Ο Μητσοτάκης που δεν θέλει να γίνει… Καραμανλής και το σενάριο του εκλογικού αιφνιδιασμού
(ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI)

Ο Μητσοτάκης που δεν θέλει να γίνει… Καραμανλής και το σενάριο του εκλογικού αιφνιδιασμού

Τις τελευταίες ημέρες στριφογυρίζουν πολλά στο μυαλό του Πρωθυπουργού. Με αφορμή την υπόθεση των Τεμπών ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θέλει να γίνει… Κώστας Καραμανλής, γι’ αυτό έχει υπόψιν ακόμα και το σενάριο του εκλογικού αιφνιδιασμού.

Και όπου “Κώστας Καραμανλής” η αναφορά παραπέμπει στον πρώην Πρωθυπουργό, ο οποίος έβλεπε την υπόθεση του Βατοπεδίου να σπαράζει την κυβέρνησή του και εκείνος απλά κοιτούσε τις ημέρες να περνούν.

Οι πληροφορίες που διακινούνται στα δημοσιογραφικά γραφεία είναι συγκεκριμένες. Σύμφωνα με αυτές ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα αξιολογεί για τις επόμενες 45 ημέρες όλα τα δεδομένα και τις δημοσκοπήσεις. Εφόσον πεισθεί ότι μπορεί να ανατρέψει τη σημερινή κατάσταση και να βγει από την πολιτική πίεση που του ασκείται, τότε θα περάσει τον κάβο με έναν δομικό ανασχηματισμό. Εφόσον, όμως, κρίνει ότι η φθορά είναι μεγάλη και δεν μπορεί να γυρίσει το…χαρτί σε επίπεδο κοινωνίας, τότε θα προσφύγει στη λαϊκή ετυμηγορία προκηρύσσοντας εκλογές.

Το σενάριο των εκλογών

Σε αυτό το ενδεχόμενο το βασικό δίλημμα που θα θέσει στην κοινωνία είναι το “σταθερότητα ή ανασφάλεια”, βάζοντας από τη μια πλευρά όσα εκπέμπει η κυβέρνησή του και όσα έχει πετύχει τα τελευταία πέντε χρόνια και από την άλλη πλευρά τα κόμματα της αντιπολίτευσης που δεν πείθουν ότι έχουν σοβαρή και ουσιαστική πρόταση διακυβέρνησης. Σε αυτήν την περίπτωση το πιθανότερο σενάριο είναι ότι θα χρειαστούμε τουλάχιστον δυο εκλογικές αναμετρήσεις μέχρι να προκύψει αυτοδύναμη κυβέρνηση. Κάτι που σημαίνει ότι η χώρα θα μπει σε παρατεταμένη εκλογική περίοδο για τουλάχιστον τρεις μήνες.

Και το σενάριο του σαρωτικού ανασχηματισμού

Εάν ο Πρωθυπουργός κρίνει ότι η κατάσταση είναι αναστρέψιμη, τότε ο σαρωτικός ανασχηματισμός βρίσκεται προ των πυλών μετά τις 12 Φεβρουαρίου. Τότε θα διεξαχθεί η τέταρτη και -λογικά- τελευταία ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Από εκεί και μετά είναι ανοιχτός ο δρόμος για να ανακοινώσει τις αλλαγές που θέλει στο υπουργικό συμβούλιο. Και αυτήν τη φορά δεν θα είναι “διορθωτικές” αλλά σαρωτικές, αφού η υπομονή του έχει εξαντληθεί για συγκεκριμένα πρόσωπα που δεν αποδίδουν σωστά ούτε μπαίνουν στη μάχη της επικοινωνίας, αρνούμενοι να εκτεθούν στα δύσκολα.

Συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη εισηγούνται ανασχηματισμό εδώ και τώρα. Όμως ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν ενεργεί ποτέ εν θερμώ, τακτική που εφαρμόζει και στην παρούσα φάση, αξιολογώντας κάθε μέρα τα δεδομένα και φυσικά τους υπουργούς και υφυπουργούς του.

Loading

Play