“Κόκκινος συναγερμός” έχει σημάνει στο Μέγαρο Μαξίμου για τις κινητοποιήσεις φοιτητών και αγροτών σε όλη τη χώρα. Το ζητούμενο για τους στενούς επιτελείς του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι να μην θολώσει η κυβερνητική εικόνα και γι’ αυτό ξεκινά η επιχείρηση “απαξίωση”, ώστε τόσο οι φοιτητές όσο και οι αγρότες να περάσουν στη συνείδηση της κοινής γνώμης ως “μειοψηφίες” που αντιδρούν επί θίγονται τα συμφέροντά τους.
Στη λογική αυτή, συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη ξεχύθηκαν χθες στα δημοσιογραφικά πηγαδάκια περιγράφοντας όσους συμμετείχαν στη φοιτητικά συλλαλητήρια και προχωρούν σε καταλήψεις ως “μειοψηφίες” που αντιδρούν στην επικείμενη νομοθέτηση της Κυβέρνησης για τη λειτουργία μη κρατικών ιδρυμάτων ανώτατης εκπαίδευσης στην Ελλάδα. Μάλιστα, σημείωναν πως το γεγονός ότι προχωρούν σε καταλήψεις πανεπιστημίων θέτει σε κίνδυνο την εξεταστική περίοδο για εκατοντάδες φοιτητές.
Συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη σημείωσαν χαρακτηριστικά πως “η Κυβέρνηση προχωρά σε μια εμβληματική μεταρρύθμιση τόσο για το δημόσιο πανεπιστήμιο, όσο και για την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, ως παραρτήματα ξένων πανεπιστημίων, στη χώρα μας – Μια μεταρρύθμιση που σύντομα θα είναι νόμος του κράτους, καθώς αναμένεται να ψηφιστεί μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου”.
Στο επίκεντρο οι “αιώνιοι” φοιτητές
Για το θέμα πήρε θέση και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, μιλώντας για αντίθεση δυο εικόνων. “Από τη μία η συντριπτική πλειοψηφία των φοιτητών, των καθηγητών, η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών που θέλει, επιτέλους, να κάνουμε ένα βήμα στο μέλλον και να σταματήσει η χώρα μας να είναι η κακή εξαίρεση, σχεδόν όλου του κόσμου. Αναφέρομαι στο ζήτημα των μη κρατικών πανεπιστημίων, αλλά και την ουσιαστική ενίσχυση των πανεπιστημίων, η οποία έχει ήδη ξεκινήσει από το 2019, με περισσότερη χρηματοδότηση, με σημαντικά νομοθετήματα.
Υπάρχουν, όμως, και αυτές οι θλιβερές μειοψηφίες, που γίνονται όλο και πιο μικρές μειοψηφίες, στις οποίες αυτό που έχουμε να πούμε είναι ότι είναι προς το συμφέρον τους, όπως και για όλους τους φοιτητές -αν και κάποιοι εξ αυτών δεν είναι πλέον φοιτητές- που συμμετέχουν σε αυτές όλες τις κινητοποιήσεις, οι οποίοι αντιδρούν μόνο και μόνο γιατί αντιδρούν στα πάντα και θέλουν να μείνουμε πίσω”.
Όσον αφορά τις φοιτητικές κινητοποιήσεις, πρόθεση της Κυβέρνησης είναι να διασφαλιστούν τα συμφέροντα των φοιτητών και οι εξεταστικές. Γι’ αυτό, σημειώνουν οι ίδιες πηγές, “δίνουμε ένα σημαντικό θεσμικό οπλοστάσιο στα πανεπιστήμια, για να διασφαλιστεί η διενέργεια της Εξεταστικής σε κάθε πανεπιστημιακό ίδρυμα. Είναι δεδομένο ότι όπου κληθούν οι Αρχές, από τις πρυτανικές αρχές, ο νόμος θα επιβληθεί. “Κανείς δεν είναι πάνω από το νόμο”, υπογράμμισε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος”.
Έτσι, ο αρμόδιος υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού Κυριάκος Πιερρακάκης έστειλε ερμηνευτική εγκύκλιο με την οποία υπογραμμίζει ότι με βάση το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο οι εξετάσεις των πανεπιστημίων μπορούν να γίνουν ψηφιακά. Επίσης ζήτησε έκτακτη σύγκληση της Συνόδου των Πρυτάνεων τη Δευτέρα μέσω τηλεδιάσκεψης αναφορικά με τη διεξαγωγή της εκπαιδευτικής διαδικασίας στα πανεπιστήμια. “Η Ελλάδα προχωράει μπροστά, η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη αυτήν την απόφαση έχει πάρει και νομίζω έχει τη στήριξη της συντριπτικής πλειοψηφίας της ελληνικής κοινωνίας”, επεσήμανε χαρακτηριστικά ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης.
Δείτε επίσης: Εκατό χιλιάδες Έλληνες για να πάρουν το Ozempic “βαφτίστηκαν” διαβητικοί το 2023