Μιχάλης Βαμιεδάκης: Θετική η φετινή τουριστική σεζόν για την Ελλάδα

Η φετινή τουριστική σεζόν στην Ελλάδα εκτιμάται ως θετική και οι οποιεσδήποτε γκρίνιες που ακούγονται δεν αντανακλούν την τουριστική πραγματικότητα της χρονιάς, αναφέρει ο Μιχάλης Βαμιεδάκης, Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος της ALLSUN HOTELS και Σύμβουλος Ανάπτυξης της DANAOS TRAVEL. Ειδικότερα, παρατηρεί ότι σε ορισμένες περιοχές και ξενοδοχεία καταγράφεται πληρότητα 100%, κάτι που είχε προβλέψει η αγορά αλλά τελικά δεν υλοποιείται.

Η τρέχουσα πτώση 10% έως 15% στην πληρότητα σε σύγκριση με τον προηγούμενο Αύγουστο είναι αυτή που δημιουργεί δυσαρέσκεια, σημειώνει ο κ. Βαμιεδάκης, και σημειώνει ότι οι ξενοδοχειακές μονάδες υποχρεώνονται να προσελκύσουν πελάτες προσφέροντας εκπτώσεις 30% κάτω από την αρχική τους τιμή. Απαντώντας στο φαινόμενο των αυξημένων αφίξεων ενώ παρατηρείται πτώση στην πληρότητα, ο κ. Βαμιεδάκης εξηγεί ότι πρόκειται για μια λογική κατάσταση.

Η κρίση στα ευρωπαϊκά νοικοκυριά πλήττει την πληρότητα και τα έσοδα στα ελληνικά ξενοδοχεία

Οι επισκέπτες από το εξωτερικό πλέον μειώνουν τις διανυκτερεύσεις τους, από 15 σε 7 ημέρες και από 7 ημέρες σε μόλις 6 ή 3 ημέρες. Οι ξενοδόχοι που συγκρίνουν τη μέση διάρκεια διαμονής της φετινής χρονιάς με την περσινή θα το διαπιστώσουν, αναφέρει ο κ. Βαμιεδάκης, προσθέτοντας πως οι καθημερινές αεροπορικές συνδέσεις της Ελλάδας με όλες τις ευρωπαϊκές χώρες ενισχύουν αυτή την τάση. Παράλληλα, τα ευρωπαϊκά νοικοκυριά αντιμετωπίζουν οικονομικές προκλήσεις, οι οποίες αντικατοπτρίζονται στη μέση ημερήσια δαπάνη των ξένων επισκεπτών στην Ελλάδα φέτος.

Την ίδια στιγμή, ο κ. Βαμιεδάκης επισημαίνει ότι το τουριστικό προϊόν της Ελλάδας έχει ακριβύνει, δικαίως και αδίκως, όπως εξηγεί ο Σύμβουλος Ανάπτυξης της DANAOS TRAVEL. Δικαιολογημένα, καθώς πολλές επιχειρήσεις έχουν επενδύσει σημαντικά στην αναβάθμιση των υπηρεσιών τους, και αδικαιολόγητα, διότι πολλοί επιχειρηματίες αύξησαν τις τιμές τους χωρίς καμία επένδυση, εκμεταλλευόμενοι την ορμή των τουριστών μετά τον Covid, η οποία πλέον έχει μειωθεί, σημειώνει ο κ. Βαμιεδάκης.

Κανονικότητα στις τιμές σε Μύκονο και Σαντορίνη

Ο κ. Βαμιεδάκης επισημαίνει πως οι υπερβολικές τιμές στη Μύκονο και τη Σαντορίνη αποτελούν πλέον παρελθόν και προβλέπει ότι αυτή η κατάσταση θα εδραιωθεί στα επόμενα χρόνια, καθώς οι δημόσιες υποδομές δεν εξελίσσονται παράλληλα με τις ιδιωτικές επενδύσεις σε αυτά τα νησιά. Η Ελλάδα εισέρχεται πλέον σε μια κατάσταση κανονικότητας και οι σωστοί επιχειρηματίες που προσφέρουν τιμές που αντιστοιχούν στην αξία τους, θα συνεχίσουν να είναι επιτυχείς. Ορισμένοι επιχειρηματίες που έκαναν λάθη στο παρελθόν θα πρέπει να αναθεωρήσουν τη στρατηγική τους για να επανέλθουν στην αγορά με υγιείς όρους, υπογραμμίζει ο κ. Βαμιεδάκης.

Η Ελλάδα παραμένει ασφαλής και δημοφιλής προορισμός

Κοιτάζοντας προς το μέλλον, ο κ. Βαμιεδάκης τονίζει ότι η Ελλάδα είναι ένας ασφαλής προορισμός και δεν θα αντιμετωπίσει προβλήματα με τις τουριστικές αφίξεις. Μάλιστα, η φετινή χρονιά το αποδεικνύει, καθώς οι αφίξεις είναι σημαντικά αυξημένες σε σχέση με πέρυσι. Η προσαρμογή στην πληρότητα των ξενοδοχείων φέτος οφείλεται και στις υποδομές των αεροδρομίων σε Ηράκλειο και Σαντορίνη, που δεν μπορούν να παρέχουν περισσότερους διαθέσιμους χώρους στις αεροπορικές εταιρείες, παρά την αυξημένη ζήτηση. Αυτό σε συνδυασμό με την προσθήκη νέων κλινών στο υπάρχον χαρτοφυλάκιο, έχει επηρεάσει τις χαμηλότερες πληρότητες στα συγκεκριμένα νησιά.

Έλλειψη slots στα αεροδρόμια στερεί κόσμο

Αποδιώχνουμε πολλούς επισκέπτες διότι δεν έχουμε απαραίτητα slots στα αεροδρόμια, υπογραμμίζει ο κ. Βαμιεδάκης, εστιάζοντας στην ανάγκη αναβάθμισης των υποδομών στα αεροδρόμια και τα λιμάνια για την υποδοχή επιπλέον πελατών. Καθώς η Αθήνα μάλιστα δέχεται χρόνο με το χρόνο όλο και περισσότερες αφίξεις, το αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος διαθέτει απεριόριστα slots σε συγκριση με άλλους προορισμούς. Ο κ. Βαμιεδάκης, παράλληλα, επικρίνει την έλλειψη βασικών υποδομών σε κύριους προορισμούς (όπως απουσία βιολογικών καθαρισμών, κακό οδικό δίκτυο, ανεπάρκεια στη διαχείριση απορριμμάτων) και αναφέρει ότι η υπερφορά των τουριστικών αφίξεων χρησιμοποιείται σαν δικαιολογία για να κρυφθούν τα πρωτογενή προβλήματα.

©Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading