Ο Μητσοτάκης παίρνει ξανά το… βαθμολόγιο του!

Το βαθμολόγιο ανά χείρας παίρνει ξανά ο Κυριάκος Μητσοτάκης,  σχεδόν ένα μήνα μετά τον ανασχηματισμό. Ο πρωθυπουργός συγκάλεσε υπουργικό συμβούλιο για σήμερα και θα έχει την ευκαιρία να τρίξει τα δόντια στο νέο υπουργικό σχήμα, υπενθυμίζοντας σε παλαιούς και νέους πως δεν υπάρχει καιρός και χρόνος για χάσιμο.

Αν και η ατζέντα του σημερινού υπουργικού συμβουλίου αφορά στο νομοθετικό έργο και τις προωθούμενες μεταρρυθμίσεις, η προσοχή θα είναι στραμμένη και στα επιδημιολογικά δεδομένα αφού η μετάλλαξη του ιού προκαλεί φόβο και αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο ενός τρίτου -πιο αυστηρού- lockdown. Οι ματιές του Μεγάρου Μαξίμου στα επιδημιολογικά δεδομένα δεν έχουν να κάνουν μόνο με την πίεση που ασκείται στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, αλλά σχετίζονται και με τις «ενέσεις» ρευστότητας που θα χρειαστούν για τη στήριξη των επιχειρηματικών δυνάμεων της χώρας. Ιδίως σε μια εποχή που η Πολιτεία προσφέρει «ανάσες» στην αγορά, η οποία σήκωσε τα ρολά πριν από δυο μήνες.

Κυβερνητικοί κύκλοι υπενθυμίζουν πως το άνοιγμα των καταστημάτων γίνεται με προσεκτικά και σταθερά βήματα ούτως ώστε να μην «γκρεμιστεί» σε μια-δυο ημέρες η εθνική προσπάθεια των τελευταίων μηνών. Στο πλαίσιο αυτό, σήμερα συζητείται στην αρμόδια επιτροπή οικονομικών της Βουλής σχέδιο νόμου του υπουργείου Οικονομικών που περιλαμβάνει νέες πρωτοβουλίες στήριξης των επιχειρήσεων που έχουν πληγεί από την πανδημία.  

Τα μέτρα στήριξης που ξεχωρίζουν

Μεταξύ των μέτρων στήριξης που ξεχωρίζουν στα προτεινόμενα άρθρα είναι η παράταση στην κάλυψη ενοικίου, διευκολύνσεις για τις επιταγές και τις συναλλαγματικές και η κάλυψη εκ μέρους του Δημοσίου πάγιων δαπανών των επιχειρήσεων.

Για παράδειγμα, τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο, οι ενοικιαστές πληττόμενων επιχειρήσεων δεν θα καταβάλλουν το σύνολο του ενοικίου, ενώ οι ιδιοκτήτες των ακινήτων θα αποζημιωθούν αφορολόγητα από τον κρατικό προϋπολογισμό λαμβάνοντας από 60% έως 80% του ενοικίου.

Επίσης, στην ίδια λογική, μετά την υπερψήφιση του νομοσχεδίου από την Ολομέλεια, αναστέλλονται από την δημοσίευση του υπο ψήφιση σχεδίου νόμου και μέχρι την 28η Φεβρουαρίου οι προθεσμίες λήξης εμφάνισης και πληρωμής οφειλόμενων από τις αναφερόμενες επιχειρήσεις, αξιόγραφων κατά 75 ημέρες από την αναγραφόμενη ημερομηνία επι έκαστου αξιόγραφου.