Μετά τον προϋπολογισμό έρχονται «μπινελίκια» Μητσοτάκη στις τράπεζες
(ΚΟΥΤΡΑ ΔΗΜΗΤΡΑ /EUROKINSSI)

Μετά τον προϋπολογισμό έρχονται «μπινελίκια» Μητσοτάκη στις τράπεζες

Η άρνηση του Πρωθυπουργού να φορολογήσει τις τράπεζες, όπως πρότεινε ο Νίκος Ανδρουλάκης, δεν σημαίνει ότι όλα είναι μέλι-γάλα στις σχέσεις του με τους τραπεζίτες.

Απεναντίας, μετά τον προϋπολογισμό έρχονται νέα “μπινελίκια” του Κυριάκου Μητσοτάκη προς τα τραπεζικά ιδρύματα, καθώς θεωρεί ότι δεν έχουν κάνει καμία κίνηση ώστε να γίνουν πιο φιλικά προς τους πελάτες τους. Και αυτό, φυσικά, δεν βοηθά την εικόνα της κυβέρνησης.

Για τον λόγο αυτόν, την μεθεπόμενη Κυριακή, στην συζήτηση για τον προϋπολογισμό, θα ανακοινώσει από το βήμα της Βουλής μια σειρά από παρεμβάσεις που θα σφίξουν τα λουριά στις συστημικές τράπεζες. Πιο συγκεκριμένα θα απαιτήσει και θα επιτύχει να μειωθούν οι προμήθειες στις συναλλαγές και γιατί όχι, ορισμένες να καταργηθούν. Θα πιέσει να αυξηθούν από τις αρχές του 2025 τα επιτόκια των καταθέσεων και να δοθούν περισσότερα επιχειρηματικά και στεγαστικά δάνεια. “Δεν γίνεται οι τράπεζες να παριστάνουν πως δεν αντιλαμβάνονται τις ανάγκες της κοινωνίας” σημειώνουν συνεργάτες του Πρωθυπουργού, με τον ίδιο να αναγνωρίζει ότι υπάρχουν ζητήματα όσον αφορά στη λειτουργία του τραπεζικού συστήματος τα οποία χρήζουν αντιμετώπισης.

Εκνευρισμός στο Μέγαρο Μαξίμου για τους τραπεζίτες

Συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη τονίζουν εμφατικά πως οι τράπεζες κλείνουν τα αυτιά τους στις συνεχείς οχλήσεις του Μεγάρου Μαξίμου και η αντίδρασή τους σίγουρα δεν ικανοποιεί κανέναν στο πρωθυπουργικό επιτελείο. Όσον αφορά στην πρόταση Ανδρουλάκη περί έκτακτης φορολόγησης των τραπεζών, στην κυβέρνηση κάνουν λόγο για «πυροτεχνήματα» που δεν θα δώσουν απάντηση στα προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζουν οι πολίτες. “Ο δημόσιος διάλογος δεν έχει περιθώρια για ακοστολόγητα συνθήματα” τονίζουν από το πρωθυπουργικό επιτελείο.

Φέρνουν, μάλιστα, ως παράδειγμα, τη μείωση του ΦΠΑ στην Ισπανία. Ως πολιτική οδήγησε σε μια πρόσκαιρη μείωση των τιμών, πλην όμως, σωρευτικά, οι τιμές σε βασικά καταναλωτικά αγαθά αυξήθηκαν περισσότερο στην Ισπανία με χαμηλότερο συντελεστή ΦΠΑ από ό,τι στην Ελλάδα. Σημειώνουν, δε, ότι απαγορεύεται από Ευρωπαϊκή οδηγία η τμηματική μείωση ΦΠΑ. Στο ίδιο πλαίσιο εξηγούν ότι τον τελευταίο μήνα είχαμε αποπληθωρισμό 0,72% στις αλυσίδες σούπερ μάρκετ. Είναι μία πρώτη θετική ένδειξη ότι οι πολιτικές τις οποίες εφαρμόζει η κυβέρνηση αρχίζουν να έχουν αποτελέσματα.

Περί κατώτατου μισθού

Όσον αφορά στο νομοσχέδιο για τον κατώτατο μισθό, από την κυβέρνηση σημειώνουν ότι αποτελεί μία πολύ σημαντική αλλαγή στην αγορά εργασίας και μία τολμηρή τομή στην εξέλιξή της, με θεμέλιο τον τρόπο καθορισμού του κατώτατου μισθού. Σήμερα, η Ελλάδα είναι στην 11η θέση στην Ευρώπη όσον αφορά τον κατώτατο μισθό. “Δεν είμαστε τελευταίοι στην Ευρώπη, όπως συχνά ισχυρίζονται κάποιοι” σημειώνουν από το Μέγαρο Μαξίμου

Loading

Play