Μητσοτάκης για δασμούς: «Η εθνική οικονομία είναι έτοιμη να ανταποκριθεί στις προκλήσεις» – Σε εξέλιξη η συνεδρίαση του Οικονομικού Συμβουλίου
Συνεδρίαση υπό τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής, στο Μέγαρο Μαξίμου, Δευτέρα 7 Απριλίου 2025. (ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)

Μητσοτάκης για δασμούς: «Η εθνική οικονομία είναι έτοιμη να ανταποκριθεί στις προκλήσεις» – Σε εξέλιξη η συνεδρίαση του Οικονομικού Συμβουλίου

Η συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Στη συνάντηση συμμετέχουν ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Κωστής Χατζηδάκης, ο Υπουργός Οικονομικών Κυριάκος Πιερρακάκης, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σταύρος Παπασταύρου, ο Υπουργός Ανάπτυξης Τάκης Θεοδωρικάκος, η Υπουργός Εργασίας Νίκη Κεραμέως, ο Υπουργός Υποδομών Χρίστος Δήμας, ο Υπουργός Ναυτιλίας Βασίλης Κικίλιας, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστας Τσιάρας, η Υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη και ο Υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Δημήτρης Παπαστεργίου.

Το Συμβούλιο αναμένεται να επεξεργαστεί στρατηγικές για την προστασία και την αντίδραση της ελληνικής αγοράς απέναντι στους αμερικανικούς δασμούς, οι οποίοι προκαλούν ανησυχία σε παγκόσμιο και ευρωπαϊκό επίπεδο και ενδέχεται να επηρεάσουν και την ελληνική οικονομία.

Το μήνυμα ότι «η κυβέρνηση και σε αυτές τις δύσκολες συγκυρίες εγγυάται ότι η εθνική οικονομία είναι έτοιμη να ανταποκριθεί στις προκλήσεις υλοποιώντας τις δεσμεύσεις στους πολίτες με σύμμαχο την αλήθεια και τη σταθρότερα και στον δρόμο της δημοσιονομικής σταθερότητας» έστειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την εισήγησή του στη συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ).

Παράλληλα ανέφερε ότι «είναι σημαντική περισσότερο από ποτέ η δημοσιονομική σταθερότητα και η επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων όπως έχουν δρομολογηθεί».

Ειδικά για τους δασμούς, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «η Ελλάδα επιμένει για μια ενιαία αντίδραση ώστε να είμαστε πιο αποτελεσματικοί στο πλαίσιο των 27 της ΕΕ. Σωστά δεν αντιδράσαμε άμεσα και σπασμωδικά γιατί θέλει ανάλυση το πώς θα γίνει αυτό. Σε κάθε περίπτωση θα αγωνιστούμε να υπερασπιστούμε τα εθνικά συμφέροντα».

Ωστόσο συμπλήρωσε «κρατώ τον πήχη των προσδοκιών χαμηλά γιατί δεν ξέρουμε πώς θα αντιδράσουν οι ΗΠΑ» κάνοντας ειδική αναφορά σε προϊόντα όπως το λάδι, οι ελιές και οι φέτα «που δεν παράγοντας στις ΗΠΑ και άρα στο μυαλό μου δεν έχει λογική η επιβολή δασμών».

Στο πλαίσιο αυτό αναφέρθηκε στην «έμφαση που δίνουμε στην ενιαία αγορά» και στο ότι «οι οικονομικές σχέσεις που αναπτύσσουμε με εμπορικές δυνάμεις όπως η Ινδία, καθίστανται πιο σημαντικές σε μια εποχή που η ελληνική οικονομία θα πρέπει να κυνηγήσει ακόμα πιο συστηματικά την είσοδο ελληνικών προιόντων σε άλλες αγορές» ενώ τόνισε τη μεγάλη σημασία που δίνει «στη στήριξη της ελληνικής ναυτιλίας. Η Ελλάδα είναι μια ανοιχτή οικονομία που ωφελείται από τους σταθερούς κανόνες».

Αναφορικά με ρόλο του ΚΥΣΟΙΠ ανέφερε μεταξύ άλλων πως «να συγχρονίζει τις δράσεις παραγωγικών υπουργείων», και πως «έχει μια ξεχωριστή αξία να εντάσσουμε τις επιμέρους πρωτοβουλίες σε κοινές κατευθύνσεις, ενώ στην αρχή της ομιλίας του είχε επισημάνει πως «έχει αξία το ΚΥΣΟΙΠ να αποκτήσει και πάλι ζωή υπό την ευθύνη του Κ. Χατζηδάκη και επεσήμανε ότι, με τους δασμούς Τραμπ, ουσιαστικά έχουμε την ανατροπή μιας παγκόσμιας αρχιτεκτονικής στις διεθνείς εμπορικές σχέσεις κάνοντας χαρακτηριστικά λόγο για «αντιστροφή παγκοσμιοποίησης» αλλά και για «εποχή με απρόβλεπτα ρίσκα για κάθε κράτος».

«Ούτως ή άλλως η δημοσιονομική ευρωστία αποκτά μεγαλύτερη σημασία και είναι ο βραχίονας στον οποίο χτίζεται η συνολική θωράκιση της κοινωνίας» πρόσθεσε και ανέφερε πως «η πολιτική σταθερότητα και η εσωτερική συνοχή καθίσταται ακόμα μεγαλύτερο ζητούμενο σε έναν κόσμο εντάσεων και τρικυμιών που είναι αποτέλεσμα της συνειδητής απόφασης των ΗΠΑ να αλλάξουν τους κανόνες του παγκόσμιου εμπορικού παιχνιδιού».

Η ελληνική οικονομία

Αξίζει να σημειωθεί πως στην αρχή της ομιλίας του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε μία μικρή αναφορά στην ελληνική οικονομία, όπου μεταξύ άλλων επεσήμανε ότι τα τελευταία χρόνια καταγράφει ρυθμούς ανάπτυξης μεγαλύτερους από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, ενώ σημείωσε ότι έχουν βελτιωθεί η απασχόληση, οι εξαγωγές και εξωστρέφεια. Είπε επίσης ότι οι αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις αποτελούν ανάχωμα απέναντι στον πληθωρισμό. Όπως τόνισε, δεν βρισκόμαστε ακόμα στο σημείο που θέλουμε, αλλά έχουν δημιουργηθεί οι όροι για να πετύχουμε τους στόχους μας.

Ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε ότι οι επενδύσεις, η ανταγωνιστικότητα, η εξωστρέφεια, το ανθρώπινο κεφάλαιο θα έχουν μια κομβική θέση στις κυβερνητικές επιδιώξεις και επεσήμανε ότι η αύξηση των αμοιβών συνδέεται με την εργασιακή νομοθεσία, καθώς και ότι η παραγωγικότητα της οικονομίας συνδέεται με τις δεξιότητες.

Για τα σημαντικά βήματα που έχει κάνει προς τη θετική κατεύθυνση έκανε λόγο, από τη δική του πλευρά, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Κωστής Χατζηδάκης, σημειώνοντας πως το γεγονός το αναγνωρίζουν και όλοι οι διεθνείς οργανισμοί.

Αναφορικά με τον αναπτυξιακό τομέα, υπογράμμισε τον μεγάλο εθνικό στόχο που δεν είναι άλλος από την πραγματική σύγκληση με τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αφού παρά τα μεγάλα βήματα προόδου, ο στόχος δεν έχει επιτευχθεί.

«Επενδύσεις και εξαγωγές» είναι οι δύο τομείς όπου πρέπει να δοθεί έμφαση, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο κάνοντας λόγο για τον διυπουργικό χαρακτήρα που θα έχει αυτή η προσπάθεια.

Τέλος, αναφερόμενος στην επανενεργοποίηση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής σημείωσε πως θα συνεδριάζει ανά τακτά χρονικά διαστήματα, για να επιτευχθεί καλύτερος συντονισμός και μεγαλύτερη πρόοδος.

«Η πρόοδος περνάει μέσα από έννοιες όπως ανταγωνιστικότητα, ανταγωνισμός, συνθήκες ανταγωνισμού στην αγορά, παραγωγικότητα, ανθρώπινο κεφάλαιο. Είναι πράγματα που θα εξετάσουμε σε αυτή την πρώτη μας συνεδρίαση σήμερα και αυτό γίνεται ακόμα πιο σημαντικό μέσα στο νέο διεθνές περιβάλλον που δυστυχώς έχει διαμορφωθεί. Μέσα σε αυτό το περιβάλλον πρέπει να χτίσουμε μια ακόμα πιο ανθεκτική οικονομία. Και αυτό είναι δουλειά όλων μας. Χαίρομαι που ξεκινάμε αυτή την προσπάθεια και είμαι βέβαιος ότι όλοι μαζί θα τα καταφέρουμε» ανέφερε κλείνοντας την τοποθέτησή του ο κ. Χατζηδάκης.

Πηγή: ertnews.gr

Loading

Play