ΙΝΚΑ: Κάλεσμα για μποϊκοτάζ στις 19 Φεβρουαρίου – «Ούτε ένα ευρώ στην αγορά»

ΙΝΚΑ: Κάλεσμα για μποϊκοτάζ στις 19 Φεβρουαρίου – «Ούτε ένα ευρώ στην αγορά»

Η Γενική Ομοσπονδία Καταναλωτών Ελλάδας (ΙΝΚΑ) καλεί τους πολίτες σε μαζική αποχή από κάθε οικονομική συναλλαγή στις 19 Φεβρουαρίου 2025, ως αντίδραση στην ακρίβεια και την αισχροκέρδεια.

Με το σύνθημα «Να μην ξοδέψουμε ούτε ένα ευρώ», το ΙΝΚΑ καλεί τους καταναλωτές να απέχουν από αγορές, πληρωμές σε τράπεζες, λογαριασμούς κοινής ωφέλειας, καύσιμα, εστίαση και οποιαδήποτε άλλη οικονομική δραστηριότητα.

«Ας στείλουμε το μήνυμα ότι οι πολίτες έχουν τη δύναμη. Φτάνει πια η κοροϊδία, η αισχροκέρδεια και η κερδοσκοπία εις βάρος μας. Δεν αντέχουμε άλλο να μην τα βγάζουμε πέρα, να ξεμένουμε από χρήματα πριν καν τελειώσει ο μήνας. Στις 19 Φεβρουαρίου, δείχνουμε τη δύναμή μας!» αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση.

Η «επανάσταση του καλαθιού» σαρώνει τα Βαλκάνια

Η Κροατία φαίνεται να βρίσκεται στο επίκεντρο του κινήματος που τα τελευταία 24ωρα ταράζει την οικονομική επικαιρότητα στα Βαλκάνια. Όλα ξεκίνησαν από μια πρωτοβουλία που πήρε «φωτιά» μέσω των social media, όταν η σελίδα «Halo Inspektore» κάλεσε τους πολίτες να σταματήσουν τις αγορές τους για να εκφράσουν τη δυσαρέσκειά τους για τις υπερβολικά υψηλές τιμές προϊόντων και υπηρεσιών.

Η απήχηση ήταν τεράστια: την ημέρα του μποϊκοτάζ οι πωλήσεις μειώθηκαν κατά 53%, ενώ τα συνολικά έσοδα της λιανικής σημείωσαν πτώση 44% σε σχέση με την αντίστοιχη μέρα της προηγούμενης εβδομάδας. Μπροστά στη λαϊκή οργή, μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ υποχρεώθηκαν να προχωρήσουν σε μειώσεις ή «πάγωμα» τιμών σε εκατοντάδες προϊόντα, αλλά οι καταναλωτές δεν φαίνεται να υποχωρούν, καθώς οι τιμές σε βασικά αγαθά παραμένουν έως 130% υψηλότερες από εκείνες άλλων ευρωπαϊκών χωρών.
Το κύμα διαμαρτυρίας επεκτείνεται στα Βαλκάνια

Το παράδειγμα της Κροατίας ακολούθησαν σύντομα και άλλες χώρες της περιοχής.

✅ Σερβία: Η Ένωση για την Προστασία των Καταναλωτών «Efektiva» κάλεσε σε μποϊκοτάζ πέντε μεγάλων αλυσίδων λιανικής, καταγγέλλοντας αισχροκέρδεια.
✅ Σλοβενία: Η Ένωση Καταναλωτών αποκάλυψε ότι το κόστος βασικών ειδών διατροφής αυξήθηκε κατά 44% την τελευταία δεκαετία.
✅ Βόρεια Μακεδονία: Οι αλυσίδες σούπερ μάρκετ υποχρεώθηκαν να μειώσουν τιμές σε βασικά προϊόντα.
✅ Βοσνία & Ερζεγοβίνη: Οι καταναλωτές βρίσκονται σε αναβρασμό, καθώς οι τιμές στα ράφια είναι υψηλότερες ακόμα και από αυτές της Γερμανίας, παρά τους χαμηλότερους μισθούς.
✅ Μαυροβούνιο: Η κυβέρνηση στηρίζει δημόσια το μποϊκοτάζ, ενώ οι επιχειρήσεις προσπαθούν να το ανακόψουν με προσωρινές μειώσεις τιμών.
✅ Ρουμανία: Το μποϊκοτάζ έχει αποκτήσει πολιτική διάσταση, με την ακροδεξιά να προσπαθεί να εκμεταλλευτεί την οργή του κόσμου.

Loading

Play