Και τώρα η ακρίβεια… απαντά το Μέγαρο Μαξίμου
(ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)

Και τώρα η ακρίβεια… απαντά το Μέγαρο Μαξίμου

Και τώρα η ακρίβεια… Αυτό είναι το μότο που ακούει κανείς στο Μέγαρο Μαξίμου από τη στιγμή που έκλεισε το μέτωπο για το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών.

Η αντιμετώπιση του πληθωρισμού είναι πρώτη κυβερνητική προτεραιότητα και δεν μπορεί να γίνει διαφορετικά, αφού είναι το νούμερο ένα πρόβλημα των πολιτών. Αυτή είναι μια συνθήκη που μετράει διαφορετικά στο πολιτικό κριτήριο μιας κυβέρνησης, ιδίως όταν σε λιγότερο από 100 ημέρες θα στηθούν οι κάλπες των ευρωεκλογών.

“Έχουμε μία αποκλιμάκωση του πληθωρισμού, όμως δεν μπορούμε να παραγνωρίσουμε ότι οι τιμές σήμερα είναι πολύ υψηλότερες από εκεί που ήταν πριν από τρία χρόνια” ομολόγησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σε πρόσφατη δημόσια τοποθέτησή του. Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι πρέπει να πιέσει “περισσότερο την αγορά και τον ανταγωνισμό, για να μειωθούν οι τιμές μέσα από ένα πλαίσιο στοχευμένων παρεμβάσεων που ήδη πιστεύω ότι αρχίζουν και αποδίδουν”.

Φυσικά, οι συνεχείς έλεγχοι στην αγορά και τα πρόστιμα που έχουν επιβληθεί, τα οποία ξεπερνούν τα 12 εκατομμύρια ευρώ, δεν αρκούν για να γιατρέψουν την πληγή που είναι ανοιχτή στην τσέπη και τους προϋπολογισμούς οικογενειών και επιχειρήσεων. Η ακρίβεια είναι παρούσα, κάνει ζημιά στην καθημερινότητα και στοιχίζει πολιτικά, παρά την προσπάθεια του Μεγάρου Μαξίμου να πείσει ότι τα χειρότερα είναι πίσω μας. Και εδώ μπαίνει η παράμετρος “διαχείριση” του ζητήματος. Γιατί το ζητούμενο δεν είναι μόνο η αντιμετώπιση της ακρίβειας, αλλά και η ενίσχυση της αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών.

Προς αυτήν την κατεύθυνση η Κυβέρνηση έχει αναλάβει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες. “Επιμένουμε πολύ και το γνωρίζουν πολύ καλά και οι εταιρείες ότι θα είμαστε αμείλικτοι ως προς την επιβολή προστίμων”, τόνισε χαρακτηριστικά ο Πρωθυπουργός. Την ίδια ώρα συνεχίζονται οι παρεμβάσεις στον τρόπο καθορισμού των τιμών στο ράφι και στις επιπτώσεις που θα έχουν τα σούπερ μάρκετ αλλά και οι παραγωγοί εάν αυξάνουν τις τιμές τους, με ποινή τον αποκλεισμό τους από προωθητικές ενέργειες.

Επίσης, πρωτοβουλίες όπως η “μόνιμη μείωση τιμής 5%” και το “Καλάθι του Νοικοκυριού” ήρθαν για να μείνουν, φιλοδοξώντας να δημιουργήσουν προστιθέμενη πολιτική και οικονομική αξία στη σταθερή και διατηρήσιμη αύξηση των μισθών και του διαθέσιμου εισοδήματος. Γιατί, είναι μια πραγματικότητα ότι ο κατώτατος μισθός έχει αυξηθεί κατά 20%, από το 2019. Αλλά αυτό δεν φαίνεται στο μηνιαίο έσοδο καθώς εξανεμίζεται λόγω της ακρίβειας, παρά το γεγονός ότι οι περισσότεροι Έλληνες βρίσκονται σήμερα στη ζώνη των μισθωτών μεταξύ 1.000 και 3.000 ευρώ και λιγότερους κατ΄ αναλογία συμπολίτες μας, στον κατώτατο μισθό.

Δείτε επίσης: «Πολεμικό» το κλίμα στον ΣΥΡΙΖΑ – Σήμερα συνεδριάζει εκ νέου η Πολιτική Γραμματεία

Loading

Play