκου Μητσοτάκη

Τελικά, τα μεγάλα λόγια του Κυριάκου Μητσοτάκη για τον τρόπο διεξαγωγής των ευρωεκλογών του Ιουνίου αποδείχθηκαν κούφια. Όλα παραμένουν ως έχουν, είτε λόγω έλλειψης χρόνου, είτε λόγω έλλειψης πόρων, είτε λόγω έλλειψης σχεδίου, με τη γενική αίσθηση που υπάρχει να είναι ότι τελικά οι ευρωεκλογές αναδεικνύονται σε πολλαπλό στοίχημα του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Απομένει να φανεί αν θα το κερδίσει ή θα το χάσει, με τη γενική αίσθηση που υπάρχει να είναι ότι ο μεγάλος του αντίπαλος αυτήν τη στιγμή δεν είναι ούτε το ΠΑΣΟΚ, ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά η βουβή ψήφος διαμαρτυρίας ή αν θέλετε αποδοκιμασίας, των πολιτών.

propoli

Όπως έγινε γνωστό μετά τη χθεσινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, η ευρωκάλπη θα στηθεί όπως τη ξέρουμε. Με σταυρό προτίμησης για την εκλογή των υποψηφίων και όλη τη χώρα μια ενιαία εκλογική περιφέρεια. Ο σταυρός επιλέχθηκε γιατί όπως εξήγησε ο Πρωθυπουργός τον πρώτο λόγο στην εκλογή κάθε εθνικού αντιπροσώπου, είτε μιλάμε για το εθνικό κοινοβούλιο είτε μιλάμε για την ευρωβουλή, πρέπει τελικά να τον έχει ο πολίτης και όχι ο αρχηγός κάθε παράταξης μέσω μιας λίστας προ-διορισμένων βουλευτών που ουσιαστικά θα επιλέγει ο ίδιος.

Άλλαξε σχεδιασμό στο… παρά πέντε

Αναφορικά με τη διαίρεση της επικράτειας σε εκλογικές περιφέρειες, ο ίδιος μίλησε για γόνιμο προβληματισμό, όμως παραδέχθηκε ότι στη παρούσα φάση η ενιαία περιφέρεια αποτελεί και τώρα την πιο ενδεδειγμένη λύση. Στοιχειοθέτησε, μάλιστα, την άποψή του, σημειώνοντας ότι λόγω του χαρακτήρα των ευρωεκλογών, τα κριτήρια πρέπει να είναι εθνικά και μακριά από τοπικές φωνές ή τοπικές ιδιαιτερότητες. “Κυρίαρχος στόχος η ολοένα και πιο δυνατή φωνή της πατρίδας στους ευρωπαϊκούς θεσμούς”, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σχετικά με το πολλαπλό στοίχημα που καλείται να κερδίσει, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε ως προτεραιότητα την εδραίωση της πολιτικής σταθερότητας στη χώρα, χωρίς αμφισβητήσεις που θα μπορούσαν να ναρκοθετήσουν την αναπτυξιακή της τροχιά.

Το καθήκον των πολιτών για την εκλογή των ευρωβουλευτών

Παράλληλα, ανέδειξε την ανάγκη εκλογής βουλευτών ικανών για τον ρόλο τους, άξιων εκπροσώπων στο Ευρωκοινοβούλιο, ώστε η πατρίδα μας να έχει μόνο οφέλη σε όλα τα επίπεδα. Και εννοεί από το μεταναστευτικό μέχρι το Ταμείο Ανάκαμψης και από τις αμυντικές της συμμαχίες, μέχρι την διεκδίκηση σημαντικών πρόσθετων πόρων από τα ευρωπαϊκά ταμεία.

Τέλος, η απλοποίηση της εκλογικής διαδικασίας με καθιέρωση της επιστολικής ψήφου είναι ένα μεγάλο στοίχημα. Και αυτό γιατί θα είναι η πρώτη φορά που θα δοκιμαστεί αυτό το καινούριο σύστημα, έτσι ώστε να ακούγεται όσο το δυνατόν πιο δυνατά η φωνή της κοινωνίας.

Δείτε επίσης: Επιστολική ψήφος: Βήμα βήμα όλη η διαδικασία – Όλα όσα πρέπει να ξέρετε

Loading