Νεκρά ψάρια στον Βόλο: Νέες απόκοσμες εικόνες – «Νέκρωσαν» και τα ξενοδοχεία των Αλυκών
Στιγμιότυπο από τον χείμαρρο του Ξηριά στον Βόλο, Παρασκευή 30 Αυγούστου 2024. Στον χείμαρρο όπου χύνονταν τα νερά από το θυρόφραγμα της Κάρλας έχει τοποθετηθεί δίχτυ προκειμένου τα ψάρια της λίμνης να μην καταλήγουν στον Παγασητικό κόλπο. Στο σημείο βρίσκονται μηχανήματα που φορτώνουν τα ψάρια σε μεγάλα φορτηγά, για να τα μεταφέρουν για καύση. (ΒΑΣΙΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ/EUROKINISSI)

Νεκρά ψάρια στον Βόλο: Νέες απόκοσμες εικόνες – «Νέκρωσαν» και τα ξενοδοχεία των Αλυκών

Μόλις σε δύο ημέρες, οι αρχές απομάκρυναν 160 τόνους με νεκρά ψάρια.

Οι εικόνες από τον Βόλο είναι σοκαριστικές, καθώς συνεχίζεται η απομάκρυνση των νεκρών ψαριών που έχουν ξεβραστεί στις ακτές του Παγασητικού.

Η οικολογική ζημιά στην περιοχή είναι τεράστια, καθώς εκατομμύρια νεκρά ψάρια έχουν εγκλωβιστεί στον χείμαρρο του Ξηριά, ενώ ήδη έχουν απομακρυνθεί πάνω από 160 τόνοι νεκρών ψαριών. Ο καθαρισμός του παραλιακού μετώπου του Βόλου συνεχίζεται εντατικά, με τους επιστήμονες να προτείνουν την αποτέφρωση των ψαριών αντί της ταφής τους, ώστε να μην υπάρξει κίνδυνος μόλυνσης του υδροφόρου ορίζοντα.

Η κατάσταση αυτή έχει οδηγήσει σε σύσταση αποφυγής κολύμβησης σε συγκεκριμένες παραλίες.

Ειδικότερα, σύμφωνα με ανακοίνωση που εκδόθηκε σήμερα, Παρασκευή (30.8.24), η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας Θεσσαλίας προειδοποιεί τους πολίτες να αποφεύγουν την κολύμβηση στις ακτές: Σουτραλί Αγριάς, Πλάκες, Άναυρος, Ξενία, Πευκάκια-Δημοτική ακτή Βόλου (πλαζ Αλυκών), Αλυκές, Αμφανών και Αμαρυλλίς, λόγω της μεγάλης ποσότητας νεκρών ψαριών που έχουν συγκεντρωθεί σε αυτές τις περιοχές.

Εν μέσω αυτής της κρίσης, έχει ξεσπάσει αντιπαράθεση μεταξύ των αρμόδιων υπουργείων, της περιφέρειας, του Οργανισμού Λιμένος Βόλου (ΟΛΒ) και του Δήμου Βόλου, με τις ευθύνες για την καταστροφή να αλληλομεταβιβάζονται. Παράλληλα, η Περιφέρεια Θεσσαλίας έχει ενεργοποιήσει έκτακτο σχέδιο διάσωσης, καθώς η ζημιά δεν είναι μόνο περιβαλλοντική αλλά και οικονομική.

Πλήγμα για τον τουρισμό

Οι επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος και τα ξενοδοχεία της περιοχής υπέστησαν σοβαρές ζημιές, με μαζικές ακυρώσεις κρατήσεων και πελάτες που φεύγουν πριν από την προγραμματισμένη αναχώρησή τους, όπως αναφέρει το gegonotanews.

Ο Δημήτρης Καραμήτσος, ιδιοκτήτης ξενοδοχείου στις Αλυκές Βόλου, δήλωσε στο OPEN ότι «το 90% των πελατών έχει φύγει», περιγράφοντας την κατάσταση ως τραγική, καθώς η έντονη δυσοσμία και η εικόνα των νεκρών ψαριών έχουν απομακρύνει τους τουρίστες, αφήνοντας το ξενοδοχείο σχεδόν άδειο.

Τοποθετήθηκε και δεύτερο πλέγμα στον Ξηριά για την συγκράτηση των νεκρών ψαριών

Παράλληλα, επιχείρηση τοποθέτησης και δεύτερου πλέγματος στήθηκε σήμερα το πρωί στον Ξηριά λίγο πριν την εκβολή του στον Παγασητικό για τη συγκράτηση των νεκρών ψαριών που πλέον εκτείνονται σε μία απόσταση 150-200 μέτρα σε σχέση με τις προηγούμενες ημέρες.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, επί τόπου επιχειρούν τρία μεγάλα μηχανήματα ενώ από φορείς που στόχο έχουν την προστασία του Παγασητικού επισημαίνεται η ανάγκη περισσότερο μηχανημάτων και σκαφών για την έγκαιρη απομάκρυνση των νεκρών ψαριών, τόσο από τον Παγασητικό και τις ακτές, όσο και από τον Ξηριά, φοβούμενοι μια καταιγίδα που πιθανόν να προκαλέσει προβλήματα πλημμυρισμού στο χείμαρρο

Loading

Play