Τις ημέρες που διανύουμε η προσοχή του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι στραμμένη αποκλειστικά στην άνοδο του στην Θεσσαλονίκη για την ΔΕΘ.
Παράλληλα, όμως, ρίχνει κλεφτές ματιές και στο θέμα της Προεδρίας της Δημοκρατίας, αφού είναι ειλημμένη απόφαση να μην ανανεώσει την θητεία της Κατερίνας Σακελλαροπούλου. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στις σκέψεις τους ξεχωρίζει το όνομα του Κωνσταντίνου Τασούλα, με τον σημερινό Πρόεδρο της Βουλής να μην είναι αρνητικός σε αυτό το (τιμητικό) ενδεχόμενο.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, οι Κυριάκος Μητσοτάκης και Κωνσταντίνος Τασούλας έχουν ήδη κάνει μια πρώτη διερευνητική επαφή. Ο Πρωθυπουργός εξήγησε στον Πρόεδρο της Βουλής την πρόθεσή του και διακρίνει ότι υπάρχει γόνιμο έδαφος να προχωρήσει στην υλοποίηση της σκέψης του. Άλλωστε, αναγνωρίζει ότι στο ανώτατο πολιτειακό αξίωμα πρέπει -στην παρούσα φάση- να βρίσκεται πολιτικό πρόσωπο που να αντιλαμβάνεται καλύτερα τα δεδομένα και τις συνθήκες κάθε πολιτικής περιόδου. Ο Κωνσταντίνος Τασούλας είναι παλαιός, έμπειρος πολιτικός και θεωρείται πρόσωπο κοινής αποδοχής, αφού περνά “γλυκά” σε όλα τα κόμματα.
Κάνει την ανάγκη… φιλοτιμία
Από την άλλη πλευρά, η Κατερίνα Σακελλαροπούλου αρχίζει σιγά-σιγά να πακετάρει από το Προεδρικό Μέγαρο, καθώς γνωρίζει ότι η θητεία της οδεύει στο τέλος. Έχει λάβει τα σχετικά μηνύματα, κατάλαβε που έπραξε λάθος, αντιλαμβάνεται ότι ενδεχομένως ορισμένοι την παρέσυραν σε μονοπάτια που δεν ήξερε, ενώ μέχρι πρότινος και ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν θετικός στο ενδεχόμενο να την προτείνει εκ νέου για Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αφού ουδέποτε έπαψε να την εκτιμά σε προσωπικό επίπεδο. Ωστόσο, από την στιγμή που ξεσηκώθηκε θύελλα αντιδράσεων στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας μετά τις ευρωεκλογές, κάνει την ανάγκη φιλοτιμία και στρέφεται σε άλλο πρόσωπο. Το οποίο σίγουρα δεν θα είναι ούτε ο Κώστας Καραμανλής, ούτε ο Αντώνης Σαμαράς.
Με το κεφάλαιο “Πρόεδρος της Δημοκρατίας” ο Πρωθυπουργός θα ασχοληθεί ξανά τον Οκτώβριο, αφού προέχει η παρουσία του στην ΔΕΘ. Εκεί θα επιχειρήσει να αντιστρέψει το κλίμα και να χτίσει μια νέα σχέση εμπιστοσύνης και επικοινωνίας με τους πολίτες. Γνωρίζει το κλίμα δυσαρέσκειας που υπάρχει στην κοινωνία και δίνει έμφαση στην αντιμετώπιση της ακρίβειας. Γι’ αυτό, εξάλλου, έχει ζητήσει την αποκλιμάκωση των τιμών, ξεκινώντας από την ενέργεια.
Η μάχη της ακρίβειας
Σε αυτόν τον τομέα κυβερνητικά στελέχη σημειώνουν ότι η χώρα μας κατάφερε να συγκρατήσει τις τιμές λιανικής πολύ χαμηλότερα από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Αυτό ήταν αποτέλεσμα μιας σειράς πρωτοβουλιών και μέτρων όπως οι πολιτικές επιδότησης, τα χρήματα από την φορολόγηση των υπερκερδών στις εταιρείες ενέργειας και ο μόνιμος μηχανισμός είσπραξης χρημάτων ώστε στο τέλος, οι καταναλωτές να μην πληρώνουν τις υπέρογκες αυξήσεις (κάτι που συνέβη και τον Αύγουστο, όπου οι αυξήσεις απορροφήθηκαν).
Προσθέτουν, επίσης, ότι η κυβέρνηση παρακολουθεί το φαινόμενο κάθε μήνα και σε περίπτωση που χρειαστεί κάποια παρέμβαση, αν δηλαδή υπάρχει κίνδυνος υπέρμετρων αυξήσεων στους καταναλωτές, θα επέμβουν, σε συνέχεια των περίπου 13 δισ. ευρώ που έχουν δοθεί για την στήριξη των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων. “Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κάτι τέτοιο για τον Σεπτέμβριο. Στην περίπτωση που παρατηρηθεί κάτι διαφορετικό, θα έχουμε σχετική ανακοίνωση από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας” τονίζουν χαρακτηριστικά.