Μεταρρυθμιστικός “πυρετός” στο Μέγαρο Μαξίμου

Μεταρρυθμιστικός “πυρετός” στο Μέγαρο Μαξίμου

Μεταρρυθμιστικός “πυρετός” στο Μέγαρο Μαξίμου

Η κυβέρνηση δίνει έναν πολυεπίπεδο αγώνα απέναντι στην πανδημία ωστόσο τα τελευταία 24ωρα στο Μέγαρο Μαξίμου έχει εκδηλωθεί μεταρρυθμιστικός “πυρετός”, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να πατάει πολιτικό “γκάζι” θέλοντας να δείξει ότι ο κορωνοϊός δεν σταματά την παραγωγή κυβερνητικού έργου.

Έξι είναι οι μεταρρυθμίσεις που βρίσκονται αυτήν την ώρα στα πολιτικά σκαριά, με σημαντικότερη εκείνη που αφορά το νέο χωροταξικό πλαίσιο, που θα παρέχει διαφάνεια και ασφάλεια δικαίου σε πολίτες και επενδυτές. Το σχετικό νομοσχέδιο απλοποιεί  το καθεστώς των χρήσεων γης για να γίνει φιλικότερο στις επενδύσεις. Απαλλάσσει από την ομηρία των “αιώνιων” ρυμοτομικών απαλλοτριώσεων πολλούς ιδιοκτήτες σε όλη την Ελλάδα και αντιμετωπίζει το μεγάλο θέμα της εκτός σχεδίου δόμησης, που αποτελεί ελληνική πρωτοτυπία. Παράλληλα εκσυγχρονίζει τον Οικοδομικό Κανονισμό και επιταχύνει την έκδοση οικοδομικών αδειών κάνοντας τις σχετικές διαδικασίες πιο φιλικές για τους μηχανικούς και τους πολίτες.

Δεύτερη μεταρρύθμιση είναι η κατάρτιση τροπολογίας για τον μετασχηματισμό των ΕΛΤΑ και τον εκσυγχρονισμό τους. Η πολιτική αυτή βασίζεται σε δυο άξονες. Πρώτον, την ενίσχυση της Εταιρικής Διακυβέρνησης, και δεύτερον, την αποτελεσματική λειτουργία της εταιρείας, μέσω της αποσύνδεσής της από νομοθετικές διατάξεις που δεν συνάδουν με το παρεχόμενο έργο και τις σύγχρονες απαιτήσεις μιας ταχυδρομικής εταιρείας.

Η τρίτη μεταρρύθμιση, που βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση, αφορά την Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση, έτσι ώστε  από λύση ανάγκης για τους πιο αδύναμους, να καταστεί συνειδητή επιλογή για τους πολλούς και εργαλείο αναπτυξιακής πολιτικής και προσωπικής επιτυχίας. Το νομοσχέδιο βασίζεται σε τρεις άξονες. Ο πρώτος αφορά την υιοθέτηση ενός ενιαίου σχεδιασμού της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης, με διακριτά επίπεδα προσόντων. Ο δεύτερος έχει ως στόχο την άμεση σύνδεση της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης με την αγορά εργασίας. Και ο τρίτος αφορά μεταρρυθμίσεις που στόχο έχουν την αναβάθμιση της παρεχόμενης εκπαίδευσης και κατάρτισης σε επίπεδο δομών, διαδικασιών, προγραμμάτων σπουδών και πιστοποίησης.

Τι αλλάζει στο πεδίο των επενδύσεων

Σημαντικής βαρύτητας είναι και το νομοσχέδιο για την απλούστευση των αδειοδοτικών διαδικασιών, με στόχο την ενίσχυση της ελκυστικότητας της χώρας ως επενδυτικού προορισμού. Η φιλοσοφία της μεταρρύθμισης συμπυκνώνεται στη μετατόπιση από τον εκ των προτέρων έλεγχο και την αδειοδότηση, στην καταρχήν ελεύθερη άσκηση δραστηριότητας και στον εκ των υστέρων έλεγχο.

Πέμπτη μεταρρύθμιση είναι η κατάρτιση νομοσχεδίου για την ενσωμάτωση της Οδηγίας 2018/958 σχετικά με τον έλεγχο αναλογικότητας προ της θέσπισης ρυθμίσεων που περιορίζουν την επαγγελματική ελευθερία. Στόχος είναι η εξασφάλιση της ορθής λειτουργίας της εσωτερικής αγοράς της Ε.Ε. ως προς τα νομοθετικώς ρυθμιζόμενα επαγγέλματα, με παράλληλη διασφάλιση διαφάνειας και υψηλού επιπέδου προστασίας των καταναλωτών.

Τέλος, ως έκτη εμβληματική μεταρρύθμιση είναι η κατάρτιση Βίβλου Ψηφιακού Μετασχηματισμού. Με αυτήν εισάγεται ένα λεπτομερές πλάνο δράσης που διαρθρώνεται σε πολλαπλά βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα έργα, τα οποία θα χρηματοδοτηθούν από πολλαπλές πηγές (Ταμείο ανάκαμψης, ΕΣΠΑ, Κρατικός Προϋπολογισμός, ΣΔΙΤ) εντός της επόμενης τετραετίας.

Loading

Play