Λευκός καπνός στο Ντουμπάι – Έρχεται το τέλος της εποχής του πετρελαίου

Λευκός καπνός στο Ντουμπάι – Έρχεται το τέλος της εποχής του πετρελαίου

Η συμφωνία επετεύχθη στο Ντουμπάι μετά από δύο εβδομάδες σκληρών διαπραγματεύσεων – Οι παγκόσμιες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου θα κορυφωθούν πιθανότατα πριν από το 2025

Ομόφωνη απόφαση πάρθηκε μετά από επεισοδιακές διαπραγματεύσεις, στην COP28 στο Ντουμπάι, σύμφωνα με την οποία θα δρομολογηθεί μετάβαση από τα ορυκτά καύσιμα.

Η τελευταία πρόταση που δημοσιεύθηκε από τα ΗΑΕ νωρίτερα την Τετάρτη ζητούσε «τη μετάβαση από τα ορυκτά καύσιμα στα ενεργειακά συστήματα, με δίκαιο, εύρυθμο και ισότιμο τρόπο, επιταχύνοντας τη δράση σε αυτή την κρίσιμη δεκαετία, ώστε να επιτευχθούν μηδενικές εκπομπές έως το 2050 όπως ζητούν οι επιστήμονες».

Το κείμενο της συμφωνίας προέτρεπε επίσης για «επιτάχυνση των προσπαθειών για τη σταδιακή κατάργηση της ενέργειας από άνθρακα» και για «τριπλασιασμό της ικανότητας ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε παγκόσμιο επίπεδο και διπλασιασμό του παγκόσμιου μέσου ετήσιου ρυθμού βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης έως το 2030».

Η συμφωνία που επετεύχθη στο Ντουμπάι μετά από δύο εβδομάδες σκληρών διαπραγματεύσεων είχε ως στόχο να στείλει ένα ισχυρό μήνυμα στους επενδυτές και τους φορείς χάραξης πολιτικής ότι ο κόσμος είναι ενωμένος στην επιθυμία του να απομακρυνθεί από τη χρήση ορυκτών καυσίμων, κάτι που οι επιστήμονες λένε ότι αποτελεί την τελευταία ελπίδα για να αποτραπεί κλιματική καταστροφή.

Πρόκειται για «ιστορική απόφαση για να επιταχυνθεί η κλιματική δράση», δήλωσε ο Σούλταν αλ Τζάμπερ, ο πρόεδρος της διάσκεψης.

Είναι κρίσιμο ότι η πρόταση δεν επέβαλε την απόλυτη σταδιακή κατάργηση των υδρογονανθράκων.

Η συμφωνία καλεί για «μετάβαση προς την απομάκρυνση από τα ορυκτά καύσιμα στα ενεργειακά συστήματα με έναν δίκαιο, τακτικό και ισότιμο τρόπο (…) ώστε να επιτευχθούν καθαρά μηδενικές (εκπομπές) ως το 2050 σε συμφωνία με την επιστήμη».

Επίσης ζητεί τριπλασιασμό των δυνατοτήτων των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας παγκοσμίως ως το 2030, επιταχύνοντας τις προσπάθειες για τη μείωση του άνθρακα και επιταχύνοντας τεχνολογίες, όπως η δέσμευση και η αποθήκευση άνθρακα, η οποία μπορεί να «καθαρίσει» βιομηχανίες που είναι δύσκολο να απαλλαγούν από τον άνθρακα.

Υπενθυμίζεται ότι, πριν ακόμη από την έναρξη των διαβουλεύσεων στις 30 Νοεμβρίου, πολλοί είχαν αποκαλέσει την COP28 μια «τελευταία ευκαιρία» ώστε να επιτευχθεί ο περιορισμός της ανόδου της παγκόσμιας θερμοκρασίας στον 1,5 βαθμό Κελσίου σε σχέση με την προβιομηχανική εποχή, κάτι που αποτελεί στόχο της Συμφωνίας του Παρισιού.

Δείτε επίσης: Τουρκία: Βουλευτής έπαθε καρδιακή προσβολή ενώ μιλούσε στην Εθνοσυνέλευση (ΒΙΝΤΕΟ)

Loading