Η διπλωματία του κατευνασμού δεν αποδίδει στο εξωτερικό και δεν πείθει στο εσωτερικό
Συνάντηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο Προεδρικό Μέγαρο στην Άγκυρα, Δευτέρα 13 Μαΐου 2024. (ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI)

Η διπλωματία του κατευνασμού δεν αποδίδει στο εξωτερικό και δεν πείθει στο εσωτερικό

Η εποχή που οι “γραμμές” του Μεγάρου Μαξίμου ήταν στιβαρές, ενιαίες και περνούσαν άνετα στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης έχουν παρέλθει ανεπιστρεπτί.

Τα… χρόνια του… μέλιτος έχουν περάσει προ πολλού και η κριτική που ασκείται είναι έντονη και δικαιολογημένη, αφού η κυβέρνηση επενδύει στην επικοινωνία και όχι στην ουσία. Αυτό αποδείχθηκε περίτρανα στη χθεσινή επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Άγκυρα, όπου αποδείχθηκε ότι η διπλωματία του κατευνασμού δεν αποδίδει στο εξωτερικό και έπαψε να πείθει στο εσωτερικό.

Δεν αποδίδει εκτός συνόρων γιατί η Ελλάδα υποχωρεί σε όλα τα ζητήματα που της τίθενται. Παριστάνει ότι κάνει δυο βήματα μπροστά και ορθώνει ανάστημα, αλλά στην πράξη υποχωρεί τρία βήματα και λουφάζει διπλωματικά. Και μην ισχυριστεί κανείς ότι ο Πρωθυπουργός έκανε τον Ταγίπ Ερντογάν να νιώσει άβολα όταν του υπενθύμισε ότι η μειονότητα στη Θράκη είναι μουσουλμανική (άρα θρησκευτική) και όχι “τουρκική” (άρα εθνική), όπως ανέφερε ο Τούρκος Πρόεδρος. Εκτός και αν αυτό που είδαμε χθες στους δέκτες μας ήταν μια κακοσκηνοθετημένη παράσταση, στη διάρκεια της οποίας οι δυο πρωταγωνιστές έμειναν πιστοί στο σενάριο, αλλά η απόδοση τους κινήθηκε σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα.

Πέραν του εξωτερικού, η διπλωματία του κατευνασμού δεν αποδίδει ούτε στο εσωτερικό, αφού η εικόνα του “αγέρωχου” Έλληνα Πρωθυπουργού που “υπερασπίζεται με θέρμη τα εθνικά συμφέροντα” και βάζει κόκκινες γραμμές στην Τουρκία, έχει θολώσει. Όχι άδικα, αφού ναι μεν καταγράφεται περίοδος νηνεμίας στα ελληνοτουρκικά, αλλά η απόσταση που χωρίζει Ελλάδα και Τουρκία παραμένει μεγάλη. Καλά και χρήσιμα τα μνημόνια συνεργασίας στους τομείς της υγείας και της πολιτικής προστασίας, αλλά οι ουσιαστικές διαφορές παραμένουν, με τον διάλογο και τη θετική ατζέντα να δίνουν τη θέση τους στην αμοιβαία καχυποψία και τη έντονη απουσία εμπιστοσύνης ανάμεσα στα δυο μέρη.

Ασφαλώς οι πόρτες του διαλόγου πρέπει να είναι πάντα ανοιχτές. Και ασφαλώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επισκεφθεί ξανά την Άγκυρα έως το τέλος του 2024 για τη συνεδρίαση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας των δυο χωρών που είχε γίνει πέρυσι στην Αθήνα, όμως η ουσία είναι και παραμένει ότι Ελλάδα και Τουρκία έχουν κηρύξει “ανακωχή” μέχρι το τέλος του καλοκαιριού για να περάσουν αλώβητες το καλοκαίρι και να μην πληγεί ο τουρισμός του. Όσον αφορά στα σοβαρά θέματα, εκεί οι εξελίξεις θα τρέξουν από Σεπτέμβριο. Μέχρι τότε, υπομονή…

Loading

Play