Η Τζόρτζια Μελόνι αντιμετωπίζει έντονες πιέσεις από κράτη-μέλη της ΕΕ να λάβει σαφή θέση στον εμπορικό πόλεμο μεταξύ ΗΠΑ και Ευρώπης, καθώς η Ιταλία ενδέχεται να εμποδίσει τις επιδιώξεις ορισμένων ισχυρών ευρωπαϊκών χωρών για σφοδρή αντίδραση στους αμερικανικούς δασμούς.
Όπως αναφέρουν οι Financial Times, η Ιταλίδα πρωθυπουργός αντιτίθεται στη χρήση του «εμπορικού μπαζούκα» της ΕΕ, του εργαλείου προστασίας κατά του προστατευτισμού. Στο ίδιο δημοσίευμα, αναφέρεται ότι η Ελλάδα συγκαταλέγεται μεταξύ των χωρών που μοιράζονται την ίδια άποψη.
BREAKING 🚨 Italy’s Prime Minister Giorgia Meloni said tariffs are not the end of the world and Giorgia stresses the EU not to do any retaliatory Tariffs
— MAGA Voice (@MAGAVoice) April 4, 2025
Italy’s Prime Minister is 100% right 🔥 pic.twitter.com/q97l8XHnvP
Η Μελόνι, η οποία διατηρεί καλές σχέσεις με τον Ντόναλντ Τραμπ, αντιστέκεται στις πιέσεις από το Παρίσι και το Βερολίνο για την κλιμάκωση της απάντησης της ΕΕ στους 20% δασμούς που επέβαλε ο Αμερικανός πρόεδρος στα ευρωπαϊκά προϊόντα που εξάγονται στις ΗΠΑ.
Η Γαλλία και η Γερμανία είναι ανάμεσα στις χώρες που προτρέπουν την Κομισιόν να στοχεύσει τις αμερικανικές εξαγωγές υπηρεσιών, όπως η τεχνολογία, ως απάντηση στα μέτρα του Τραμπ, τα οποία εκτιμάται ότι θα πλήξουν το 70% των ευρωπαϊκών εξαγωγών (380 δισ. ευρώ).
Σε συνάντηση των πρεσβευτών την Πέμπτη, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ισπανία και το Βέλγιο ανέφεραν ότι η ΕΕ πρέπει να είναι έτοιμη να χρησιμοποιήσει για πρώτη φορά το «εμπορικό μπαζούκα» της, δηλαδή το εργαλείο προστασίας από τον οικονομικό εξαναγκασμό (ACI), σύμφωνα με δύο διπλωμάτες της ΕΕ που μίλησαν στους Financial Times.
Όμως, η χρήση αυτού του εργαλείου θα μπορούσε να μπλοκαριστεί από μία μειοψηφία. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, στο «στρατόπεδο» του όχι, εκτός από την Ιταλία, είναι η Ελλάδα, η Ρουμανία και η Ουγγαρία. Η Ιρλανδία έχει αντιταχθεί δημοσίως στη χρήση του ACI- που συμφωνήθηκε το 2023- ενόψει της συνάντησης των υπουργών Εμπορίου της ΕΕ στο Λουξεμβούργο τη Δευτέρα.
Το εργαλείο κατά του οικονομικού εξαναγκασμού επιτρέπει αντίποινα όπως ανάκληση της προστασίας των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας ή την εμπορική εκμετάλλευσή τους για παράδειγμα μέσω λήψης λογισμικού ή υπηρεσιών streaming.
Επίσης, οι Βρυξέλλες θα μπορούσαν να μπλοκάρουν τις άμεσες ξένες επενδύσεις ή να περιορίσουν την πρόσβαση στην αγορά για τραπεζικούς, ασφαλιστικούς και άλλους ομίλους χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών.
Η αντίδραση της Μελόνι
«Κάποια στιγμή, θα πρέπει να διαλέξει πλευρά. Συζητιούνται πολύ οι υπηρεσίες ως το επόμενο βήμα», είπε ο ένας από τους διπλωμάτες, αναφερόμενος στη Μελόνι.
Την προηγούμενη εβδομάδα η Ιταλίδα πρωθυπουργός δήλωσε στους FT ότι είναι «παιδιάστικο» και «επιφανειακό» να λέει κάποιος ότι πρέπει να διαλέξει ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Ευρώπη, ενώ επέμεινε ότι θα προστατεύσει τα συμφέροντα της Ιταλίας.
Αυτή την εβδομάδα, η Μελόνι επέκρινε τους δασμούς που επέβαλε ο Τραμπ στην ΕΕ, κάνοντας λόγο για «λανθασμένη απόφαση». Όμως, ζήτησε να επικρατήσει ηρεμία και να γίνουν ειλικρινείς διαπραγματεύσεις, προειδοποιώντας ότι η κλιμάκωση απειλεί να βλάψει περαιτέρω τις ευρωπαϊκές οικονομίες.
«Δεν είμαι πεπεισμένη ότι η καλύτερη επιλογή είναι να απαντήσουμε στους δασμούς με άλλους δασμούς», δήλωσε η Μελόνι στη Rai την Πέμπτη. Υπογράμμισε ότι η Ιταλία θέλει οι δασμοί «να αφαιρεθούν, όχι να πολλαπλασιαστούν».
Μιλώντας στο υπουργικό συμβούλιό της απόψε, η Μελόνι είπε ότι η ΕΕ πρέπει να χρησιμοποιήσει το σοκ από τα μέτρα του Τραμπ ως ευκαιρία για να αντιμετωπίσει «τους δασμούς που έχουμε επιβάλει στους εαυτούς μας», ιδιαίτερα εγκαταλείποντας «ιδεολογικούς» πράσινους κανόνες, περιορίζοντας «ασφυκτικούς» κανονισμούς και δίνοντας ώθηση «στην επιτάχυνση της ενιαίας αγοράς».
«Με τα αντίποινα θα δώσουμε τεράστιο πλεονέκτημα στον Τραμπ»
Όμως, σύμφωνα με τις πηγές των FT, αν δεν σημειωθεί πρόοδος στις διαπραγματεύσεις τις επόμενες εβδομάδες, θα ζητηθεί από τη Μελόνι να στηρίξει τα αντίποινα.
Η ανησυχία της Μελόνι για τον εμπορικό πόλεμο αντικατοπτρίζει την άποψη μεταξύ επιχειρηματικών κύκλων στην Ιταλία, που ακόμα βλέπουν τις ΗΠΑ ως σύμμαχο, φίλο, αλλά και ως τη δεύτερη μεγαλύτερη αγορά για τις εξαγωγές της χώρας.
«Σε αυτή την περίπτωση, υπάρχει μία χώρα που αυτοτραυματίζεται σε τεράστια κλίμακα. Τι κάνεις αν ένας φίλος αυτοτραυματίζεται, ακόμα κι αν σου προκαλεί κι εσένα κάποιο κακό; Του λες “μην το κάνεις αυτό”… Αλλά ας μείνουμε ψύχραιμοι. Μην ξεκινάμε πολέμους», δήλωσε ο Μάρκο Σιμόνι, ο οποίος έχει διατελέσει οικονομικός σύμβουλος δύο πρώην κεντροδεξιών Ιταλών πρωθυπουργών.
Ο Σιμόνι εκτίμησε ότι οι καταστροφικές συνέπειες των δασμών στην αμερικανική οικονομία- συμπεριλαμβανομένων χρεοκοπιών και απωλειών θέσεων εργασίας- θα προκαλέσουν ισχυρή εγχώρια πίεση για υποχώρηση. «Περιμένετε έξι μήνες. Οι ΗΠΑ θα είναι σε ύφεση και οι αμερικανικές εταιρείες θα ικετεύουν την κυβέρνηση να άρει τους δασμούς», συμπλήρωσε.
Αν οι χώρες προχωρήσουν σε αντίποινα «θα δώσουμε τεράστιο πλεονέκτημα στον Τραμπ. Όταν η ύφεση θα πλήξει την Αμερική, θα πει στο εκλογικό σώμα ότι αυτό συμβαίνει εξαιτίας των αντιποίνων».
Η απάντηση της Κομισιόν
Πριν από τις ανακοινώσεις αυτής της εβδομάδας, ο Τραμπ είχε επιβάλει δασμούς 25% στον χάλυβα, το αλουμίνιο και τα εισαγόμενα αυτοκίνητα. Η Κομισιόν έχει αναφέρει ότι θα απαντήσει στους δασμούς στον χάλυβα βάζοντας στο στόχαστρο αμερικανικές εξαγωγές ύψους έως 26 εκατ. ευρώ. Η Ιρλανδία, η Γαλλία και η Ιταλία έχουν ζητήσει να βγει το μπέρμπον από τη λίστα των προϊόντων που θα μπουν στο στόχαστρο.
Η Κομισιόν θα στείλει στις χώρες- μέλη τη Δευτέρα την τελική λίστα των αντιποίνων- που είναι διαχωρισμένη από μια χρήση του εργαλείου κατά του οικονομικού εξαναγκασμού. Η ψηφοφορία αναμένεται να γίνει στις 9 Απριλίου και αν εγκριθούν θα θεσμοθετηθούν στις 15 Απριλίου και θα τεθούν σε ισχύ στις 15 Μαΐου.
Μετά τους σαρωτικούς νέους δασμούς του Αμερικανού προέδρου, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε ότι η ΕΕ ετοιμάζει περαιτέρω αντίποινα, αλλά είναι έτοιμη να διαπραγματευτεί για την αφαίρεση των όποιων εναπομεινάντων φραγμών στο διατλαντικό εμπόριο. Κάτι που δεν μπορεί να γίνει μονομερώς, όπως σημείωσαν αξιωματούχοι της ΕΕ.
Η Ένωση θα πρέπει να πλήξει την εξαγωγή αμερικανικών υπηρεσιών για να έχει πλεονέκτημα, επεσήμανε ο Καρλ Φάλκενμπεργκ, πρώην υψηλόβαθμος αξιωματούχος της ΕΕ για το εμπόριο και πλέον σύμβουλος της Shearwater. «Πρέπει να βάλεις στο στόχαστρο τις υπηρεσίες, όπου μπορείς να κάνεις μέγιστη ζημιά… Μπορείς να διαπραγματευτείς για τα αμερικανικά μέτρα μόνο όταν έχεις δικά σου μέτρα για διαπραγμάτευση», τόνισε.
Πηγή: dnews.gr