Κορονοϊός: Θετικά τα αποτελέσματα της χορήγησης κολχικίνης σε ασθενείς

Κορονοϊός: Θετικά τα αποτελέσματα της χορήγησης κολχικίνης σε ασθενείς

Η ιδέα για τη χορήγηση κολχικίνης σε ασθενείς με COVID-19 ξεκίνησε στην Ιατρική Σχολή Αθηνών και έπειτα ακολούθησαν το παράδειγμα και άλλες χώρες

Δημοσιεύθηκε σήμερα η μελέτη χορήγησης κολχικίνης σε εξωνοσοκομειακούς ασθενείς (μελέτη COLCORONA) στο διεθνές περιοδικό THE LANCET. Σύμφωνα με τα δημοσιευμένα αποτελέσματα της μελέτης, η χορήγηση κολχικίνης σε ασθενείς που έπασχαν από κορονοϊό με θετικό μοριακό τέστ οι οποίοι δεν νοσηλεύονταν σε νοσοκομεία αλλά παρέμεναν σπίτι τους, είχε σαν αποτέλεσμα να μειωθούν σημαντικά κατά 25% οι θάνατοι ή οι νοσηλείες σε νοσοκομείο. Στο σύνολο του πληθυσμού της μελέτης, που περιλαμβάνονταν και ασθενείς χωρίς θετικό μοριακό τεστ διάγνωσης, η επίδραση της χορήγησης κολχικίνης δεν ήταν στατιστικά σημαντική.

Η χορήγηση κολχικίνης σε ασθενείς με COVID-19 πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα (μελέτη GRECCO) ενώ ακολούθησαν στη συνέχεια και άλλες χώρες της Ευρώπης και της Αμερικής. Στη μελέτη GRECCO-19 συμμετείχαν Έλληνες επιστήμονες με επικεφαλής τον Καθηγητή Καρδιολογίας Σπύρο Δευτεραίο.

Ο Αντιπρόεδρος της Ιατρικής Σχολής Αθηνών Καθηγητής Γεράσιμος Σιάσος δήλωσε: «Είναι ενθαρρυντικά τα αποτελέσματα της COLCORONA καθώς προσφέρεται μία επιλογή στους ασθενείς με θετικό μοριακό τεστ που δεν νοσηλεύονται με ένα φθηνό φάρμακο, ειδικά σε όσους είναι υψηλού κινδύνου για επιπλοκές. Στην Ελλάδα οι επιτροπή των εμπειρογνωμόνων έχει ήδη προχωρήσει στις σχετικές οδηγίες για τη χορήγηση κολχικίνης. Φυσικά θα πρέπει να σχολιάσουμε ότι η ιδέα για τη χορήγηση κολχικίνης σε ασθενείς με COVID-19 ξεκίνησε στην Ιατρική Σχολή Αθηνών με τη συμμετοχή πολλών καταξιωμένων συναδέλφων».

Τι είναι η κολχικίνη

Η Κολχικίνη είναι ένα αρχαίο φάρμακο που προέρχεται από το φυτό Κρόκος Φθινοπωρινός (Colchicum autumnale). Έχει γνωστή αντιφλεγμονώδη δράση (δηλαδή μειώνει το φλεγμονώδες φορτίο είτε τοπικά είτε γενικευμένα στο ανθρώπινο σώμα) και η κύρια χρήση της σήμερα είναι στην ουρική αρθρίτιδα και στην οξεία και υποτροπιάζουσα περικαρδίτιδα. Παλαιότερα έχει δοκιμαστεί με θετικά αποτελέσματα στον οικογενή Μεσογειακό πυρετό και σε αυτοάνοσες παθήσεις όπως η νόσος του Behcet’s.  Τέλος πειραματικά με ενθαρρυντικά αποτελέσματα δοκιμαστικά και στο οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου.

Γιατί χρησιμοποιείται κατά της λοίμωξης του Κορονοϊού

Η εκτεταμένη φλεγμονή αποτελεί επίσης κύριο χαρακτηριστικό της μέτριας έως σοβαρής νόσου από Covid-19. Μέτρια σοβαρότητας θεωρείται η λοίμωξη που προκαλεί πυρετό, αναπνευστική δυσκολία και πνευμονία, ενώ σοβαρή όταν, πέρα από τα προηγούμενα, υπάρχει σοβαρή έλλειψη οξυγόνου στον ασθενή (κορεσμός κάτω από 92%). Βασιζόμενοι λοιπόν σε αυτές στις προαναφερθείσες ιδιότητες της κολχικίνης, ερευνητές τόσο από την Ελλάδα με την μελέτη GRECCO-19 (κύριος ερευνητής καθηγητής Δευτεραίος) όσο και από το εξωτερικό καναδική μελέτη COLCORONA δοκίμασαν να την εφαρμόσουν επιπρόσθετα της κλασικής αγωγής σε ασθενείς με λοίμωξη από Covid-19.  Οι ερευνητές, δοκίμασαν την κολχικίνη σε ασθενείς, από τους οποίους οι μισοί έκαναν τη συνήθη θεραπεία με προσθήκη του εν λόγω φαρμάκου, ενώ οι υπόλοιποι τη συνήθη θεραπεία με προσθήκη εικονικού φαρμάκου (placebo). Η καναδική αυτή μελέτη έδειξε ότι η χορήγηση κολχικίνης σε ασθενείς Covid-19 μείωσε κατά 44% την θνητότητα, 25% τη νοσηλεία και 50% την ανάγκη διασωλήνωσης.

Δείτε επίσης: Facebook: Δεν θα απαγορεύει πλέον τις θεωρίες, βάσει των οποίων ο κορονοϊός προήλθε από ένα εργαστήριο

Loading

Play