«Ο ΔΕΣΦΑ παραμένει ακλόνητος στη θέση του να μη συνδιαλέγεται με κυβερνοεγκληματίες» αναφέρεται στην ανακοίνωση του Οργανισμού.
Οι χάκερ ανήρτησαν στο dark web την Παρασκευή μεγάλο μέρος εγγράφων που έκλεψαν από τον ΔΕΣΦΑ.
Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, πίσω από την κυβερνοεπίθεση φαίνεται πως βρίσκεται η ομάδα ransomware Ragnar Locker που ξεκίνησε να λειτουργεί πριν από δύο χρόνια και ήδη έχει στο ενεργητικό της πολυάριθμες επιθέσεις υψηλού προφίλ μέσα στο 2021. Μάλιστα, σε πρόσφατη έκθεση του FBI η ομάδα hacking συνδέεται με 52 εισβολές σε κρίσιμες υποδομές των ΗΠΑ.
Η ομάδα δεν έχει γνωστοποιήσει ακόμη τον σκοπό της εν λόγω κυβερνοεπίθεσης ή αν αποσκοπεί στην απόσταση χρηματικού ποσού. Ωστόσο, οι χάκερ ενημέρωσαν τον οργανισμό ότι έχουν βρει πολλαπλές ευπάθειες ασφαλείας στα συστήματα του ΔΕΣΦΑ, πιθανότατα ως μέρος της απόπειρας εκβιασμού τους, χωρίς να έχουν λάβει κάποια απάντηση.
Η ανακοίνωση του ΔΕΣΦΑ για την κυβερνοεπίθεση
«O ΔΕΣΦΑ δέχθηκε κυβερνοεπίθεση σε μέρος της υποδομής πληροφορικής του από κυβερνοεγκληματίες που προσπάθησαν να έχουν παράνομη πρόσβαση σε ηλεκτρονικά αρχεία και με επιβεβαιωμένη επίπτωση στη διαθεσιμότητα ορισμένων συστημάτων και πιθανή διαρροή αριθμού αρχείων και δεδομένων. Καταφέραμε να διασφαλίσουμε και να συνεχίσουμε τη λειτουργία του Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΕΣΦΑ) με ασφαλή και αξιόπιστο τρόπο. Η διαχείριση του ΕΣΦΑ συνεχίζει να λειτουργεί ομαλά και ο ΔΕΣΦΑ συνεχίζει να προμηθεύει με φυσικό αέριο όλα τα σημεία εισόδου και εξόδου της χώρας με ασφάλεια και επάρκεια», αναφέρει αρχικά ο Διαχειριστής Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου.
Διερευνούμε τα βαθύτερα αίτια της επίθεσης και έχουμε κινητοποιήσει ομάδες τεχνικών κι εξειδικευμένων εμπειρογνωμόνων για να μας βοηθήσουν σε αυτό το θέμα, καθώς και στην ανάκτηση των συστημάτων στην κανονική λειτουργία, το συντομότερο δυνατό. Για την προστασία των πελατών και των συνεργατών μας, απενεργοποιήσαμε προληπτικά τις περισσότερες από τις υπηρεσίες πληροφορικής μας. Επαναφέρουμε σταδιακά τα πληροφοριακά και λειτουργικά συστήματά μας.
Έχουμε ήδη ενημερώσει όλες τις αρμόδιες αρχές και οργανισμούς και συνεχίζουμε να συνεργαζόμαστε στενά με το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, την Αρχή Προστασίας Δεδομένων, τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της ΕΛ.ΑΣ., το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας (ΓΕΕΘΑ) καθώς και με το Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας και τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας για την επίλυση του ζητήματος και την ελαχιστοποίηση τυχόν πιθανών επιπτώσεων.
Ο ΔΕΣΦΑ παραμένει ακλόνητος στη θέση του να μη συνδιαλέγεται με κυβερνοεγκληματίες».
Δείτε επίσης: Μυλοπόταμος – Βίντεο ντοκουμέντο: Καρέ καρέ η στιγμή της επίθεσης στους Γερμανούς τουρίστες