Ο δύσκολος αγώνας του Μητσοτάκη με την καθημερινότητα

Τα φώτα ΔΕΘ έσβησαν, οι κυβερνητικές εξαγγελίες απομένει να υλοποιηθούν και τώρα ξεκινά ο δύσκολος αγώνας του Κυριάκου Μητσοτάκη με την καθημερινότητα.

Γιατί σε αυτό το πεδίο θα κριθεί και θα αξιολογηθεί το 2027, εφόσον αποφασίσει να εξαντλήσει την τετραετία. Γιατί και αυτό το ενδεχόμενο παραμένει ανοιχτό στο πολιτικό τραπέζι.

Από τη θεωρία στην πράξη, λοιπόν, για την κυβέρνηση, η οποία καλείται να βάλει ε μια σειρά τις ανακοινώσεις της και να αποδείξει ότι εξακολουθεί να διαθέτει μεταρρυθμιστικό σφυγμό. Οι 10.000 διορισμοί μόνιμων εκπαιδευτικών είναι μια μεγάλη πρόκληση, το ίδιο και η αύξηση 16% στον προϋπολογισμό του υπουργείου Παιδείας από το 2019 έως σήμερα, όπως επίσης η στήριξη των δημοσίων υπαλλήλων και η συνολική αύξηση των συντάξεων κατά 11% από τις αρχές του 2023.

Στο Μέγαρο Μαξίμου γνωρίζουν ότι πρόκειται για τομείς που -εν πολλοίς- θα κρίνουν το αποτέλεσμα της επόμενης εθνικής κάλπης, καθώς πρόκειται για ένα εκλογικό κοινό που τον τελευταίο χρόνο έχει αποστασιοποιηθεί από τη Νέα Δημοκρατία. Ιδιαίτερα οι συνταξιούχοι με προσωπική διαφορά περιμένουν έμπρακτη στήριξη μέσω του έκτακτου επιδόματος κοινωνικής αλληλεγγύης, το οποίο θα δοθεί και φέτος, αλλά και την έκτακτη ενίσχυση τον Δεκέμβριο μέχρι 2000 ευρώ όπως ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός.

Ούτε λέξη για την ακρίβεια

Φυσικά στο επίκεντρο της κυβερνητικής προσοχής βρίσκεται το πρόβλημα της ακρίβειας. Το γεγονός ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν έκανε καμία αναφορά σε μέτρα που θα διευκόλυναν στην διαχείρισή του δεν πέρασε απαρατήρητο από τους πολίτες. Γι’ αυτό και οι ατάκες συνεργατών του Μεγάρου Μαξίμου ότι “η κυβέρνηση δεν υποβαθμίζει το πρόβλημα, ούτε υποτιμά τις δυσκολίες των πολιτών” μοιάζουν με φιλικό χτύπημα στην πλάτη. Διότι, πολύ απλά, δεν προσφέρουν καμία ανάσα στην κοινωνία.

Τέλος, ξεχωριστό κεφάλαιο για το Μέγαρο Μαξίμου αποτελούν οι μισθωτοί. Οι αυξήσεις στον κατώτατο μισθό, από το 2019 έως σήμερα, ανέρχονται περίπου στο 30%, ενώ για τον μισθωτό που λαμβάνει τον μέσο μισθό η αύξηση στο ίδιο διάστημα διαμορφώνεται στο 25%. Αντίστοιχα από το 2019 έως τον Ιούλιο του 2024 η σωρευτική αύξηση του γενικού δείκτη τιμών ήταν 15,9%.

Loading